Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Een Golden Retriever heeft een gemiddelde vachtverzorging nodig. Het is de bedoeling dat je de vacht wekelijks – het liefst dagelijks – borstelt. De middellange vacht hoeft in principe niet getrimd te worden, maar kan wel matten gaan vormen als de Golden Retriever niet regelmatig gekamd wordt. De lange haren bij de oren en aan de achterkant van de hond hebben soms wel de neiging om knopen te vormen.

Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

De Golden Retriever heeft een middellange dubbele vacht. De toplaag is dicht en waterafstotend en de ondervacht is zacht en vol. Golden Retrievers ondergaan een periode van rui, net als andere dieren met een ondervacht. Dit betekent dat de ondervacht bij koud weer dik wordt en bij warm weer haar verliest. Tijdens deze periode zul je vaker moeten kammen en borstelen om de vacht netjes te houden, en je huis vrij van haren.

Advertentie


Borstelen

Borstelen is een van de beste dingen die je voor je Golden Retriever kunt doen. Gebruik een zachte borstel voor puppy’s en schakel dan geleidelijk over naar een kam of borstel met harde haren voor de volwassen hond.

Lees Meer

Verharen Golden Retrievers veel?

Regelmatig borstelen kan helpen bij het verminderen van haaruitval omdat het losse haren verwijdert en plaats maakt voor nieuwe, gezonde haren. Borstelen helpt ook om dode huidcellen te verwijderen, waardoor de hoeveelheid huidschilfers in je huis wordt verminderd. Daarnaast helpt het de huidolie gelijkmatig over de haren van de hond te verdelen.

Let tijdens het borstelen of kammen op korsten, krassen, roodheid, knobbels, bultjes of cysten. Als je iets ongewoons ziet, houd het dan een paar dagen in de gaten. Als de afwijking niet verdwijnt, of als het groter wordt, neem dan contact op met de dierenarts.

Scheer de vacht van je Golden Retriever niet om hem koel te houden. De dubbele vacht van een Golden Retriever is bedoeld om hem te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden, inclusief hitte.

Advertentie


Er zijn veel verschillende soorten borstels die je kunt gebruiken om een Golden Retriever te borstelen. Denk aan een speciale ondervachtkam, een slicker borstel, een pinnenborstel, een rubberborstel, een vlooienkam of een furminator.

Aanraders voor Golden Retrievers zijn:

Slickerborstel om de knopen uit de lange dekvacht te borstelen.

Ondervachtkam om de ondervacht uit de vacht te kammen en matten te voorkomen

Vlooienkam om te controleren op vlooien

Furminator (deze, voor honden met lange vacht) om losse ondervacht te verwijderen tijdens het verharen. Borstel niet te hard met de furminator, dan snijd je de dekharen af.

Je kunt ook deze 5 in 1 hondenborstel aanschaffen. Deze borstel heeft opzetstukken, waardoor je alle borstels die je nodig hebt gelijk bij de hand hebt. Je kunt van deze borstel een slickerborstel, zachte borstel, rubber borstel, verharingskam en ondervachtkam maken.

Vacht schoonhouden

Honden met langharige vachten kunnen zand, twijgen en bladeren in hun vacht krijgen. Zorg ervoor dat je je Golden Retriever na elke wandeling controleert, want het is gemakkelijker om vuil te verwijderen voordat het vast komt te zitten.

Lees Meer

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

De gemiddelde Golden Retriever kan elke zes tot acht weken worden gewassen. Puppy’s moeten mogelijk vaker worden gewassen, niet vaker dan tweemaal per week. Vaker baden kan ook haarverlies verhelpen tijdens het verharen. Zorg ervoor dat je shampoo gebruikt die speciaal is samengesteld voor honden, tenzij anders voorgeschreven door de dierenarts.

De Golden Retriever kan daarnaast profiteren van uitstapjes naar de trimsalon, vooral als je het moeilijk vindt om hem zelf te wassen. Trimmers kunnen ook nagels knippen, oren schoonmaken en de losse ondervacht uitblazen. Laat de haren van je hond nooit korter worden dan een centimeter of twee, omdat de vacht van je hond zijn huid beschermt tegen de zon.

De vacht van je Golden Retriever trimmen

Golden Retrievers hebben een ondervacht en een bovenlaag. De combinatie bestaat om de hond comfortabel te houden in elke temperatuur en elk seizoen.

De vacht van je Golden Retriever beschermt hem tegen de elementen. Takken en andere scherpe objecten kunnen je hond door deze dikke vacht minder snel beschadigen. Daarnaast zorgt de dubbele vacht voor een goede temperatuurregulatie. De vacht houdt je Golden Retriever bijvoorbeeld lekker warm in koud water.

Het grootste deel van de vacht van een Golden Retriever hoeft in principe niet getrimd te worden. Er zijn echter een aantal plekken die regelmatig even bijgeknipt moeten worden, om knopen, vervilting en andere problemen te voorkomen. Het haar bij de poten en tussen de tenen kan bijvoorbeeld een regelmatige knipbeurt gebruiken, net als het haar bij en in de oren, en het lange haar bij de borst en de achterkant.

Er zijn dus een aantal plekken die wel wat aandacht kunnen krijgen van een hondentrimmer, al kun je dit ook zelf leren doen. Je hebt hiervoor verschillende borstels, een goede schaar en een uitdun-schaar nodig. De vacht op de voeten van de hond moet ongeveer ½ centimeter lang zijn. 

De lengte van de vacht kan variëren omdat Golden Retrievers bekend staan ​​om hun lange haren. Dit is waarom het beter is om je te concentreren op een onverzorgde of pluizige vacht in plaats van het op een bepaalde lengte af te knippen. Als je niet zeker weet of je genoeg haar hebt verwijderd, kun je het gewoon uitkammen om te zien of de vacht plat ligt.

Knip niet te enthousiast in de vacht van je Golden Retriever, als er happen ontstaan in de dekharen, zul je dit vaak duidelijk zien omdat de ondervacht een lichtere kleur heeft.

Het wordt geadviseerd je Golden Retriever 4 tot 6 keer per jaar naar de trimsalon te brengen voor een goede knipbeurt. Omdat de vacht van een Golden Retriever vaak langzaam droogt, kan een waterblazer, zoals deze van Qumax, een uitkomst zijn. Dit is een speciale hondenföhn die de vacht droog blaast, en tegelijkertijd losse onderharen en viezigheid verwijdert. Ideaal om je Golden Retriever weer schoon te krijgen na een natte boswandeling dus!

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven