mini golden retriever

Mini Golden Retriever – alles dat je moet weten over de mini Golden Retriever

De Miniature Golden Retriever is gefokt voor een specifiek doel, en dat is om mensen de kans te geven om te genieten van de beste eigenschappen van de Golden Retriever met een kleinere hond.

Fokkers proberen een maximale hoeveelheid Golden Retriever in de kruisingmix te behouden, met als doel 50% tot 75% Retriever-afstamming. Als gevolg hiervan is de Mini Golden Retriever een steeds evoluerende combinatie van de Golden Retriever, Poodle en Cocker Spaniel.

Advertentie


Omdat deze kruising niet door rasverenigingen herkend wordt, is de fokkerij niet gereguleerd en daarom zijn er allerlei Mini Golden Retrievers die een verschillend uiterlijk en karakter kunnen hebben. De eerste Mini Golden Retriever die beroemd werd, was de Comfort Retriever die voor het eerst werd gefokt door Kathy Burgess in 2003.

De eerste mini Retrievers waren een kruising tussen de Golden Retriever en een Cocker Spaniel, ook wel bekend als Golden Cocker Retriever. De volgende in de rij om de mini Golden Retriever te voltooien was de poedel, waardoor de kruising een geheel nieuwe look kreeg die net zo schattig is. Veel fokkers hopen ook dat de resulterende hybride puppy’s geschikter zullen zijn voor mensen met een allergie.

Dwerg Golden Retrievers

Tijdens hun onderzoek naar mini Golden Retrievers, verwarren veel mensen ze met dwerg Golden Retrievers. Maar er zijn eigenlijk aanzienlijke verschillen in gezondheid en temperament tussen de twee. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen voordat je een aankoop doet.

Dwerg Golden Retrievers – in tegenstelling tot mini Golden Retrievers – hebben achondroplasie. Deze aandoening staat ook bekend als dwerggroei. Waar het kraakbeen zich abnormaal heeft ontwikkeld, belemmert de groei. Hoewel dwerg Golden Retrievers schattig zijn, brengt selectief fokken op achondroplasie risico’s met zich mee; Spinale problemen, kaakproblemen en ademhalingsproblemen zijn goed gedocumenteerd bij verschillende achondroplastische hondenrassen.

Wat zijn de verschillen tussen Mini Golden Retrievers en de standaard Golden Retrievers?

Hoewel het doel van Miniature Goldens eenvoudigweg was om een ​​hond te fokken die een metgezel-maat versie van de standaard Golden Retriever was, zijn er een aantal verschillen en overeenkomsten tussen hen. Dit is te verwachten als je er rekening mee houdt dat de Mini ook enkele Poedel-kenmerken heeft.

Advertentie


Er is geen rasstandaard voor de Mini Golden, maar er is op dit moment genoeg fokactiviteit om een ​​soort gemiddelde over de honden nauwkeurig te meten. Deze kruising wordt in landen als Amerika vrij veel gefokt, maar in Nederland zijn ze zeldzaam.

Grootte Mini Golden Retriever

Standaard Golden Retrievers wegen meestal ergens tussen de 24 en 35 kg (met teefjes aan de lichtere kant en mannetjes aan de zwaardere) en meten tussen de 50 en 60 cm hoog. Mini Golden Retrievers wegen echter meestal tussen de 9 en 20 kg en zijn tussen de 35 en 50 cm hoog.

Exacte maten verschillen afhankelijk van het aandeel genetische materie dat ze van hun ouders erven. Honden die een groter deel van de Golden-genetica erven, zullen waarschijnlijk iets groter zijn, terwijl honden met meer Poedel-genen waarschijnlijk aan de kleine kant zullen zijn.

Lees Meer: Hoeveel mag mijn Golden Retriever wegen?

Levensduur van Mini Golden Retrievers

De verwachte levensduur van de mini Golden Retriever is tussen 10 en 15 jaar, terwijl standaard Golden Retrievers tussen 10 en 12 jaar kunnen leven. Honden van grotere maten hebben over het algemeen een kortere levensduur dan kleinere, omdat men denkt dat ze sneller ouder worden. Daarnaast hebben ze sneller last van hun gewrichten en andere ouderdomsproblemen.

Zowel de standaard- als mini Golden Retrievers lopen het risico verschillende genetische ziekten te erven, zoals gewrichtsdysplasie en oogproblemen. Controleer altijd of je fokker een bewijs kan leveren van de goede gezondheid van de ouders voordat je een nieuwe pup koopt.

Lees Ook: Hoe lang leeft een Golden Retriever?

Haar en verharen bij de Mini Golden Retriever

Het haar is een van de meest voor de hand liggende kenmerken waar mini Golden Retrievers hun poedelgenetica kunnen laten zien. Het zit meestal ergens tussen de rechte, lange lokken van een standaard Golden Retriever en het golvende, krullende en zachte haar dat is geërfd van de poedelouder.

Sommige fokkers beweren dat hun mini Golden Retrievers minder haar verliest dan een standaard Golden Retriever dankzij de inbreng van de poedelgenetica. Standaard Golden Retrievers zijn berucht omdat ze veel haarverlies hebben en dagelijks moeten worden geborsteld, dus dit is een groot voordeel van het kopen van een Mini.

De combinatie van een poedelvacht en de vacht van een Golden Retriever, kan echter ook een behoorlijk arbeidsintensieve vacht opleveren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel Golden Doodles. Deze vacht moet vaak en goed geborsteld worden, en heeft een regelmatige trimbeurt nodig om vervilting van de vacht te voorkomen.

Het is onmogelijk om te voorspellen hoeveel minder haar jouw mini Golden Retriever zal verliezen, omdat het van hond tot hond zal verschillen. Ze hebben allemaal verschillende kenmerken van elke ouder geërfd.

Lees Ook: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Temperament van de Mini Golden Retriever

Golden Retrievers staan ​​bekend om hun liefdevolle loyaliteit, hun vriendelijke karakter en kalme temperament – de beste fokkers zullen deze kenmerken ook in een Miniature Golden Retriever kunnen creëren.

Net als standaard Golden Retrievers zijn miniaturen geweldige huisdieren en kunnen ze goed overweg met kinderen. Net als de meeste honden houden ze van aandacht in al zijn vormen, of het nu apporteren is, wat kriebels achter de oren of een lange wandeling.

Ze hebben veel beweging nodig om hun gewicht te beheersen en ze mentaal en fysiek gestimuleerd te houden. Mini’s zijn ook gemakkelijk te trainen en te socialiseren als je er de nodige tijd en moeite in steekt.

Mini Golden Retrievers hebben soms de neiging wat sneller te blaffen om hun familie te waarschuwen voor nieuwe geluiden of situaties. Als de deurbel gaat, weet je of er een Mini in huis is! Als zodanig zijn ze geweldige waakhonden. Vaak komt dit door het kruisen met kleinere rassen, die de neiging hebben vaker en sneller te blaffen dan grote honden.

In wezen hebben mini Golden Retrievers alle temperamentvolle kenmerken van een normale Golden Retriever. Afhankelijk van de kruising die gebruikt is om de Mini Golden te fokken, zullen ook kenmerken van deze andere rassen aanwezig zijn.

Fokkers die Cocker Spaniels gebruiken om mini Golden Retrievers te fokken, nodigen meer risico uit om ongewenste eigenschappen voort te brengen die niet worden gezien bij normale Golden Retrievers.

Sommige fokkers hebben opgemerkt dat mini Golden Retrievers met wat Cocker Spaniel-afkomst vatbaarder kunnen zijn voor nerveus gedrag en bijten. Dit maakt jouw hond minder gezinsvriendelijk en minder geschikt om in de buurt van kinderen te zijn. Elke hond moet goed gesocialiseerd worden, en dat geldt zeker voor de Cocker Spaniel kruisingen.

Lees Meer: De Unieke Eigenschappen van Golden Retrievers

TIP: Ben je je aan het voorbereiden op het kopen of de komst van een puppy? Dat is heel goed, want een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je weet waar je aan begint en hoe je je pup goed op kunt voeden. Een van de beste manieren om je goed voor te bereiden, is door middel van het lezen van een goed boek. ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny‘ is een van de boeken die door kersverse hondeneigenaren veel gelezen en gewaardeerd wordt!

Gezondheidsproblemen bij Mini Golden Retrievers

Elke hond is uniek en jouw Mini Golden Retriever kan last hebben van de omstandigheden die vaak van invloed zijn op de ouderrassen.

Heupdysplasie, lymfeklierkanker en huidproblemen worden vaak gezien bij Golden Retrievers, terwijl poedels vaak lijden aan progressieve retinale atrofie, epilepsie, maagtorsies en een ingeklapte luchtpijp.

Cocker-spaniëls, die al dan niet zijn opgenomen in de Mini Golden-mix, hebben vaker last van cherry-eye, cardiomyopathie, allergieën en urinestenen.

Gerenommeerde fokkers werken nauw samen met dierenartsen om de mogelijkheid dat deze ziekten zich voordoen te elimineren, maar helaas kun je ze niet volledig uitsluiten.

Lees Ook: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Training van een Mini Golden Retriever

Golden Retrievers, Cockers en poedels hebben allemaal een vergelijkbaar energieniveau. Cockers zijn misschien wel de levendigste, zelfs binnenshuis na een drukke dag. Ze zijn ook gemakkelijk te trainen met positieve versterking. Omdat ze misschien een sterke jachtdrang hebben, moet er een zorgvuldige training rond prooisoorten worden uitgevoerd.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Verzorging van een Mini Golden Retriever

Poedels staan ​​bekend om hun vachten, die veel eigenaren met trots verzorgen. Een miniatuur Golden Retriever zal waarschijnlijk geen behoorlijk uitgebreid kapsel laten groeien, maar er is enige zorg aan verbonden. Golden Retriever en Poedel-mixen kunnen strak gekrulde, golvende of zijdezachte vachten hebben.

Goldens gekruist met Cockers, aan de andere kant, kunnen lange, vloeiende vachten hebben met recht of golvend haar. Cocker-spaniëlhaar moet regelmatig worden geborsteld. Maar hoeveel je ook poetst, het haar zal zeker overal komen.

Net als cockers hebben mini Golden Retrievers mogelijk hangende oren en ze zijn daarom vatbaar voor oorontstekingen. Controleer en reinig ze regelmatig tijdens het verzorgen.

Lees Meer: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Een mini Golden Retriever fokker kiezen

Het kiezen van een fokker is een van de belangrijkste beslissingen die je kunt nemen met betrekking tot het kopen van jouw puppy. De waarheid is dat ongewenste eigenschappen, zoals een slecht temperament of een slechte gezondheid, erfelijk zijn, dus als je ze wilt vermijden, moet je een fokker kiezen die goed gehumeurde, gezonde honden fokt. Goede fokkers fokken voornamelijk op gezondheid en temperament, en minder op uiterlijk of andere eigenschappen.

Je moet om verschillende redenen voorzichtig zijn met het kiezen van een mini-golden retriever-fokker:

  • De naam ‘mini Golden Retriever’ zelf is misleidend omdat het eigenlijk kruisingen zijn, en je wilt niet dat de fokker je misleidt over andere dingen;
  • Mini Golden Retrievers zijn erg duur (tot tweemaal de prijs van normale golden retrievers), dus het fokken ervan kan mensen aantrekken die ze fokken voor geld en niet voor hun liefde voor de kruising;
  • Mini Golden Retriever-fokkers gaan voor een zeer specifieke look en grootte, dus inteelt kan een probleem worden naarmate deze honden populairder worden.

Om een ​​goede fokker te vinden, zorg ervoor dat:

  • Vraag waar de puppy’s voor gefokt zijn (als ze uiterlijk en grootte belangrijker vinden dan gezondheid en temperament, wil je je pup misschien ergens anders zoeken);
  • Vraag informatie over de gezondheids- en temperamentgeschiedenis van elke ouder (en hun ouders en ook andere familieleden). Een goede fokker controleert zijn honden bij de dierenarts op erfelijke afwijkingen, ook als het een kruising betreft;
  • Vraag hoe de fokkers de puppy’s socialiseren en stimuleren voordat ze worden geadopteerd;
  • Vraag naar referenties van andere puppy-eigenaren;
  • Vraag naar andere puppy’s die ze hebben gefokt.

Goede fokkers geven veel om hun puppy’s, dus een ander ding om op te letten bij een fokker is dat ze je ook veel vragen stellen om ervoor te zorgen dat je een goed huis zult bieden.

In Nederland zijn Mini Golden Retrievers niet populair bij serieuze fokkers, je zal ze voornamelijk vinden bij broodfokkers of mensen met een gelegenheidsnestje. Je beste optie is waarschijnlijk een klein gefokte Golden Doodle.

Zoek je regelmatig naar pups op marktplaats of sociale media? Lees dit artikel dan eerst: Een puppy kopen via marktplaats? Lees dit eerst!

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven