hoe lang leeft een golden retriever

Hoe lang leeft een Golden Retriever?

Golden Retrievers behoren tot een van de meest populaire rassen ter wereld. Kort gezegd lijken ze maar al te veel op Labradors, echter zijn Golden Retrievers veelal te herkennen aan hun langere vacht. Het zijn sociale honden die graag voor hun baasjes werken en weinig blaffen. Golden Retrievers staan bekend om hun sociale vaardigheden, aanhankelijkheid en goedaardige karakter. Het liefst houd je deze brave viervoeter de rest van je leven dicht bij je. Helaas kan dit natuurlijk niet. Je kunt er wel voor zorgen dat ze zo lang mogelijk je beste vriend zullen zijn. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? En hoe lang leeft een Golden Retriever nu eigenlijk precies? In dit artikel lees je alles over de levensloop- en duur van de Golden Retriever.

Golden Retrievers worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Er zijn echter veel factoren die bij kunnen dragen aan een langere of kortere levensduur van de Golden Retriever. Het is bij elke rashond belangrijk om een pup van gezonde ouderdieren te kiezen.

Advertentie


Welke leeftijd wordt als oud beschouwd voor Golden Retriever?

Golden Retrievers worden officieel als oud beschouwd wanneer zij de leeftijd van 9 jaar hebben bereikt. In mensenjaren kan je dit vergelijken met iemand die 68 jaar oud is. Er zijn enkele gevallen bekend van Golden Retrievers die een leeftijd van 17 jaar of ouder hebben bereikt.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Golden Retriever?

De Golden Retriever behoort tot de grotere hondensoorten. Het is dan ook algemeen bekend dat grote honden minder oud zullen worden dan kleine rassen. Vroeger werden Golden Retrievers een stuk ouder dan dat ze nu zullen worden. De oorzaak hiervan zou zijn dat Golden Retrievers gevoeliger voor kanker zouden zijn dan andere soorten honden.

Hoe weet ik dat mijn Golden Retriever oud wordt?

Het is altijd lastig om in te schatten of jouw Golden Retriever oud wordt. Honden groeien op jonge leeftijd heel snel, en vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar beginnen verouderingsverschijnselen langzaam tevoorschijn te komen.

Deze ouderdomsverschijnselen kunnen echter verergerd worden door de Golden Retriever op jonge leeftijd teveel te belasten. Later in dit artikel lees je wat je kunt doen om dit te vermijden. Als je hiervan op de hoogte bent, kun je er uiteindelijk voor zorgen dat jouw Golden Retriever langer jeugdig en gezond blijft.

TIP: Wil je alles weten over de verzorging en training van een senior hond? Dan is het boek ‘een hondenleven lang, je senior vervolgt zijn weg‘ van Martine Burgers een absolute aanrader!

Advertentie


Waar moet je op letten om te bepalen of je hond last begint te krijgen van ouderdom?

Zoals bij de meeste hondenrassen komen bij Golden Retrievers ziektes voor. Wanneer jouw Golden Retriever last begint te krijgen van aandoeningen, is dit een teken dat jouw hond ouder begint te worden. Een van de boosdoeners is het doorfokken van hondenrassen. Het is om deze reden belangrijk een Golden Retriever met zorgvuldig geselecteerde ouderdieren aan te schaffen. Maar welke ziektes en aandoeningen zijn kenmerkend voor de Golden Retriever?

Gewrichtsproblemen

Golden Retrievers hebben een grote kans om last te krijgen van gewrichtsproblemen, zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie en spondylose.

Elleboogdysplasie is een aandoening aan de ellebogen van de hond. Deze aandoening komt vaak voor bij grotere honden en veroorzaakt pijn en kreupelheid aan een of beide voorpoten. Elleboogdysplasie kan al optreden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Het is dus noodzakelijk om dit goed in de gaten te houden. Als je dit niet goed in de gaten houdt, kan op latere leeftijd artrose, oftewel gewrichtsslijtage, optreden.

Heupdysplasie komt ook voor bij grotere honden en is een ontwikkelingsstoornis aan de heup. De oorzaken van het krijgen van deze aandoening zijn erfelijkheid en omgevingsfactoren. Wat betreft de erfelijkheid is het noodzakelijk om de stamboom van de pup goed te controleren.

Spondylose is een vergroeiing van de tussenwervels. Door deze vergroeiing ontstaat verstijving. Er wordt een extra bot gevormd aan de zijkanten en de onderzijde van de wervels, waardoor weefsels geïrriteerd raken. Meestal ontstaat deze aandoening op middelbare leeftijd.

Daarnaast kan jouw Golden Retriever last krijgen van patella luxatie, oftewel een losse knieschijf. De kans dat jouw hond dit krijgt, is redelijk klein, maar wel aanwezig.

Oor- en oogafwijkingen

Alhoewel staar, oftewel cataract, een zeer bekende ziekte is bij honden, heeft de Golden Retriever een relatief kleine kans op het krijgen van deze aandoening. Hetzelfde geldt voor progressieve retina atrofie of voortschrijdende verslechtering van het netvlies. Er zijn echter een aantal aandoeningen waar de Golden Retriever wel zeer vatbaar voor is.

Allereerst heeft de Golden Retriever een zeer grote kans om otitis externa of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang te krijgen. Honden met hangende oren lopen namelijk de meeste kans op het krijgen van deze aandoening, doordat de gehoorgang niet goed kan worden geventileerd. Een andere oorzaak is de zwemlustigheid van Golden Retrievers. Door het water kunnen er eerder bacteriën ontstaan. Symptomen van deze aandoening zijn: prikkelbaarheid, gehoorverlies, jeuk rond de oren, een oorontsteking, pijn, jeuk en het voortdurend schudden van de kop. Als je een van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Ook hebben Golden Retrievers een grote kans op het krijgen van retinadysplasie, oftewel een abnormale ontwikkeling van het netvlies. De ziekte is helaas ongeneeslijk, maar zorgt daarentegen vaak niet voor het ontwikkelen van ernstige oogklachten. Het kan echter wel gedeeltelijke of volledige blindheid veroorzaken.

Als laatste krijgen veel Golden Retrievers last van distichiasis. Hierbij ontstaan er haren op de ooglidrand van de hond. Het gaat dan niet om een paar haartjes, maar om te veel haartjes, die het netvlies gaan irriteren. Het is erg lastig om dit met het blote oog te zien, maar het veroorzaakt wel irritatie, pijn, beschadiging en tranende ogen.

Verschillende soorten kanker

Niet alleen mensen worden met deze vreselijke ziekte geconfronteerd. Helaas krijgen ook onze favoriete huisdieren hiermee te maken. Er zijn een aantal soorten die vaker voorkomen bij Golden Retrievers. De vorm die het meest voorkomt is een mastceltumor. Dit is kanker van specifieke afweercellen en komt voor als bultjes op of onder de huid. Ze kunnen echter ook verspreid zitten in de organen van de hond.

Ook kan de Golden Retriever lipomen krijgen. Dit zijn een goedaardige tumoren van het vetweefsel, waardoor er vetbulten ontstaan onder de huid.

Daarnaast zijn er ook een aantal soorten kanker waar de Golden Retriever een klein risico op heeft, namelijk: hemangiosarcoom (kwaadaardige bloedvatkanker), hersentumor (kanker van de hersenen), insulinoom (alvleesklierkanker), lymfoom (lymfeklierkanker), melanoom (kwaadaardige pigmentcelkanker), melanocytoom (goedaardige pigmentcelkanker) en histiocytoom (goedaardige kanker op hoofd, oren en/of ledematen).

Huidaandoeningen

Ook kan je Golden Retriever last krijgen van huidaandoeningen. Een zeer bekende is ichthyosis, oftewel de visschubbenziekte. Golden Retrievers hebben een zeer grote kans deze aandoening te krijgen. De ziekte veroorzaakt een verdikking van de buitenste huidlaag en voetzolen. Hierdoor wordt de normale functie van de huid verstoord. Er ontstaat een droge huid met schilfers. De hond kan lastkrijgen van jeuk, huidverkleuring, irritaties, ontstekingen en pijn. Onderschat de ernst van deze aandoening dan ook niet! De aandoening kan namelijk een infectie met zich meebrengen, die er zelfs voor zou kunnen zorgen dat de hond geëuthanaseerd moet worden.

Top tip: als je Golden Retriever een gevoelige huid heeft kun je hem helpen met een goed dieet, en een goede vachtverzorging. Borstel je Golden Retriever regelmatig en was hem met een shampoo met bijvoorbeeld Tea Tree en Neem olie, zoals deze van Yuup!

Overige aandoeningen

Er zijn daarnaast ook nog een aantal andere aandoeningen waar jouw Golden Retriever last van kan krijgen. Het gaat hierbij gelukkig om ziektes die met een niet hele grote kans om te ontstaan, zoals:

  • Portosystemische shunt (afwijking bloedstroom lever);
  • Atopie (omgevingsallergie);
  • Diabetes mellitus (suikerziekte);
  • Maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing);
  • Epilepsie;
  • Ectopische ureters (verkeerd aangelegde urineleiders);
  • Pyometra (baarmoederontsteking).

Lees Meer: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Ouderdom in een later stadium

In een later stadium kunnen bovengenoemde klachten zich verder ontwikkelen. Sommige van bovenstaande ziektes zullen misschien zelfs pas ontstaan wanneer jouw Golden Retriever op oudere leeftijd is. De meeste oude Golden Retrievers krijgen te maken met verschijnselen die passen bij artrose als ze heupdysplasie hebben zoals kreupelheid, moeilijk opstaan en pijnlijkheid na zware inspanning. Ook zullen zij sneller moe zijn, moeite hebben om zich te verplaatsen, incontinent worden, verlies van zicht en gehoor ontwikkelen, zwaarder worden en de vacht zal er minder mooi uitzien.

Wat kan de levensverwachting van Golden Retriever beïnvloeden?

De twee belangrijkste factoren die de levensverwachting van de Golden Retriever bepalen zijn erfelijkheid en de omgeving. Omgevingsfactoren zijn onder andere een hoge groeisnelheid en overbelasting door verkeerd of te veel bewegen of overgewicht.

Lees Ook: Hoeveel mag mijn Golden Retriever wegen?

Wat kan ik doen om mijn Golden Retriever langer te laten leven?

Aangezien omgevingsfactoren een grote rol spelen bij de levensduur van Golden Retrievers is het aan te raden jonge honden niet te wild te laten spelen, traplopen en hoog springen te vermijden en ze niet achter ballen aan te laten rennen. Veelal wordt aangeraden om niet langer dan 10 minuten per keer te wandelen of te spelen met een puppy van 8 weken. Elke maand die hierna volgt, mag de puppy 5 minuten extra bewegen.

Overgewicht kan ook de levensduur van de hond bepalen. Golden Retrievers hebben een natuurlijke aanleg om dik te worden. Zorg daarom voor gezonde voeding. Geef jouw hond vooral geen eten van tafel.

Een goede, comfortabele ligplaats is niet alleen belangrijk voor een jonge Golden Retriever, voor een oudere Golden Retriever is het een must! Je Golden krijgt last van stijve spieren en gewrichtsslijtage, en een ligplaats die het lichaam goed ondersteunt kan de pijn bij je hond verminderen. Dit hondenmatras van Sun Garden is een goed voorbeeld van een comfortabele ligplaats voor je oudere Golden Retriever.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven