golden retriever gewicht

Wat is het ideale gewicht van een Golden Retriever?

Iedere eigenaar van een Golden Retriever wil natuurlijk dat zijn hond zo lang mogelijk gezond is en zo lang mogelijk leeft. Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden is het gewicht van je hond. Maar hoeveel mag een Golden Retriever wegen? Je leest het hier.

Het gemiddelde gewicht voor een volwassen golden retriever reu ligt tussen 31-35 kilogram, en het gemiddelde gewicht voor een volwassen golden retriever teef ligt tussen 25-31 kilogram. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit slechts gemiddelden zijn, dus je hond kan boven of onder deze waarden vallen.

Advertentie


Als je je zorgen maakt over het gewicht van je hond, is het altijd het beste om met je dierenarts te overleggen. Als je een puppy hebt, moet je zijn groei goed in de gaten houden, zodat je kunt bijhouden hoeveel voer hij elke dag nodig heeft. Als je puppy uitgroeit tot een volwassen hond, zal hij verschillende hoeveelheden voer nodig hebben, afhankelijk van zijn activiteitsniveau, leeftijd, rastype en grootte.

Hoeveel weegt een gezonde Golden Retriever teef?

Teefjes wegen minder dan reutjes. Hoeveel een gezonde Golden Retriever precies mag wegen kun je hieronder lezen.

Golden retriever gewicht – reu (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Golden Retriever puppy teefjes

Golden Retriever puppy’s van 7 weken oud wegen ongeveer tussen de 2,5 en 7,5 kg. Een gewicht van 2,5 kg is echter aan de lage kant, en bij een gewicht van 7,5 kg heeft je pup waarschijnlijk overgewicht. Het meest normale gewicht van een puppy van 7 weken ligt op ongeveer 4 kg. Als jouw puppy rond dit gewicht zit, hoef je je geen zorgen te maken.

Voor een Golden Retriever puppy van 4 maanden geldt dat een erg kleine/dunne puppy ongeveer 13 kg weegt en een erg zware 16 kg. Het gemiddelde gewicht ligt rond de 14,5 kg.

Een Golden Retriever puppy van 6 maanden zou gemiddeld 20 kg moeten weten. Als jouw pup erg dun is, weegt hij waarschijnlijk rond de 17 kg. Een Golden Retriever van 22 kg is aan de zware kant.

Advertentie


Volwassen Golden Retriever teefjes

Volwassen Golden Retriever teefjes wegen gemiddeld ongeveer 28 kg. Het gezonde gewicht is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je Golden Retriever, een grote Golden mag wat meer wegen dan een kleine. Over het algemeen kun je zeggen dat een Golden Retriever van meer dan 31 kg aan de zware kant is.

Drachtige teefjes vormen echter een uitzondering. Doordat zwangere teefjes meer eten en minder bewegen, zal het lichaamsgewicht toenemen. Ook de groeiende pups in de baarmoeder van het Golden Retriever teefje voegen natuurlijk wat toe aan het gewicht.

Lees Ook: Mijn Golden Retriever Pup Bijt – Oorzaak & Oplossing

Hoeveel weegt een gezonde Golden Retriever reu?

Reutjes wegen meer dan teefjes. Maar hoeveel wegen ze dan precies? Dat kun je hieronder lezen.

Golden retriever gewicht – reu (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Gewicht van Golden Retriever puppy reutjes

Puppy’s van 7 weken oud wegen ongeveer tussen de 2 en 7,5 kg. Een pup van 2 kg is dan wel aan de kant van ondergewicht en een pup van 7,5 kg aan de kant van overgewicht. Het meest normale gewicht van een puppy van 7 weken ligt op ongeveer 4 kg.

Voor een puppy van 4 maanden geldt dat een erg dunne of kleine puppy ongeveer 14,5 kg weegt en een erg zware of grote 17 kg. Het is het beste als je pup ongeveer 15,5 kg weegt.

Als laatste er er een standaard voor een puppy van 6 maanden. Deze zou gemiddeld 22 kg moeten weten. Als jouw hond erg dun is, weegt hij waarschijnlijk rond de 21 kg. Aan hond die aan de zware kant is, zou 23,5 kg wegen.

Gewicht volwassen Golden Retriever reu

Volwassen reuen variëren afhankelijk van de grootte in gewicht. Een gezonde reu zal waarschijnlijk 30 tot 35 kg wegen. Als het gewicht van je Golden Retriever reu richting de 40 kg stijgt, is hij meestal te zwaar.

Lees Ook: Hoeveel moet ik wandelen met mijn Golden retriever?

Hoe weeg je een Golden Retriever?

Om erachter te komen hoeveel jouw Golden Retriever weegt, kun je er als eerste voor kiezen om de hond thuis op een personenweegschaal te wegen. De beste aanpak hiervoor is om eerst jezelf te wegen en daarna jezelf samen met jouw hond. Trek jouw gewicht vervolgens af van het gecombineerde gewicht van jou en je hond om zijn gewicht te bepalen.

Als je jouw Golden Retriever niet op kunt tillen, dan wordt dit natuurlijk erg lastig. Je kunt er dan ook voor kiezen om een speciale weegschaal aan te schaffen voor honden. Deze weegschalen zijn veelal online en in grote dierenwinkels te verkrijgen.

De prijs van een hondenweegschaal kan erg uiteenlopen, maar meestal begint de prijs vanaf € 70,-. Bekijk bijvoorbeeld deze weegschaal van ISOT. Deze wordt normaal gebruikt voor het wegen van zware pakketten, maar je Golden Retriever kan hem ook gebruiken.

Als je slechts een paar keer je Golden Retriever wil wegen, is het niet noodzakelijk om een dergelijke weegschaal aan te schaffen. Een gratis optie is dan ook om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Hier kun je je hond wegen op een speciale weegschaal.

Een tip bij het wegen van je Golden Retriever is om zoveel mogelijk gebruik te maken van een weegschaal. Sommige weegschalen kunnen variëren in het opmeten van gewicht. Op deze manier kun je een vertekend beeld krijgen van de resultaten.

Het wordt aangeraden om je hond minimaal één keer per jaar te laten wegen. Zo blijf je als hondeneigenaar up-to-date over het welzijn van je hond. Dit is wel afhankelijk van de gezondheid en leeftijd van je Golden Retriever. Puppy’s moeten bijvoorbeeld vaker worden gewogen. Verder vereisen chronische medische aandoeningen, met name die welke leiden tot veranderingen in eetlust of de vochtbalans (zoals kanker of diabetes), ook vaker een gewichtscontrole.

Lees Meer: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Waarom is het belangrijk om je Golden Retriever op gewicht te houden?

Golden Retrievers krijgen vaak te maken met gezondheidsproblemen. Dit is dan ook de voornaamste reden om het gewicht van je hond in de gaten te houden. Het gewicht zegt veel over het welzijn van je hond. Hieronder lees je de twee meest voorkomende problemen die kunnen ontstaan door overgewicht bij Golden Retrievers.

Gewrichtsproblemen door overgewicht

Golden Retrievers hebben een grote kans om last te krijgen van gewrichtsproblemen, zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie en spondylose.

Elleboogdysplasie is een aandoening aan de ellebogen van de hond. Deze aandoening komt vaak voor bij grotere honden en veroorzaakt pijn en kreupelheid aan een of beide voorpoten. Elleboogdysplasie kan al optreden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Het is dus noodzakelijk om dit goed in de gaten te houden. Als je dit niet goed in de gaten houdt, kan op latere leeftijd artrose, oftewel gewrichtsslijtage, optreden.

Heupdysplasie komt ook voor bij grotere honden en is een ontwikkelingsstoornis aan de heup. De oorzaken van het krijgen van deze aandoening zijn erfelijkheid en omgevingsfactoren.

Spondylose is een vergroeiing van de tussenwervels. Door deze vergroeiing ontstaat verstijving. Er wordt een extra bot gevormd aan de zijkanten en de onderzijde van de wervels, waardoor weefsels geïrriteerd raken. Meestal ontstaat deze aandoening op middelbare leeftijd.

Daarnaast kan jouw Golden Retriever last krijgen van patella luxatie, oftewel een losse knieschijf. De kans dat jouw hond dit krijgt, is redelijk klein, maar wel aanwezig.

Obesitas of zwaarlijvigheid

Overgewicht kan de levensduur van de hond bepalen. Golden Retrievers hebben een natuurlijke aanleg om dik te kunnen worden. Zorg daarom voor gezonde voeding. Geef jouw hond vooral geen eten van tafel.

Het is daarnaast erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende beweging krijgt. Reguleer dit wel om gewrichtsproblemen te voorkomen. Te veel beweging kan namelijk een oorzaak zijn hiervan.

Lees Meer: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Waardoor kan het lichaamsgewicht van een Golden Retriever verschillen?

Er zijn meerdere redenen waardoor het gewicht van Golden Retrievers kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht, beweging en hoeveelheid eten.

Jonge Golden Retrievers wegen vanzelfsprekend minder dan oudere honden. Dermate ze ouder worden, gaan de honden zwaarder wegen. Teefjes wegen daarnaast minder dan reutjes.

Een actieve hond zal vaak minder wegen, dan een Golden Retriever die weinig lichaamsbeweging krijgt. Het spreekt daarnaast voor zich dat honden die meer eten, zwaarder zijn dan honden met een streng dieet.

Als je je hond met moeite op gewicht kunt houden, is het belangrijk om je Golden Retriever te laten onderzoeken bij de dierenarts. Soms zijn er gezondheidsproblemen die ervoor zorgen dat je hond sneller aankomt of veel vocht vasthoudt. Daarnaast kun je het aantal snacks beperken en je hond voer met minder energie, zoals ECOstyle Overgewicht geven.

Lees Ook: Agressieve Golden Retriever – Hoe Ga je Daar Mee Om?

Hoe weet je dat je Golden Retriever te dik is?

Het ideale gewicht van een Golden Retriever kan variëren met een behoorlijke marge. De beste manier om te controleren of je Golden Retriever niet te zwaar (of zelfs te licht) is, is door te zien en te voelen.

Hoe ziet een gezonde Golden Retriever eruit?

Een Golden Retriever mag geen recht of rond lichaam hebben. Als je vanaf de zijkant naar je Golden Retriever kijkt, mag de buik niet recht zijn van voren naar achteren, ze moeten een opgetrokken gebied hebben tussen de ribben en de achterpoten. De hond moet als het ware een zandloperfiguur hebben. Er moeten rondingen zijn waar hun lichaam tussen de ribben en achterpoten valt.

Hoe voelt een Golden Retriever die goed op gewicht is?

Daarnaast zeggen de ribben veel over het gewicht. Hoewel de ribben van je Golden Retriever niet zichtbaar mogen zijn, moet je ze wel kunnen voelen. Als je je hand aan weerszijden van de borst van de hond legt, zou je met slechts een zeer zachte druk elke rib moeten kunnen voelen.

Te dunne Golden Retriever

Jouw Golden Retriever is te dun wanneer je de ribben duidelijk ziet. Hetzelfde geldt voor de ruggengraat, de taille en het bekken van de hond. Verder is jouw hond overduidelijk te dun als je amper vet en spiermassa voelt. Je hond heeft over het algemeen een recht figuur.

Ook het gewicht van de hond bepaalt veel. Jouw Golden Retriever is te dun wanneer het reutje minder dan 35 kg weegt en het teefje minder dan 28 kg.  

Ideaal gewicht van een Golden Retriever

Jouw hond heeft een ideaal gewicht als je de ribben gemakkelijk kan voelen als je de hond aanraakt rond de borstkast. Ook zal je een kleine vetlaag of spiermassa voelen. Het zandloperfiguur is daarnaast zichtbaar en de vorm van de hond is niet recht of rond.

Verder heeft de hond een ideaal gewicht als het reutje 35 kg weegt en het teefje ongeveer 28 kg weegt.

Te zware Golden Retriever

Je Golden Retriever is te zwaar wanneer de algehele vorm van de hond rond is. Je zal bij een te zware hond de ribben amper voelen. Ook is de taille niet of nauwelijks zichtbaar en voel je een dikke laag vet.

Je hond heeft waarschijnlijk overgewicht wanneer het reutje meer dan 35 kg weegt en het teefje meer dan 28 kg weegt.

Lees Ook: Dit Zijn de Leukste Golden Retriever Namen en 100+ unieke namen

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven