Zijn Golden Retrievers hypoallergene honden?

De Golden Retriever is een van de populairste hondenrassen ter wereld. Bij de keuze voor dit ras vragen mensen zich echter vaak af of Golden Retrievers hypoallergeen zijn en in hoeverre hun allergiegevoeligheid wordt beïnvloed door het bezit van een Golden Retriever.

Golden retrievers zijn geen hypoallergene honden vanwege hun verharing. Ze verspreiden allergenen, maar in mindere mate. Net als veel andere honden worden golden retrievers niet als hypoallergeen beschouwd omdat ze huidschilfers produceren die allergenen bevatten. Deze allergenen bevinden zich niet alleen in de huidschilfers, maar in hun speekselklieren. Huidschilfers zijn microscopisch kleine dode huiddeeltjes die honden en katten regelmatig produceren als onderdeel van hun verharingsproces.

Advertentie


Wat betekent ‘hypoallergeen’?

Om als hypoallergeen te worden beschouwd, moet het relatief onwaarschijnlijk zijn dat een hond een allergische reactie bij iemand veroorzaakt. Dieren die als “hypoallergeen” worden beschouwd, hebben over het algemeen langer haar dat niet valt. Hierdoor blijven de huidschilfers (dode huiddeeltjes) en allergenen in het haar zitten in plaats van in de lucht.

In de praktijk is het echter zo dat de meeste honden, hypoallergeen of niet, allergenen verspreiden in huis en dus een allergische reactie teweeg kunnen brengen.

Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond, dan is de Golden Retriever helaas geen optie. Golden Retrievers worden doorgaans niet beschouwd als een hypoallergeen hondenras.

Waarom is de Golden Retriever niet hypoallergeen?

Een van de belangrijkste en misschien wel meest voor de hand liggende redenen waarom Golden Retrievers niet als hypoallergeen worden beschouwd, is hun prachtige vacht. Zelfs bij dagelijkse verzorging zijn hun lange vachten meestal niet geschikt voor mensen met een allergie en astma. Golden Retrievers hadden hun lange vachten oorspronkelijk nodig om ze te beschermen tegen de koude temperaturen en schade van buitenaf door het rennen in ruig terrein.

Net als alle andere honden, produceren Golden Retrievers allergenen. Dit zijn eiwitten die aanwezig zijn op de huid en in het speeksel. Vaak wordt aangenomen dat een hond die niet verhaart of helemaal geen vacht heeft, deze allergenen niet verspreidt maar dit is helaas niet waar.

Advertentie


Lees Meer: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Misvattingen over hondenallergie

Verschillende mythen worden geassocieerd met hypoallergene honden. Een populaire misvatting is dat er zoiets bestaat als een hypoallergeen hondenras. Dit is niet waar. Hoewel bepaalde hondenrassen soms minder allergiesymptomen veroorzaken in vergelijking met andere, betekent dit niet dat allergiesymptomen helemaal weg zullen blijven. Ze veroorzaken allergieën, maar in mindere mate dan de andere.

De tweede misvatting is dat de vacht of het haar van de hond verantwoordelijk is voor allergieën. Dit is wederom niet waar. Mensen reageren op allergenen die in het speeksel en op de huid van de hond zitten, niet op hondenhaar of vacht.

Er is een reden waarom veel mensen ten onrechte geloven dat ze allergisch zijn voor hondenhaar, vooral bij rassen die veel verharen. Dit komt omdat honden die meer vacht of haar afwerpen, ook de neiging hebben meer allergenen te verspreiden doordat de losse haren, huidschilfers en stof overal rondvliegen als je zo’n hond bijvoorbeeld aait.

Huidschilfers zijn echter niet zo zichtbaar als vacht of haar, waardoor velen denken dat hun allergieën het gevolg zijn van overmatige vacht of haaruitval. Het probleem met huidschilfers is dat deze deeltjes zich in de lucht verspreiden en zich door je hele huis kunnen verspreiden, waardoor allergiesymptomen erger kunnen worden.

Lees Ook: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Kun je nog steeds een Golden Retriever nemen als je allergisch bent voor honden?

Het antwoord is, het hangt ervan af. Allergische reacties variëren sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen niet in de buurt van honden (of dieren) zijn zonder symptomen te ervaren zoals een loopneus, verstopte neus, jeukende tranende ogen, niezen, hoesten of zelfs beklemming op de borst en kortademigheid.

Golden Retrievers staan ​​bovenaan de lijst als het gaat om het afwerpen van haar en huidschilfers. Het zijn ook erg vriendelijke, sociale dieren en ze houden van mensen begroeten met een grote lik op het gezicht of de handen. Dus potentiële allergenen tot een minimum beperken, wordt een uitdaging met een Golden Retriever in de buurt.

Een ‘hypoallergeen’ ras zou mogelijk een betere keuze kunnen zijn, maar er is geen garantie dat het ook geen allergische reactie zou veroorzaken. Uit een onderzoek uit 2011 van onderzoekers van het Henry Ford Hospital bleek zelfs dat er geen bewijs is dat er zich in hondenhuishoudens met een ‘hypoallergene’ hond minder hondenallergenen bevinden dan in huishoudens met ‘normale’ honden.

Lees Ook: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Tips om huidschilfers van honden en andere allergenen in huis te minimaliseren

Als je last hebt van allergieën voor huisdieren, maar toch echt een Golden Retriever wil hebben, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid allergenen waarmee je in contact komt te minimaliseren.

Als je last hebt van allergieën, moet je niet zomaar een Golden Retriever-puppy halen zonder eerst kijken of je wel comfortabel samen kunt leven met een hond. Een geweldige manier om te proberen met een hond samen te leven en tegelijkertijd honden te helpen, is door een hond tijdelijk op te vangen voor een asiel.

Neem contact op met het plaatselijke hondenopvangcentrum en kijk of ze een opvanggezin bij je in de buurt nodig hebben. Ze zullen je adviseren over wat erbij komt kijken, en je kunt met hen praten over eventuele zorgen die je hebt.

Als je een hond in huis hebt, zijn er tal van manieren om honden-allergenen waarmee je in contact kunt komen, te verminderen. Hier zijn een paar tips om te overwegen:

Verminder de hoeveelheid allergenen op de hond

Je kunt de hoeveelheid potentieel schadelijke allergenen rond jouw huis aanzienlijk verminderen door deze op te vangen voordat deze van jouw hond vallen.

Een goede manier om huidschilfers en losse haren te verwijderen, is door dagelijks te borstelen. Je moet je Golden Retriever altijd buiten borstelen om de hoeveelheid huidschilfers en haren rond het huis te minimaliseren, en handschoenen en een gezichtsmasker dragen als dat nodig is.

Zwemmen kan ook een goede optie zijn, vooral omdat Golden Retrievers van water houden. Als het warm weer is, kun je er een spelletje van maken door een peuterbad of tuinslang te introduceren. Gebruik altijd een zachte shampoo op de Golden Retriever, omdat deze anders de natuurlijke oliën in de vacht kan verwoesten.

Voor het verminderen van de allergenen in de vacht wordt het aangeraden je hond 1 keer per week te wassen. Een goed voorbeeld van een reinigende, maar zachte shampoo is Oxyfresh Pets Shampoo. Deze is ook effectief tegen hondengeurtjes.

Neem voorzorgsmaatregelen in huis

Laat je Golden Retriever niet op het meubilair zitten of in hetzelfde bed slapen. Het hebben van een of twee hondenvrije kamers kan ook helpen, zodat je indien nodig kunt ontsnappen aan mogelijke allergenen.

Je kunt ook de hoeveelheid haar en huidschilfers van huisdieren in huis verminderen door dagelijks schoon te maken. Stofzuig vloeren en meubels met een stofzuiger met een HEPA-filter. Deze filters vangen allergenen in de lucht op en zorgen ervoor dat ze niet in de omgeving terechtkomen. Je kunt een luchtreiniger, zoals deze met UV-C lamp van Ecolamp, kopen om allergenen uit de lucht te verwijderen. Deze kunnen echt helpen om de hoeveelheid allergenen in je huis te verminderen.

Het is ook een goed idee om de plaatsen te verminderen waar huidschilfers en losse vacht zich kunnen verbergen of waar ze aan vast kunnen kleven. Houd vloeren vrij van alles dat vuil en haar kan verzamelen, zoals vloerkleden, kinderspeelgoed en huisdierendekens of bedden.

Neem zelf voorzorgsmaatregelen

Als je allergisch bent, is het belangrijk om mogelijke interacties met hondenhaar, huidschilfers of speeksel te minimaliseren.

Je moet voorkomen dat je jouw neus, ogen of mond aanraakt als je bij de hond bent of na het aaien van de hond. Je moet ook voorkomen dat de hond je gezicht aanraakt.

Het kan ook helpen als je een stofmasker en handschoenen draagt ​​bij het schoonmaken van jouw huis, het poetsen van de hond of als je binnen speelt met de hond.

Is een Goldendoodle hypoallergeen?

Een Goldendoodle is een hond die niet veel huidschilfers loslaat. Het honden’ras’ is een kruising tussen de Poedel en de Golden Retriever. De hoeveelheid allergenen die deze honden verspreiden is afhankelijk van de genetische samenstelling.

Puppy’s waarvan de vacht het meest lijkt op die van een poedel hebben de meeste kans om minder allergenen te verspreiden. Zoals we eerder schreven, is geen enkele hond echt hypo-allergeen, waardoor je ook bij een Golden Doodle last kunt krijgen van je allergie.

Hypoallergene honden

Je zult misschien teleurgesteld zijn om te horen dat er niet zoiets bestaat als een echt hypoallergeen hondenras. Sommige hondenrassen zijn echter minder problematisch dan andere. Ze kunnen in feite geschikte huisdieren zijn voor mensen met allergiesymptomen. Zelfs als je matig of sterk allergisch bent voor honden, kun je nog steeds eigenaar zijn van minder allergene hondenrassen en weinig tot geen irritatie hebben.

Kleine hondenrassen

Kleinere hondenrassen verspreiden vaak minder allergenen, omdat ze niet zo veel haar verliezen als grote honden. Poedels, Maltesers, Shih Tzu’s en Bichon Frise’s staan bijvoorbeeld ​​op de lijst van hondenrassen die vaak samen bij mensen met een allergie kunnen wonen.

Haarloze hondenrassen

Maar als je zeer sterk allergisch bent voor honden en bang bent dat jouw allergiesymptomen kunnen oplaaien, zelfs als je dicht bij een kleine hond bent, dan kun je haarloze hondenrassen eens proberen. De Peruaanse Naakthond, Amerikaanse haarloze terriër en Chinese Naakthond zijn een aantal haarloze hondenrassen. Ook bij deze honden geldt; ze zijn niet hypo-allergeen, dus leen bijvoorbeeld eerst eens een paar dagen een hond van iemand om te kijken hoe het bevalt.

Hondenrassen met lang haar

Een andere variëteit aan hondenrassen die je zullen interesseren, is die met lange, enkele laag haar. Deze honden hebben zijdeachtig haar dat bijna niet uitvalt. Hierdoor produceren ze vaak ook wat minder allergenen.

Rassen met dergelijk haar omvatten Skye-terriërs, Havanezers, Bichon Frise’s, Maltesers en Yorkshire-terriërs. Een kruising met een van deze rassen kan ook een optie zijn.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven