verharen golden retriever veel

Verharen Golden Retrievers veel?

Golden Retrievers zijn een absoluut genot om in de buurt te hebben en je leven mee te delen, maar als er iets is dat met een waarschuwing zou moeten komen, is het hun haarverlies. In dit artikel lees je er alles over.

Hoeveel verharen Golden Retrievers?

Golden Retrievers verliezen het hele jaar door matig haar. Voor veel Golden Retrievers neemt deze uitval twee keer per jaar toe tijdens het lente- en herfstseizoen. Golden Retrievers behoren tot een van de hondenrassen die zijn uitgerust met een dubbele vacht, bestaande uit een dikke, donzige ondervacht en een olieachtige, waterdichte buitenlaag.

Advertentie


Deze verbazingwekkende dualiteit maakt de Golden Retriever zo veerkrachtig voor verschillende weertypen en zorgt ervoor dat jouw hond veel tijd in het water kan doorbrengen. De donzige ondervacht verliest vaak haar om nieuw haar in te laten groeien. De ondervacht past zich aan het weer en de temperatuurbehoeften van de hond aan. Tijdens de koude wintermaanden zal de hond een extra dikke ondervacht krijgen, die hij in de lente weer verliest.

Over het algemeen geldt: hoe heter het weer in de plaats waar je woont, hoe meer je Golden Retriever zal verharen. De meeste Golden Retrievers brengen echter hun leven grotendeels binnenshuis

Golden retriever-bezitters over verharen

Golden retrievers verharen veel en ze moeten voortdurend worden geborsteld om hun vacht schoon en glanzend te houden. De frequentie van het verharen hangt af van vele factoren zoals leeftijd, gezondheidsconditie of de omgeving waarin je hond leeft (binnen of buiten).

Maar het is ook afhankelijk van aan wie je het vraagt. In onze vragenlijst zegt ongeveer 80 procent van de mensen die Golden Retrievers bezitten dat hun honden veel verharen.

Bijna 10 procent zegt dat ze af en toe verharen, terwijl 9 procent beweert dat ze weinig of minder verharen dan verwacht. Slechts 1 procent gelooft dat hun honden helemaal niet verharen.

Advertentie


Verharen Golden retrievers veel?

Het goede nieuws is dat verharen geen groot probleem hoeft te zijn, zolang je maar weet hoe je het moet aanpakken. Verderop zullen we enkele tips geven over hoe je het verharen van je hond onder controle kunt houden.

Wanneer verliezen Golden Retrievers de meeste haren?

De vacht van een hond past zich natuurlijk aan op basis van de omgevingstemperatuur en blootstelling aan daglicht. Dit betekent dat als jouw hond het grootste deel van zijn tijd buiten doorbrengt, zijn vacht dikker en warmer zal zijn voor de winter en de hond meer zal verharen in de lente. Dat betekent dat binnenhonden in het voorjaar en de herfst van nature minder haar verliezen, en gelijkmatiger verharen over het hele jaar.

Puppyvacht en verharen

Puppy’s hebben een extra dikke wollige vacht om ze extra warm te houden tijdens de eerste 4 – 6 maanden van hun leven. Maar ze zullen die vacht volledig afwerpen na 6 maanden om ruimte te maken voor hun volwassen vacht.

Gecastreerd of gesteriliseerd en verharen

Is jouw hond onlangs gecastreerd of gesteriliseerd? Volwassen honden verharen doorgaans meer gedurende enkele maanden nadat ze zijn geopereerd. Dit is vooral het geval bij gecastreerde mannetjes. Dit komt door veranderingen in hormonen die verantwoordelijk zijn voor de natuurlijke cyclus van het haar en voor het dik en glanzend houden van de haarzakjes.

Dieet en verharen

Dieet is een grote factor die bijdraagt ​​aan hoeveel haar jouw hond verliest. Een hond met slechte voeding en weinig beweging heeft een droge en jeukende huid, beschadigde haarwortels en verhoogde stress.

Allergieën en verharen

Veel honden hebben last van allergische reacties, meestal door specifieke eiwitten in hun hondenvoer. Het komt echter ook voor dat de hond last heeft van allergenen in zijn omgeving, zoals pollen en stof. Als je hond ergens allergisch voor is, zal dat zich meestal uiten in jeuk, waardoor de hond meer gaat krabben en er meer haren loslaten.

Andere symptomen zijn jeukende ogen, oren, poten, oksels en anus. Je kunt ook een toename van oor- en ooginfecties opmerken.

Hondenallergieën kunnen zich in elk stadium van hun leven ontwikkelen. Een dierenarts kan je hond goed onderzoeken en behandelen op allergieën.

Lees Meer: Zijn Golden Retrievers hypoallergene honden?

Vlooien, teken en parasieten en verharen

Vlooien en teken zorgen ervoor dat de hond erg veel jeuk kan hebben en zich ongemakkelijk voelt, wat leidt tot overmatig krabben en haarverlies. Voer een goede inspectie uit om te bepalen of jouw hond daadwerkelijk vlooien heeft.

Vlooien en teken kunnen worden behandeld met vlooienshampoos of insecticiden van de dierenarts of dierenwinkel. Het beddengoed voor huisdieren en alles waar ze op liggen, moet goed gewassen worden in de wasmachine. Ook moet je jouw huis heel grondig schoonmaken om alle eitjes en larven te verwijderen.

Neem de hond met vlooien niet mee naar een hondenverzorger, omdat de vlooien zich kunnen verspreiden naar andere honden.

Lees in dit artikel welk vlooienmiddel je het beste kunt gebruiken: Wat is het beste vlooienmiddel voor honden?

Spanning of stress en verharen

Honden zullen van nature meer haar verliezen tijdens stressvolle periodes in hun leven. Golden Retrievers kunnen bijzonder gevoelig zijn en hebben een comfortabel huis en routine nodig om een ​​gelukkig en gezond leven te leiden.

Kun je het haarverlies beperken?

Hier zijn enkele tips om het verharen van je hond onder controle te houden:

Borstelen

Het is essentieel om jouw Golden Retriever minimaal drie keer per week te borstelen. Als je klaar bent met borstelen, moet je de vacht verwijderen. Terwijl je je Golden Retriever borstelt, kun je knopen van verwarde vachttegenkomen. Het gebruik van een gladder penseel helpt je bij het verwijderen van de knopen.

Deze tweezijdige ondervacht kam van Twinq is een uitstekend hulpmiddel om de ondervacht goed door te kammen. Het verwijdert losse haren en voorkomt dat de ondervacht matten vormt.

Een van de beste manieren om de verharing van je Golden Retriever onder controle te houden, is door gebruik te maken van een Furminator. Deze furminator is geschikt voor Golden Retrievers, en verwijdert moeiteloos losse haren uit de ondervacht.

Lees Ook: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Zwemmen

Golden Retrievers moeten regelmatig worden verzorgd vanwege hun lange vachten. Dus wanneer ze vies, vettig of stinkend worden, is het aan te raden om ze een goed bad te geven. De vuistregel is eenmaal per 6 – 8 weken.

Dieet

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de vacht van de hond zo gezond en sterk mogelijk is. Dat betekent dat je jouw hond een gezond, uitgebalanceerd dieet moet geven.

Eiwitrijk voedsel helpt het haar van de hond gezond en soepel te houden en voorkomt allergiegerelateerde vervelling en huidproblemen. Omega-3-oliesupplementen zoals dit zalmolie supplement zijn ook nuttig om de kracht en glans van de vacht van jouw hond te herstellen.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven