golden retriever kopen

Waar kun je het beste een Golden Retriever puppy kopen?

Nu je je ras hebt uitgekozen, komt het moment om op zoek te gaan naar een puppy. Golden Retrievers zijn niet zeldzaam in Nederland, maar het vinden van de juiste pup kan een uitdaging zijn.

Fokkers hebben vaak lange wachtlijsten, terwijl je bij een handelaar vaak een slecht gefokte, niet ingeente, zieke pup krijgt. Ook op social media is het aanbod tegenwoordig groot, waardoor veel aankomende puppy eigenaren niet meer weten waar ze naar moeten kijken bij de aanschaf van een pup.

Advertentie


Hoe kies je nu een gezonde pup, waar kun je deze het beste vandaan halen en aan welke eisen moet een fokker voldoen om meer zekerheid te hebben over de gezondheid van je pup?

Heb je al een puppy uitgekozen of ken je iemand die binnenkort een Golden Retriever pup krijgt? Deze puppy-verrassingsbox is fantastisch om te geven, aan jezelf en je pup of aan iemand anders! Er zitten leuke speeltjes en snacks in het pakket, perfect voor een goede start met je nieuwe pup.


SNELLE TIP

Wil je meer weten over Golden Retrievers? Lees je voor de komst van je pup goed in over Golden Retrievers en de opvoeding van een pup. Het boek De Golden Retriever’ van Cindy Schwering bevat veel nuttige informatie voor elke eigenaar van een pup.


Golden Retriever puppy met stamboom

Een Golden Retriever puppy met een stamboom is vaak de beste keuze. Dit is niet alleen omdat je zeker weet dat je Golden Retriever pup echte Golden Retriever ouders heeft, maar ook omdat de honden van deze fokkers aan strenge eisen moeten voldoen.

Kies daarom een fokker die zich aangesloten heeft bij een rasvereniging en zich dus ook houdt aan de regels van de rasvereniging. Het doel van deze fokkers is het fokken van rastypische Golden Retrievers. Tegelijkertijd proberen ze de gezondheid van de hond en het ras in het algemeen zo goed mogelijk in stand te houden.

Advertentie


Een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging, zal zich aan het verenigingsfokreglement moeten houden. Dit betekent dat de Golden Retriever ouders getest moeten worden op allerlei genetische en lichamelijke afwijkingen, zoals heup dysplasie.

Dit betekent niet dat een Golden Retriever van zo’n fokker nooit een genetische aandoening of lichamelijke afwijking zal krijgen, maar de kans wordt wel kleiner gemaakt door alleen met gezonde ouderdieren te fokken.

De fokkersverenigingen in Nederland zijn:

Golden Retriever Vereniging (GRV)

Golden Retriever Club Nederland (GRCN)  

Waar moet je op letten als je een Golden Retriever pup met stamboom koopt?

Elke fokker is anders, en hoewel gezondheid bij de meeste fokkers op de voorgrond staat, kunnen andere eigenschappen, zoals het karakter en het uiterlijk, een beetje verschillen.

Zo zijn er fokkers die de focus meer leggen op het fokken van werkhonden, terwijl andere fokkers een perfect karakter voor bijvoorbeeld gezinnen zoeken. Welke hond je moet kiezen, hangt af van je eigen voorkeuren en thuissituatie.

Bedenk je dus van tevoren wat je graag zou willen doen met je Golden Retriever, en welk karakter daarbij zou passen. Vraag de fokker naar het karakter van de ouderdieren, en bepaal of dit bij je zou passen.

Verder is het fijn als de fokker tijd heeft om elk nest veel persoonlijke aandacht te geven. Sommige fokkers hebben meerdere nesten tegelijkertijd, en dit hoeft niet perse ten koste te gaan van de socialisatie van je pup, maar dat kan wel.

Veel fokkers houden de ontwikkeling van je pup bij op social media, waardoor je goed kunt zien hoe je pup gesocialiseerd wordt en hoe hij zich ontwikkelt. Het is natuurlijk ook gewoon heel leuk om je toekomstige pup op te zien groeien.

Het is het beste als de pup bij de fokker in huis opgroeit. Dit is meestal het geval, maar hoeft niet zo te zijn. Soms groeien ze op in een kennel of in de schuur. Voor een goede socialisatie en een fijn karakter, is het het beste als je pup opgroeit in huis, en de fokker moeite doet om de pup kennis te laten maken met allerlei dingen, zoals de stofzuiger, kinderen, bezoek, etc.

Besteed veel tijd aan je keuze, en ga bijvoorbeeld eens langs een hondenshow. Je kunt hier fokkers het hemd van het lijf vragen, zodat je een beter beeld hebt van hun werkwijze.

Wat kost een Golden Retriever pup met stamboom?

De prijs van een Golden Retriever pup met stamboom ligt tussen 900 en 1400 euro. De prijs kan afhankelijk zijn van de kwaliteit van de reu en teef, en de keuze van de fokker zelf natuurlijk. De fokker bepaalt wat je betaalt en meestal is hier niet over te onderhandelen.

Houd in ieder geval rekening met een bedrag rond de 1000 euro. Dit klinkt als een behoorlijk bedrag, maar het verschilt tegenwoordig niet zoveel meer met het bedrag dat je betaalt voor een Golden Retriever van een broodfokker, en je krijgt er een goede, gezonde hond voor terug.

Een fokker die de ouderdieren laat testen, een passende, geteste reu gebruikt, goede voeding verzorgt voor  de ouderdieren en pups, en de pups volledig ontwormt en vaccineert, betaalt natuurlijk meer dan een handelaar of broodfokker. Ook het aanvragen van stamboompapieren kost geld.

Bij een goede fokker krijg je de grootste zekerheid op een gezonde pup met een goed karakter. Je betaalt er misschien een paar honderd euro meer voor, maar dat is het zeker waard.

Waar moet je op letten als je een Golden Retriever pup zonder stamboom koopt?

Golden Retrievers zonder stamboom hoeven geen lopende ramp te zijn, maar het risico dat je een minder gezonde hond met een minder leuk karakter koopt is groter.

Je moet daarom een stuk beter opletten, zeker omdat veel fokkers van Golden Retrievers zonder stamboom misbruik maken van het gebrek aan kennis en ervaring van veel toekomstige puppy eigenaren.

Golden Retriever pups zonder stamboom kun je verdelen in 3 groepen:

  • Golden Retriever pups uit pretnestjes van liefhebbers
  • Fokkers die de ouders zorgvuldig kiezen en testen maar niet aangesloten zijn bij een rasvereniging
  • Hondenhandelaren of broodfokkers
  • Golden Retrievers uit een asiel (Nederland of buitenland)

Houd er rekening mee dat een Golden Retriever zonder stamboom een mengelmoes kan zijn van allerlei andere rassen. Dat een hond op een Golden Retriever lijkt, zorgt er niet gelijk voor dat de hond ook een Golden Retriever karakter heeft.

Golden Retriever pups uit pretnestjes

In het geval van Golden Retrievers zonder stamboom, is het het beste om een hond te kiezen van fokkers die de ouderdieren wel testen, en proberen een gezonde hond met een goed karakter te fokken. Dit is zeldzaam, maar komt de laatste tijd steeds vaker voor.

Mensen willen soms een pretnestje fokken bij hun Golden Retriever, maar realiseren zich ook dat de gezondheid van de pups heel belangrijk is. Tegelijkertijd is een stamboom geen prioriteit voor deze fokkers, omdat de pups naar gewone gezinnen gaan die geen ambitie voor hondenshows hebben. Omdat ze slechts eenmalig een nestje fokken, vermijden ze kosten door zich niet aan te sluiten bij een rasvereniging en geen stamboom aan te vragen voor de pups.

De pups kunnen uit ouders zonder stamboom zijn, maar het komt ook voor dat de ouders deze wel hebben. Vraag altijd goed na waarom de pups geen stamboom krijgen als de ouders deze wel hebben.

Dit kan reden tot argwaan zijn, omdat sommige fokkers bijvoorbeeld toch met hun hond fokken als de resultaten van een test tegenvallen. Ze kiezen er dan voor om geen stamboom bij de hond af te geven, omdat het fokken met deze hond via de rasvereniging niet toegestaan is.

Alle andere situaties kun je het beste vermijden, zeker omdat de Golden Retriever niet het meest gezonde ras is. Er zijn een aantal aandoeningen die vaker voorkomen bij het ras, waardoor een uitgebreide gezondheidscheck van de ouders een must is.

Het komt echter ook voor dat een fokker van een pretnest heel veel weet over de ouders en de voorouders van de hond. Zonder tests zul je zo’n fokker op zijn blauwe ogen moeten geloven natuurlijk, en dat is niet altijd een goed idee.

Golden Retriever pups van grootschalige fokkers

Het kopen van een pup van een hondenhandelaar of broodfokker is altijd een afrader. Zelfs als de hondenhandelaar zorgt voor een gezonde omgeving voor moederdier en pups, is het nog steeds de minst ideale optie.

Wanneer geld het enige objectief van de fokker is, weet je dat er bezuinigd zal worden op allerlei belangrijke dingen, zoals ontwormingen, vaccinaties, socialisatie, en tests van ouderdieren. Het doel is het fokken van zoveel mogelijk pups, die zo snel mogelijk en voor zoveel mogelijk geld weer verkocht moeten worden.

Eigenschappen van Golden Retrievers van hondenhandelaren:

  • Geen gezondheidstests ouderdieren
  • Reu en moederdier meestal niet aanwezig
  • Vaak een vals (buitenlands) paspoort, met valse informatie
  • Geen socialisatie
  • Groeien op in een kennel, soms mag je de pups ontmoeten in een huis, maar dit is misleiding. Vraag altijd of je de ouderdieren mag zien! Koop geen pup als deze niet aanwezig zijn.

Een hondenhandelaar heeft meestal meerdere nesten van allerlei verschillende rassen. In veel gevallen zijn deze geimporteerd uit het buitenland. Omdat mensen jonge pups willen, komen deze met een vervalst paspoort naar Nederland.

De pups zijn namelijk meestal te jong voor hun entingen, en deze entingen zijn heel gemakkelijk te vervalsen. Er zijn dierenartsen die hieraan meewerken. Je kunt er dus vanuit gaan dat je pup zijn entingen niet correct gehad heeft, en dit maakt hem erg gevoelig voor ziekten zoals Parvo, Kennelhoest en Hondenziekte.

Doordat de pups in het buitenland in grote schuren met veel andere pups worden gehouden, is de kans vrij groot dat ze besmet worden met een van deze ziekten, en je pup kan vrij snel heel erg ziek worden. Veel pups overleven het helaas niet of hebben een enorme achterstand.

Het is een heel slecht idee om een pup van een handelaar aan te schaffen, dus probeer deze altijd te vermijden. Een van de belangrijkste manieren om een handelaar te vermijden is door te vragen naar de ouderdieren. Deze moet je kunnen zien, en ze moeten in uitstekende gezondheid zijn.

Als de fokker meer dan twee rassen aanbiedt, is dit een goede reden om er ver bij weg te blijven.

Lees ook: Een puppy kopen via Marktplaats – Lees dit eerst!

Golden Retriever pups geimporteerd uit het buitenland

Zoals we eerder vermeldden, zijn veel hondenhandelaren overgegaan op het importeren van pups uit het buitenland, in plaats van ze zelf te fokken. De pups komen dan illegaal Nederland binnen, want ze moeten eigenlijk voor rabies ingeent zijn, en dit kan pas op een leeftijd van 12 weken. Daarna moet nog 21 dagen gewacht worden voordat de pup over de grens mag reizen.

De meeste mensen willen echter geen pup van 15 weken oud, maar een schattige, hele jonge pup. Daarom worden paspoorten vervalst, zodat de pups alsnog op jonge leeftijd het land binnenkomen. Koop je een hond van 8 of 9 weken oud met een buitenlands paspoort? Dan is er sowieso iets niet pluis. Sommige hondenhandelaren leveren lege paspoorten bij de pups, die dan in Nederland ingevuld kunnen worden. Dit is natuurlijk ook illegaal, en het maakt het moeilijker om te zien waar de pup vandaan komt.

Meestal komen de pups uit Oostbloklanden zoals Polen, Tsjechie, Roemenie of Hongarije. De ouderdieren leven meestal in vreselijke omstandigheden, en de fokkers nemen het niet zo nauw met de gezondheid of het karakter van de Golden Retrievers.

Naast buitenlandse handelaren, zijn er natuurlijk ook serieuze, goede fokkers in het buitenland waar je als Nederlander je pup kunt kopen. Dit is een optie die hondenfokkers in Nederland regelmatig aangrijpen, om wat diverser bloed toe te voegen aan hun lijnen.

Als je een beetje Duits, Deens of Engels kunt, kun je uit een grotere lijst fokkers kiezen dan wanneer je alleen in Nederland kijkt. Je moet er dus wel rekening mee houden dat een pup pas op de leeftijd van 15 weken bij je kan komen wonen. De fokker zal tot die tijd de socialisatie op zich moeten nemen.

Verder zijn er soms Golden Retriever pups te vinden bij buitenlandse asielen. Althans, deze honden kunnen op Golden Retrievers lijken, maar hoeven dit niet te zijn. Ook in dit geval komt de pup pas op een leeftijd van 15 weken naar Nederland, en in een asiel is meestal niet veel tijd voor socialisatie dus dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Vermijd broodfokkers en geimporteerde pups

Een Golden Retriever pup van een handelaar klinkt voor veel mensen als een prima optie, omdat ze zich nooit verdiept hebben in de ellende die erachter schuilgaat. Helaas betekent dit ook dat de eigenaren van deze pups zich vaak een hoop ellende op de schouders halen.

Het gebrek aan entingen, de infectiedruk door grote hoeveelheden pups in kennels en het gebrek aan ontwormingen en socialisatie kan de prijs van je pup behoorlijk opdrijven. Er zijn veel gevallen bekend waarbij de pup overlijdt aan een ziekte als Parvo. Ook nemen deze pups geregeld ziekten uit het buitenland mee die in Nederland voor veel ellende kunnen zorgen, ook bij puppy’s van andere eigenaren.

Als je een echte Golden Retriever wil, dan moet je er gewoon rekening mee houden dat je wat dieper in de buidel moet tasten dan bij een kruising of een volwassen hond uit het asiel. Het is een eenmalige uitgave voor je beste vriend die hopelijk meer dan 10 jaar bij je zal zijn. Ook moet je vaak wat langer wachten dan bij een handelaar, omdat een goede fokker gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Succes met de zoektocht naar je nieuwe viervoeter! We hopen dat de tips je zullen helpen bij het vinden van een gezonde Golden Retriever met een fijn karakter.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven