golden retriever stinkt

Mijn Golden Retriever Stinkt – Hoe Komt Dat en Wat is de Oplossing?

We houden allemaal enorm veel van onze trouwe viervoeters. Toch moeten we toegeven dat de geur die honden bij zich dragen niet altijd even prettig is. Sterker nog, honden kunnen in sommige gevallen best wat stank in huis veroorzaken. Alhoewel het ene hondenras een sterkere geur met zich meedraagt dan het andere, kan in principe ieder ras op den duur wat gaan stinken. Ook de Golden retriever kan een sterke en onaangename geur met zich meedragen. Dit kan diverse oorzaken hebben.

Stinkende oren, een slechte adem en een vuile vacht kunnen vieze geurtjes veroorzaken. Infecties of slechte verzorging kunnen een onaangename geur verspreiden. Het is dan ook zaak om te zorgen voor een optimale vachtverzorging en gezond voedingspatroon. In het geval van medische klachten is een bezoekje aan de dierenarts absoluut noodzakelijk.

Advertentie


Indien je meer wenst te weten over de oorzaken van een vieze geur bij jouw hond, is het verstandig om het onderstaande artikel grondig door te nemen. We bespreken namelijk diverse oorzaken van stank bij Golden retrievers. We onderzoeken of dit eventueel kan duiden op een gezondheidsprobleem, en ook dragen we diverse oplossingen aan om de heftige geur te verminderen.

Lees Meer: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Waarom heeft mijn Golden retriever een vieze geur?

De Golden retriever is wereldwijd een zeer geliefde gezinshond. Aangezien dit hondenras redelijk groot is, zou men zich kunnen afvragen of deze vrolijke viervoeter in huis niet zorgt voor stankoverlast. Over het algemeen valt dit reuze mee. In vergelijking met andere hondenrassen stinkt de Golden retriever meestal niet heel erg. Een goede verzorging is echter wel cruciaal om eventuele vieze geurtjes te voorkomen.

Onderstaand bespreken we enkele oorzaken van een vieze geur bij de Golden retriever.

Stinkende oren

Een onaangename geur vanuit de oren is een veelvoorkomend probleem bij honden in het algemeen. Ook de Golden retriever kan hiermee te maken krijgen. Stinkende oren kunnen wijzen op een infectie. Dit zien we redelijk vaak terugkomen bij dit hondenras. Het wordt veroorzaakt door een sterke groei van gist in de oren. Dit kan voorkomen worden door de oren goed schoon te houden. Is er reeds sprake van een heftige infectie en zijn de oren opgezwollen, dan is een bezoekje aan de dierenarts geen overbodige luxe.

Advertentie


Slechte adem

Een slechte adem kan ook een reden zijn van de onaangename geur die jouw Golden retriever met zich meedraagt. De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij slechte mondhygiëne. De opbouw van tandplak en tandsteen kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriën. Deze veroorzaken op hun beurt een slechte adem.

Stinkende en vuile vacht

Wanneer de vacht van de Golden retriever niet goed wordt verzorgd, kan er in verloop van tijd een opstapeling van vuil plaatsvinden. En je kunt je wel voorstellen, dat kan op den duur behoorlijk gaan stinken. De hond rolt immers op de straat, in het gras en misschien zelfs op het strand of in het bos. Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen wat er zodoende allemaal in de vacht van jouw hond terecht kan komen. Een goede en frequente vachtverzorging is dan ook van uitermate groot belang.

Lees Ook: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Kan een nare geur wijzen op gezondheidsproblemen?

Het is begrijpelijk dat jij je als baasje afvraagt of de geur van jouw Golden retriever ook kan duiden op gezondheidsproblemen. Alhoewel dit niet per definitie het geval hoeft te zijn, is het zeker mogelijk. In sommige gevallen is een slechte geur redelijk onschuldig, wanneer dit bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een vieze vacht. Echter kan het in andere gevallen wel degelijk duiden op een gezondheidsprobleem.

Zo kan een slechte adem bijvoorbeeld duiden op gebitsproblemen. Ook kan een stinkende geur aanwijzing zijn van een gist infectie op diverse plekken over het lichaam. Vaak gaat het om vochtige plekken zoals de oren. Wanneer dergelijke problemen niet worden aangepakt, kunnen deze op den duur verslechteren.

Hoe vaak moet mijn Golden retriever in bad?

We hebben reeds geleerd dat het belang van een goede vachtverzorging enorm groot is. Je zou je dan ook af kunnen vragen welke frequentie wordt aangeraden voor het baden van jouw Golden retriever. Alhoewel dit per hond zal verschillen, vertellen we je toch graag iets meer over de algemene richtlijnen.

Over het algemeen geldt een advies dat Golden retrievers iedere 6 tot 8 weken in bad zouden moeten gaan. Op deze manier blijft de vacht mooi schoon. Is de hond echter zeer actief, en komt deze vaak in omgevingen zoals het bos of het strand? Dan zou het zomaar eens nodig kunnen zijn om jouw viervoeter iedere maand in bad te doen.

Enkel in bad gaan is natuurlijk niet genoeg om de vacht van jouw Golden retriever mooi te houden. Ook het dagelijks borstelen raden wij sterk aan. Dit zorgt niet alleen voor een schonere vacht, maar vermindert ook het verharen van de hond. Dat zijn dus twee vliegen in één klap!

Hoe kan ik de geur van mijn Golden retriever verminderen?

Zoals we hierboven hebben besproken, is een frequente verzorgingsroutine onmisbaar om ervoor te zorgen dat jouw Golden retriever niet gaat stinken. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Er zijn diverse producten te koop die hierin een rol kunnen spelen, en ook de dierenarts kan een bijdrage leveren.

Eventuele infecties die vieze geurtjes kunnen voortbrengen, worden vaak veroorzaakt door ophopingen van vocht. Je kunt dit voorkomen door jouw hond na zijn of haar wandelingen goed af te drogen en te borstelen. Tot slot is ook een gezond voedingspatroon belangrijk om de geur van jouw Golden retriever te verminderen.

Wanneer moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Heb jij de tips uit dit artikel toegepast, maar verdwijnt de stinkende geur van jouw Golden retriever niet? Dan is het tijd om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Ook wanneer er sprake is van een vergevorderde infectie heeft de hond een behandeling nodig. Soms weet jij als baasje niet precies waar de vieze geur van jouw hond vandaan komt. Ook in dat geval doe je er goed aan om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze kan het probleem doorgaans snel vaststellen en verhelpen.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven