De Unieke Eigenschappen van Golden Retrievers

Ieder hondenras kenmerkt zich met zijn eigen unieke eigenschappen. Zo ook de Golden retriever. Deze hond staat wereldwijd bekend als één van de meest populaire gezinshonden. Dit heeft alles te maken met zijn positieve eigenschappen die de zachtaardigheid van zijn karakter weergeven. Echter kan dit hondenras af en toe ook enorm eigenwijs zijn.

De Golden retriever staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Deze hond is enorm sociaal en bovendien trouw aan zijn baasje. De gevoeligheid van de Golden retriever is voor sommige baasjes een uitdaging. Ook het feit dat de hond niet goed alleen kan zijn vormt voor sommige mensen een last.

Advertentie


Voordat je besluit een Golden retriever aan te schaffen, is het dus belangrijk om zowel de voor- als nadelen onder de loep te noemen. Je wilt immers voorkomen dat je een hond aanschaft waar je later spijt van krijgt, wanneer blijkt dat zijn karakter niet goed past binnen jouw persoonlijke situatie. In het onderstaande artikel nemen we de relevante eigenschappen van de Golden retriever nader onder de loep.

Lees Meer: Waar kun je het beste een Golden Retriever puppy kopen?

De positieve eigenschappen van de Golden retriever

Om te beginnen willen we graag de positieve karaktereigenschappen van de Golden retriever in ogenschouw nemen. Dit zijn er bijna te veel om op te noemen, maar we gaan ons best doen om de meest relevante punten toe te lichten.

Vriendelijk & Zachtaardig

Het zachtaardige karakter van de Golden retriever zorgt ervoor dat de hond zich tegenover eenieder vriendelijk opstelt. Of het nu gaat om zijn eigen baasje, de kinderen in het gezin of zelfs compleet vreemden, de Golden retriever maakt graag vrienden met iedereen. Dit hondenras geniet dan ook met volle teugen van de aandacht die hiermee gepaard gaat. De Golden retriever kan hier doorgaans geen genoeg van krijgen.

De tolerante houding van de hond zorgt ervoor dat deze zelfs met andere honden goed door één deur kan. Wij kunnen de Golden retriever met recht een allemansvriend noemen. Het is een ras dat menig hondenliefhebber met plezier in huis zou halen.

Advertentie


Intelligent

Ook de intelligentie van dit hondenras is opmerkelijk. Nieuwe trucjes leren of dingen opsporen is voor de Golden retriever doorgaans geen enkel probleem. Je kunt de hond zodoende ook enorm veel leren. Dit stelt baasjes in staat om deze vriendelijke hond nog beter binnen hun gezin te laten passen. Deze viervoeter weet wat er van hem wordt verwacht. En alhoewel de Golden retriever af en toe eigenwijs kan zijn, wint de trouw aan zijn baasje het eigenlijk altijd.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Loyaal/Trouw

Nog een prachtige positieve eigenschap van de Golden retriever is zijn loyaliteit. Deze hond is zijn baasje opmerkelijk trouw, en niet zo een klein beetje ook. De hond wenst in principe alles te doen wat nodig is om zijn baasje tevreden te stellen. Dit uit zich in een grote mate van loyaliteit. Je hebt met een Golden retriever dus echt een trouwe viervoeter aan je zijde.

Deze trouw aan zijn baasje verklaart ook de bereidwilligheid om nieuwe dingen te leren. Het is dan ook geen verrassing dat de Golden retriever goed en redelijk eenvoudig te trainen is.

Vrolijk

Wanneer je een Golden retriever hebt aangeschaft, zal het je al snel opvallen dat deze hond veel plezier heeft in het leven. Zelfs de kleine dingen zijn voor deze hond een groot genot. Heerlijk met zijn baasje op de bank liggen of apporteren in het park, de Golden retriever vindt het hoe dan ook een feestje. Deze vrolijke houding is absoluut aanstekelijk.

Sociaal

Tot slot mag het sociale karakter van de Golden retriever niet ontbreken op deze lijst. Het is een aantrekkelijke eigenschap waar veel baasjes naar op zoek zijn in een hond. Hoe meer zielen hoe meer vreugd; dit zou als het ware de lijfspreuk kunnen zijn van de Golden retriever. Volwassenen, kinderen of zelfs andere dieren, deze sociale viervoeter kan doorgaans met iedereen goed overweg.

Lees Ook:

De negatieve eigenschappen van de Golden retriever

Na de lovende woorden over dit fantastische hondenras, ben je wellicht ook nieuwsgierig naar de minder positieve eigenschappen van de Golden retriever. Daarom hebben wij ook vijf negatieve eigenschappen van dit hondenras onderzocht. Onderstaand bespreken we elke eigenschap beknopt.

Eigenwijs

De intelligentie van de Golden retriever kan ook zo zijn keerzijde hebben. De hond kan op sommige momenten namelijk behoorlijk eigenwijs zijn. Wanneer de hond bijvoorbeeld geen zin heeft om naar buiten te gaan, blijft deze lekker in de mand liggen en doet alsof hij of zij niets hoort. Ook tijdens de trainingen kan deze hond soms een spelletje met zijn baasje spelen, en zodoende de training naar zijn of haar eigen hand zetten.

Alhoewel dit eigenwijze karakter op het eerste oog best schattig kan zijn, is het toch een grote uitdaging voor veel eigenaren.

Gevoelig

Golden retrievers zijn gevoelige honden. Dit betekent dat de hond redelijk snel van streek kan zijn. Het is daarom belangrijk om geen harde aanpak te gebruiken in de opvoeding van de Golden retriever. Zo kan deze hond bijvoorbeeld heel slecht tegen stemverheffingen. Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden. Anders bestaat het gevaar dat de hond angstig wordt.

Kan niet goed alleen zijn

Zoals reeds kort aangestipt, houdt de Golden retriever enorm van aandacht. Het is dan ook een hondenras dat niet goed alleen kan zijn. Er even tussenuit voor een boodschap is geen probleem, maar de Golden retriever een hele werkdag alleen thuislaten is absoluut niet verstandig. Iemand die fulltime werkt en hele dagen van huis is, zou dan ook niet voor een Golden retriever mogen kiezen.

Lees Meer: Hoe lang kun je een Golden Retriever alleen thuislaten?

Verharen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben Golden retrievers een prachtige lange vacht. Dit betekent echter ook dat een goede vachtverzorging noodzakelijk is. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het feit dat de hond enorm kan verharen. In principe gebeurt dit het hele jaar door, maar in sommige periodes zal dit extra heftig zijn. Indien je het niet ziet zitten om iedere dag met de stofzuiger door het huis te gaan, is de Golden retriever wellicht toch niet de juiste hond voor jou.

Lees Ook: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Veel energie

Tot slot wensen we graag te benoemen dat de Golden retriever enorm veel energie heeft. Alhoewel dit over het algemeen geen slechte eigenschap is, kan het wel diverse nadelen met zich meebrengen. Zo dien je als baasje dagelijks tijd te kunnen maken voor lange wandelingen. De hond moet zijn of haar energie immers wel buitenshuis kwijt kunnen.

Ook kan de hond soms binnenshuis zijn energie de vrije loop laten. Je hoeft dan ook niet vreemd op te kijken wanneer de Golden retriever als een wervelwind door de woonkamer trekt.

Lees Ook: Mijn Golden Retriever Stinkt – Hoe Komt Dat en Wat is de Oplossing?

.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven