Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Heb jij een Golden Retriever? Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Golden Retriever-honden mee te maken kunnen krijgen. Wanneer je je hiervan bewust bent, zal je het makkelijker zijn om snel de juiste behandelingen te vinden en de gezondheid van jouw hond te garanderen.

Huidproblemen bij Golden Retrievers

Vanwege de lange vacht en de dichte ondervacht is de gezondheid van de huid bij Golden Retrievers soms een probleem. Bacteriën kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de vacht van Golden Retrievers, waardoor huidziekten kunnen ontstaan.

Advertentie


Volgens professionele dierenartsen krijgt ongeveer 50% van de Golden Retrievers huidgezondheidsproblemen. Deze problemen omvatten allergieën en andere huidproblemen, die een rode, schilferige en jeukende huid kunnen veroorzaken. Als de huidproblemen niet goed worden behandeld, zal jouw hond aan ernstigere gezondheidsproblemen kunnen gaan lijden.

De gezondheid van de huid is vaker aangetast bij honden die worden blootgesteld aan koude lucht, warme lucht, parasieten, teken, mijten, vlooien, vuil en schimmels.

Top tip: bij huidproblemen kan een goede shampoo verlichting bieden. Bekijk bijvoorbeeld de shampoo’s van Virbac. Een shampoo als Virbac Sebolytic heeft bij veel honden met huidproblemen een positief effect. Welke shampoo je het beste kan kiezen hangt af van de huidproblemen van je hond.

Ichthyosis (visschubbenziekte) bij Golden Retrievers

Deze aandoening is zeldzaam en lijkt rasspecifiek te zijn. Het kan lijken op veel andere huidaandoeningen zoals allergieën, dermatitis en lokale ontstekingsreacties. Het is hoogstwaarschijnlijk aanwezig bij de geboorte bij de hond en kan pijnlijk worden als het niet wordt behandeld.

De hond kan verdikte voetzolen, een geïrriteerde, schilferende huid en andere symptomen krijgen. Deze aandoening kan waterverlies bij de hond veroorzaken, omdat zijn huid niet in staat is om vocht vast te houden. Enkele zaken waar je op moet letten zijn een schilferige huid, roos en verdikking van de huid en voetzolen.

Advertentie


Heupdysplasie bij Golden Retrievers

Heupdysplasie wordt geïdentificeerd als een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die een Golden Retriever kan krijgen. Het is een conditie waarbij de heupkop en kom niet netjes in elkaar passen, waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan, waaronder artrose in de heup.

Bij een gezonde Rolden Retriever, zal het bovenste deel van het dijbeen de vorm hebben van een bal. Deze bal heeft de mogelijkheid om soepel te draaien wanneer het been beweegt. Hierdoor kan de hond probleemloos lopen, rennen en zitten.

Rond deze bal bevindt zich een groot aantal bindweefsels, die verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit. Als de kom ondiep is, kan de hond niet soepel lopen, rennen en zitten. Dit kan ook permanente invaliditeit geven.

Daarom moet je de bewegingen van jouw Golden Retriever zorgvuldig analyseren en controleren of je hond symptomen van heupdysplasie heeft. Wanneer bij jouw hond heupdysplasie wordt vastgesteld, merk je dat je hond steeds slechter gaat lopen.

Als je Golden Retriever last heeft van gewrichtsproblemen door heup of elleboogdysplasie, kan een operatie op vroege leeftijd vaak uitkomst bieden. Soms is er een heupprothese nodig om je hond weer soepel te laten bewegen. Supplementen zoals Primeval Artrose Gelatinaat kunnen vaak verlichting bieden.

Lees in dit artikel meer over heupdysplasie bij honden, en hoe je je hond kunt helpen.

Kanker bij Golden Retrievers

Golden Retrievers staan helaas ergens bovenaan de lijst van rassen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker. Volgens de statistieken, sterft ongeveer 60% van de Golden Retrievers aan kanker. De kans dat Golden Retriever teven kankers krijgen, is aanzienlijk hoger in vergelijking met de reuen.

Van de verschillende soorten kanker die Golden Retrievers kunnen krijgen, heeft hemangiosarcoom veel aandacht gekregen. Dit is een kwaadaardige bloedvatkanker die relatief vaak voorkomt bij Golden Retrievers.

De tumor in het bloedvat kan veel bloed bevatten, en voor een dodelijke bloeding zorgen als hij kapot gaat. Daarom is het belangrijk om je hond regelmatig naar een dierenarts te brengen voor een controle, zeker als je veranderingen in het gedrag merkt, zoals vermoeidheid en sloomheid.

Andere vormen van kanker die vaak voorkomen bij Golden Retrievers zijn: mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen), hersentumor (kanker van de hersenen), insulinoom (alvleesklierkanker) en lymfoom (lymfeklierkanker).

Lees Ook: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Losse knieën of Patellaluxatie bij Golden Retrievers

Patellaluxatie komt vaak voor bij kleine honden, maar het is een aandoening die sommige grotere hondenrassen ook steeds vaker treft. Vaak is Patellaluxatie aangeboren, en begin je de symptomen bij je hond op jonge leeftijd al te zien.

De meest voorkomende symptomen die verband houden met Patellaluxatie zijn onder meer plotseling verlies van ondersteuning van de ledematen, een vreemde manier van draven en galopperen, hinken en abnormale houding tijdens het zitten.

Wanneer je merkt dat jouw hond op een andere manier begint te lopen, moet je hem naar een dierenarts brengen omdat dit een teken is van losse knieën. Er is een mogelijkheid om de kracht van de knieën bij de hond te herstellen door middel van een operatie. De dierenarts zal je helpen om voor de juiste behandelingen te gaan.

Von willebrands-ziekte

De ziekte van Von willebrand kan worden beschouwd als een bloedstollingsziekte die zijn oorsprong vindt in genen. Deze aandoening komt vaker voor bij de Golden Retrievers.

Een defecte of ontbrekende Von Willebrand-factor is geïdentificeerd als de belangrijkste oorzaak achter deze gezondheidstoestand. Het is een stollingseiwit dat via genen in de bloedbaan terechtkomt.

Wanneer de Golden Retriever wordt aangetast door de ziekte van Von Willebrand, heeft hij een grotere kans om veel te bloeden na een blessure. Ook heeft een hond een grotere kans op bloedingen uit het tandvlees en de neus. Er zijn gevallen waarin de Golden Retriever te maken krijgt met interne bloedingen. In dergelijke gevallen kun je bloed vinden in de urine van de Golden Retriever.

Hartproblemen bij Golden Retrievers

Hartproblemen komen vaak voor bij bijna alle hondenrassen. Dit omvat ook Golden Retrievers. De hartaandoeningen kunnen zich ontwikkelen als gevolg van gezondheidsproblemen die zich voordoen in de longen, het hart en de bloedsomloop. Bij de grote hondenrassen, zoals Golden Retrievers, is de kans op hartaandoeningen groter. Een van deze aandoeningen sabvalulaire aortastenose, waarbij er een vernauwing van de aortaklep is.

Als gevolg hiervan wordt de bloedstroom naar de aorta vanuit de linkerhartkamer gedeeltelijk geblokkeerd. Om deze reden zal het hart sneller moeten werken dan normaal. Na verloop van tijd zal dit deel van het hart steeds gespierder en groter worden, wat tot problemen kan leiden. Het kan er uiteindelijk voor zorgen dat de hond sterft.

Het is echter enigszins moeilijk om de hartaandoening van een Golden Retriever te analyseren door naar de externe tekenen en symptomen te kijken. Daarom moet je erover nadenken om jouw hond regelmatig naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Genetisch overdraagbare ziekten bij Golden Retrievers

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af welke erfelijke medische aandoeningen dit ras kan ontwikkelen. De meeste gezondheidsproblemen die genetisch worden overgedragen, zijn orthopedisch.

Maar er zijn andere erfelijke ziekten waar Golden Retrievers door kunnen worden getroffen, en de meeste beïnvloeden hun gezichtsvermogen. Veel Golden Retrievers verliezen hun gezichtsvermogen naarmate ze ouder worden en ze hebben vaker last van oogaandoeningen in vergelijking met andere rassen.

Oogproblemen

Oogproblemen komen veel voor bij dit ras, tot het punt dat ze hun eigen oogaandoening hebben – Golden Retriever Pigmentary Uveitis. In sommige van de ernstigste gevallen kunnen de ogen zo ontstoken raken dat ze mogelijk allebei operatief moeten worden verwijderd.

Het is overbodig om te zeggen dat als je een verandering in de ogen van de hond opmerkt, hem of haar zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Aangeboren oogafwijkingen zijn een andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retriever. Dit ras lijdt aan erfelijke staar die zich op verschillende leeftijden kan ontwikkelen. Een goede en vroege behandeling kan de ontwikkeling van ernstige problemen beperken. Golden Retrievers zijn ook vatbaar voor Central Progressive Retinal Atrophy (CPRA), die de lichtontvangst in het oog van de hond geleidelijk verslechtert

Golden Retrievers kunnen ook andere oogproblemen ontwikkelen, zoals PRA (Progressive Retinal Atrophy), cataracten, conjunctivitis, retinadysplasie en distichiasis.

Epilepsie bij Golden Retrievers

Epilepsie is een erfelijke ziekte die normaal voorkomt door virale infecties en omgevingsfactoren. De hond kan het bewustzijn verliezen en schokkende bewegingen maken. Soms heeft de hond een milde aanval, waarbij je alleen vreemd gedrag ziet, of vreemde bewegingen in bijvoorbeeld een achterpoot.

Hoewel medicijnen niet altijd effectief zijn, kunnen dierenartsen medicijnen aanbevelen die terugkerende aanvallen onder controle houden. Ter voorkoming mag er met honden met terugkerende aanvallen nooit worden gefokt.

Top tip: honden met epilepsie of andere neurologische problemen door bijvoorbeeld ouderdom, kunnen baat hebben bij een supplement zoals Cholodin. Dit is een supplement die de hersenfunctie ondersteunt, en door veel hondeneigenaren wordt gegeven aan honden met epilepsie.

Verlatingsangst bij Golden Retrievers

Een ander aspect van Golden Retriever-problemen is gedrag. Verlatingsangst is het meest voorkomende probleem. Het is vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke karakter dat Golden Retrievers heel dicht bij hun eigenaren willen zijn, en wanneer ze alleen moeten zijn, kunnen ze nerveus worden.

De beste manier om met een dergelijke situatie om te gaan, is het vertrek en de aankomst minder opvallend te maken. Dus, in plaats van extra liefde en genegenheid te tonen voor en na jouw vertrek, doe je gewoon het tegenovergestelde, verminder je de interactie met jouw huisdier. Bovendien kun je, om de aandacht van je Golden Retriever af te leiden, wat speelgoed gebruiken voordat je moet vertrekken. Het is het beste om je hond vanaf jonge leeftijd stapsgewijs te leren alleen te zijn.

Oorproblemen bij Golden Retrievers

Otitis Externa, of gehoorgangontsteking, is bij honden een relatief veel voorkomende aandoening. Deze aandoening bij honden wordt gedefinieerd als een ontsteking van de uitwendige gehoorgang, welke het trommelvlies kan aantasten. Veel voorkomende symptomen van een oorontsteking zijn pijn en jeuk. Als jouw hond lijdt aan een oorontsteking, is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Vanwege de harige, hangende oren bij je Golden Retriever, zijn de oren gevoelig voor ontstekingen door vuil en nattigheid. Virbac Epi Otic is een oorreiniger die uitstekend geschikt is voor honden die veel buiten zijn en veel zwemmen. Het reguleert de vochtbalans in het oor, en zorgt ervoor dat de oren schoon blijven waardoor er een overmatige bacteriegroei tegen wordt gegaan.

Lees Ook: De Unieke Eigenschappen van Golden Retrievers

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven