Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

De vacht van een Golden Retriever heeft een gemiddelde hoeveelheid vachtverzorging nodig. De vacht is niet zo lang dat er makkelijk matten en knopen in komen, maar dit kan wel. Vooral de langere haren tussen de voorpoten, achterpoten en aan de oren hebben wat meer aandacht nodig.

Een Golden Retriever verhaart het hele jaar door, maar in de lente en in de herfst zal de ondervacht verharen, waardoor je zult merken dat er nog veel meer haar uitvalt. Het is belangrijk om je Golden goed te borstelen tijdens het verharen. Zo voorkom je matten, houd je de huid van je hond gezond en zorg je ervoor dat er veel haren in je huis terechtkomen.

Advertentie


Hoe moet je de vacht van een Golden Retriever pup verzorgen?

Een Golden Retriever pup heeft nog een zachte puppyvacht, die duidelijk anders is dan een volwassen Golden vacht. Naarmate de pup ouder wordt, beginnen langere dekharen langzaam de puppyvacht opzij te duwen.

De volwassen vacht van een Golden Retriever pup begint te groeien als de pup 3 tot 4 maanden oud is. De puppyvacht is pas volledig vervangen als de pup ongeveer 18 maanden oud is.

Zolang je Golden Retriever nog een puppyvacht heeft, is de vachtverzorging vrij makkelijk. De zachte vacht van je Golden puppy hoeft alleen af en toe geborsteld te worden met een zachte borstel. Het is belangrijk dat je je pup op jonge leeftijd leert wennen aan vachtverzorging, zodat het op latere leeftijd geen problemen oplevert.

Zodra de langere dekharen beginnen te groeien, heeft je Golden Retriever pup meer aandacht nodig. Controleer de poten en oren van je Golden pup goed om ervoor te zorgen dat er geen knopen ontstaan en er geen vuil in blijft hangen.

Hoe moet je de vacht van een volwassen Golden Retriever verzorgen?

Een volwassen Golden Retriever heeft een vacht met lange dekharen en een dikke, wollige ondervacht die meer aandacht nodig heeft dan de vacht van een kortharige hond. Om knopen en matten in de vacht van een Golden Retriever te voorkomen, moet je hem regelmatig borstelen en kammen.

Advertentie


De lange dekharen van een Golden Retriever kun je het beste af en toe bijknippen. Aan de oren van je Golden kunnen lange haren groeien die gemakkelijk in de knoop raken. Ook in de oren moet de haargroei regelmatig bijgehouden worden.

Verder zijn er lange haren aan de nek, tussen de voor en achterpoten en aan de staart die bijgeknipt mogen worden. Ook het haar tussen de tenen van je Golden Retriever moet je niet te lang laten worden. Door deze haren regelmatig in te korten en de teennagels regelmatig te knippen, kun je veel irritatie aan de poten voorkomen.

Het dikke haar aan de nek kan eventueel een beetje uitgedund worden met een uitdunschaar. Zorg ervoor dat je alleen de lange dekharen wat bijknipt, en deze niet volledig verwijdert. De dekharen hebben een beschermingsfunctie, en je ziet happen duidelijk omdat de ondervacht meestal lichter van kleur is. De dekharen groeien een stuk minder snel dan de ondervacht, waardoor je happen in de vacht met een beetje pech lang kunt blijven zien.

Als je twijfelt hoe je dit allemaal moet doen, kun je het beste je Golden Retriever meenemen naar een professionele hondentrimmer. Vraag eventueel aan de trimmer hoe je de belangrijkste delen van de vacht in de gaten moet houden en bij moet knippen.

Er zijn een aantal borstels en scharen die je nodig hebt voor je Golden Retriever, zodat je de vacht op en top in orde houdt.

Moet een Golden Retriever getrimd worden?

De vacht van een Golden Retriever hoeft niet volledig getrimd te worden zoals bijvoorbeeld de vacht van een poedel. Het is echter wel aan te raden om de lange dekharen regelmatig bij te werken, zodat deze niet in de knoop raken.

De dekharen aan de staart, op de borst, tussen de achterpoten, tussen de tenen en aan de oren van een Golden Retriever kunnen af en toe getrimd worden. Lange haren aan de poten en in de oren kunnen voor problemen zorgen omdat er veel vuil in kan blijven hangen. De lange haren kunnen ook voor irritatie en ontstekingen zorgen.

Het trimmen van de lange dekharen aan de borst, tussen de poten en aan de staart van een Golden Retriever is niet absoluut noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat je Goden er netter uitziet en de haren minder snel knopen vormen.

De vacht aan de buik van je Golden kun je het beste ook regelmatig wat korter knippen als je een reu hebt, zodat je reu er niet teveel in plast.

Welke borstels heb je nodig voor een Golden Retriever?

Om de vacht van een Golden Retriever goed te verzorgen heb je een aantal borstels nodig. Je hoeft deze niet elke dag te gebruiken, sommige borstels zijn handig voor dagelijks gebruik, en andere gebruik je vooral tijdens het verharen.

Hieronder vind je een tabel met alle borstels die je voor een Golden Retriever nodig hebt.

Type borstelWaarvoorBeste keus
Alles in een borstelKammen, borstelen, ontharen, ontmatten, etc.Mister Mill Duo Borstel
SlickerborstelOntklitten dekharen en verwijderen losse ondervacht.Hondenborstel van Jaxy
OntharingsborstelLosse ondervacht verwijderenFurminator lange vacht
OntmattingsborstelLos kammen ondervacht en verwijderen van klitten en mattenTwinQ tweezijdige ontmattingskam
PuppyborstelPuppyvacht verzorgingFurminator puppy groomer

Een slickerborstel is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een dagelijkse snelle borstelbeurt. Met een slickerborstel kun je knopen uit de haren bij de oren, buik, poten, staart en borst halen. Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan gebieden waar wrijving ontstaat, zoals de oksels, onder de halsband, tussen de achterpoten en achter de oren.

Met een ontharingsborstel, of ook wel deshedding borstel, kun je grote hoeveelheden ondervacht verwijderen. Deze borstel is vooral handig tijdens het verharen in de lente en in de herfst.

Het is belangrijk om losse ondervacht goed uit de vacht van je Golden Retriever te kammen, omdat er anders matten kunnen ontstaan. Druk niet te hard op een kam zoals de Furminator, want dan kun je de dekharen beschadigen door ze af te snijden.

De ontmattingsborstel gebruik je ook vooral tijdens het verharen, maar hij kan ook van pas komen in andere situaties. Je kunt er de ondervacht mee uitdunnen, waardoor je matvorming kunt voorkomen. Ook door klitten gaat deze kam vaak vrij makkelijk.

Borstel je Golden Retriever regelmatig om te voorkomen dat losse onderharen matten beginnen te vormen of er zich zulke erge klitten beginnen te vormen dat je ze eruit moet knippen. Wanneer je de vachtverzorging goed bijhoudt en je Golden regelmatig borstelt, zul je zien dat je er veel minder aan hoeft te doen dan wanneer je heel lang wacht en klitten en matten laat ontstaan.

Welke scharen heb je nodig voor een Golden Retriever?

De vacht van een Golden Retriever hoeft in principe niet regelmatig ingekort te worden, maar het is wel een goed idee om een aantal scharen aan te schaffen om de vacht netjes en vrij van klitten te houden.

Een gebogen schaar, zoals deze van Ferplast, kan gebruikt worden om de lange dekharen in model te brengen. Deze kun je het beste af en toe bijknippen, om ervoor te zorgen dat er minder snel klitten in vormen. Denk bijvoorbeeld aan de lange haren aan de borst, tussen de voor en achterpoten, aan de buik, aan de oren en aan de staart.

Om de vacht op bepaalde plekken wat uit te dunnen, kun je het beste een effileerschaar gebruiken. Daar waar de vacht heel vol is, kun je de vacht wat platter maken door het uit te dunnen. Een uitdunschaar is ook een goede schaar voor de finishing touch, het geeft de geknipte delen een wat natuurlijker uiterlijk.

Bekijk hier een set van scharen waar je je Golden jaren mee kunt bijknippen. De set bevat gebogen scharen, een contourschaar, een effileerschaar en een kam.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven