Agressieve Golden Retriever

Agressieve Golden Retriever – Hoe Ga je Daar Mee Om?

Doorgaans zijn Golden retrievers niet agressief. In tegendeel, het zijn zeer zachtaardige en vriendelijke honden. Ze kunnen vaak goed overweg met zowel mensen als dieren. Het is een echte allemansvriend en zodoende ook een ideale gezinshond. Toch kan het gebeuren dat een Golden retriever agressief is. Dit kan diverse oorzaken hebben. Het is belangrijk om op een juiste manier met agressief gedrag om te gaan, voordat het uit de hand loopt.

Golden retrievers kunnen agressief worden naar aanleiding van een slechte socialisatie, een trauma of fokproblematiek. Alhoewel agressie bij Golden retrievers niet vaak voorkomt, is het zeker niet onmogelijk. Agressie kan gelukkig worden voorkomen. Vaak is het inhuren van een professionele hondentrainer verstandig.

Advertentie


Indien je meer wenst te weten of agressief gedrag bij Golden retrievers, raden wij je aan het onderstaande artikel grondig door te nemen. We nemen hierin namelijk diverse redenen achter agressief gedrag onder de loep, en ook laten we jou weten waar je hulp kunt vinden. Hopelijk geeft dit artikel jou handvatten om een beter beeld te vormen van agressie binnen dit hondenras.

Zijn Golden retrievers van nature agressief?

Van nature zijn Golden retrievers geen agressieve honden. Het zijn juist enorm vriendelijke, sociale honden. Hun zachtaardige karakter is kenmerkt, en ongetwijfeld één van de redenen waarom dit hondenras wereldwijd zo populair is.

Deze vrolijke en intelligente gezinshond kan eigenlijk met iedereen wel goed overweg. Volwassenen, kinderen of andere honden, de Golden retriever maakt zichzelf binnen no-time geliefd. Agressief gedrag in de vorm van grommen of bijten komt bij de Golden retriever zeer zelden voor.

Toch kan men te maken krijgen met agressie. Dit is immers bij ieder hondenras mogelijk, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van problemen in de opvoeding.

Lees Ook: Mijn Golden Retriever Pup Bijt – Oorzaak & Oplossing

Advertentie


De redenen achter agressie bij Golden retrievers

Alhoewel je een agressieve Golden retriever dus niet zo snel tegen zal komen, kunnen diverse problemen toch resulteren in agressief gedrag. We willen graag enkele redenen achter dit gedrag met elkaar onder de loep gaan nemen.

Beschermend gedrag

De Golden retriever heeft van nature de behoefte om zijn of haar baasje te beschermen. Met dit beschermende gedrag is over het algemeen niets mis. Indien het echter gepaard gaat met een gebrekkige opvoeding, kan het wel degelijk problemen met zich meebrengen.

Een hond die niet goed is opgevoed of onvoldoende is getraind, kan agressie vertonen wanneer hij of zij beschermend gedrag laat zien. Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het voor baasjes is om hun hond goed op te voeden. Dit kost tijd en aandacht, maar dan heb je ook wat!

Slechte socialisatie

Een slechte socialisatie is een bekende reden achter agressie bij honden. Een goede socialisatie laat de pup wennen aan alles wat bij het leven hoort. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een omgeving met kinderen en andere honden. Wanneer een goede socialisatie ontbreekt, is de hond op latere leeftijd vaak angstig. Dit kan vervolgens resulteren in ongewenst en zelfs agressief gedrag. Het belang van socialisatie bij honden mag absoluut niet onderschat worden.

Trauma

Trauma in de jonge jaren kan een reden zijn voor agressie bij Golden retrievers. Denk hierbij aan verwaarlozing en geweld. Helaas zijn er in ons land jaarlijks nog steeds enorm veel gevallen van dierenmishandeling bekend. Een dergelijk trauma resulteert bij honden negen van de tien keer in agressief gedrag. Iets dat de hond in kwestie absoluut niet kwalijk genomen kan worden.

Fokproblematiek

Sommige fokkers nemen het niet zo nauw met de fokregels. Helaas zijn er nog steeds veel fokkers die enkel snel veel geld willen verdienen. Zodoende kan het voorkomen dat er gefokt wordt met slecht gesocialiseerde Golden retrievers. Dit kan mogelijk ook weer invloed hebben op het gedrag van de pups die hieruit voortkomen.

Lees ook: Blaffen Golden Retrievers veel?

Komt agressie naar mensen vaak voor bij Golden retrievers?

Zoals reeds kort aangestipt, zijn Golden retrievers over het algemeen vriendelijk voor zowel kinderen als volwassenen. Agressie naar mensen komt gelukkig niet vaak voor onder dit hondenras. Onmogelijk is het echter niet. Je dient dus altijd op je hoede te zijn wanneer je een nieuwe hond ontmoet, en je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat de hond een allemansvriend is.

Agressie naar mensen kan zich uiten in de vorm van een agressieve lichaamshouding, grommen, blaffen of zelfs bijten. Dergelijk gedrag kan voorkomen wanneer de hond door een slechte opvoeding of verwaarlozing niet goed is gesocialiseerd.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Zijn Golden retrievers agressief naar honden en andere dieren?

Net als met mensen, kan de Golden retriever doorgaans ook prima met andere dieren overweg. Zowel honden als andere gezelschapsdieren maken graag vrienden met de Golden retriever. Zijn toegankelijke houding is absoluut uitnodigend. Wanneer een hond echter agressief is, kan deze een stuk minder vriendelijk overkomen. Alhoewel het niet vaak voorkomt, kan een Golden retriever wel degelijk agressief gedrag vertonen tegenover soortgenoten of andere dieren.

Wanneer jouw hond een aanvaring heeft met een soortgenoot, is het verstandig om je hier zo min mogelijk mee te bemoeien. Honden vechten hun onenigheden doorgaans zonder problemen zelf uit. De tussenkomst van een baasje komt de situatie meestal niet ten goede.

Agressieve Golden retriever – Waar kun je hulp vinden?

Indien jouw Golden retriever agressief gedrag vertoont, raden wij je aan om hulp te zoeken. Je wilt immers voorkomen dat dit gedrag verstrekkende gevolgen met zich meebrengt. Gelukkig zijn er diverse stappen die jij als baasje kunt zetten om agressief gedrag te voorkomen. Laten we eens gaan kijken naar de mogelijkheden.

Online cursus of trainingsvideo’s

Trainingsvideo’s kunnen waardevolle handvatten bieden om met het agressieve gedrag van jouw hond om te gaan. Het volgen van een online cursus kan in de opvoeding van jouw pup ook enorm belangrijk zijn. Een goede training kan agressie in latere levensjaren immers compleet voorkomen.

Een professionele hondentrainer

Wanneer je het moeilijk vindt om zelf de nodige kennis te vergaren, kan het nuttig zijn om een professionele hondentrainer in te schakelen. Deze kan zijn expertise inzetten om jou te helpen agressief gedrag te voorkomen of aan te pakken. Het volgen van een traject onder leiding van een professionele hondentrainer raden wij in principe iedereen aan. Vooral wanneer er sprake is van een bepaalde mate van agressie, is dit wat ons betreft een cruciaal onderdeel.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven