golden retriever pup bijt

Mijn Golden Retriever Pup Bijt – Oorzaak & Oplossing

Golden retrievers zijn enorm schattig. Het is een genot om dit hondenras van kleins af aan te mogen opvoeden. De vriendelijke aard van deze vrolijke viervoeter zorgt bovendien voor een soepel verloop van de socialisatie. Toch kunnen er zich in de opvoeding van een hond altijd probleempjes voordoen. Dit geldt ook voor de Golden retrievers. Veel pups hebben de neiging om te bijten. Wellicht vraag jij je af waar dit vandaan komt en hoe dit opgelost kan worden.

Het is eigenlijk heel normaal dat Golden retriever pups bijten. Dit is natuurlijk gedrag dat simpelweg bij honden hoort. Doorgaans verdwijnt dit gedrag na 3 tot 6 maanden. De oplossing kan diverse vormen aannemen. Soms leren honden van soortgenoten dat bijtgedrag niet wenselijk is, maar vaak ligt er ook een taak voor het baasje weggelegd.

Advertentie


Indien je meer wenst te weten over zowel de oorzaken als de oplossingen van bijtgedrag bij Golden retriever pups, ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel bespreken we namelijk alle relevante aspecten. We kijken naar de redenen achter het bijten, en ook komen we erachter wat jij kunt doen om bijtgedrag te verminderen.

Golden retriever pups – Alles over bijtproblemen

Veel eigenaren van Golden retriever pups zullen te maken krijgen met bijtgedrag. Echter bijten speelse pups soms te hard, tot ongenoegen van hun baasje. Het is dan ook logisch dat jij je als baasje afvraagt of dit gedrag wel normaal is. En ook wil je waarschijnlijk weten wat je in de toekomst kunt verwachten met betrekking tot het verloop van dit gedrag. Gelukkig hebben wij al deze zaken voor jou op een rijtje gezet. Het zal je goed doen om te weten dat bijten natuurlijk gedrag is van honden, en dus niet direct iets is om je zorgen over te maken.

Bijten is normaal gedrag

Onder honden, en vooral onder jonge pups, is bijten heel normaal. Het is simpelweg natuurlijk gedrag. Vaak bijt de pup tijdens het spelen uit puur enthousiasme. Andere vormen van bijtgedrag, wanneer de hond bijvoorbeeld bijt uit frustratie of angst, zijn uiteraard wel zorgwekkend. Echter zien we dergelijk gedrag binnen dit ras gelukkig maar zelden voorkomen.

Het bijtgedrag onder pups is in principe niets om je zorgen over te maken. Sterker nog, op deze manier leren ze om niet te hard te bijten. Vooral in contact met andere honden ligt hier een waardevolle les. Wanneer de pup een andere hond bijt, zal deze op zijn beurt reageren wanneer de pup te hard heeft gebeten. Op deze manier leert de hond welk bijtgedrag wel acceptabel is, en wanneer er sprake is van een te harde beet. Het leren kennen van de eigen kaakkracht is enorm belangrijk in de ontwikkeling van een hond. Uiteraard is het jouw taak als baasje om dit in goede banen te leiden.

Lees Meer: Blaffen Golden Retrievers veel?

Advertentie


Waarom bijten Golden retriever pups soms veel?

Golden retriever pups bijten soms veel, en hierin staan ze zeker niet alleen. Het gros van alle pups bijt regelmatig tijdens het opgroeien. Zoals hierboven reeds besproken, is dit natuurlijk gedrag van honden. Echter kan de Golden retriever pup soms aanzienlijk meer bijten dan een ander hondenras. Dit heeft alles te maken met het feit dat Golden retrievers oorspronkelijk zijn gefokt voor de jacht. Zodoende heeft dit hondenras een behoefte om dingen te verzamelen en in hun bek te dragen.

Het is dan ook uitermate belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw Golden retriever pup voldoende kauwspeelgoed heeft. Anders kan het zomaar gebeuren dat jouw sneakers of paraplu zijn volgende prooi vormen. Ook de ontwikkeling van het gebit kan een oorzaak zijn van het bijtgedrag van jouw pup.

Wanneer stopt het bijten of wordt het minder?

Meestal wanneer de pup tussen de 3 en 6 maanden oud is, begint het bijtgedrag af te nemen. Soms komt de Golden retriever pup er zelf achter dat bijten niet wenselijk is. Zo kan de pup bijvoorbeeld een soortgenoot bijten en door deze hond op zijn nummer worden gezet. Op deze manier leren sommige pups al van hun ouders dat bijten niet wenselijk is.

Ook stoppen pups soms met het bijten nadat hun tanden gewisseld zijn. Ook kan een goede training helpen bij het afleren van bijtgedrag. Ook dit kan prima binnen enkele maanden bewerkstelligd worden. Indien je niet goed weet hoe je dit aanpakt, kan een puppy cursus absoluut waardevol zijn.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers geschikt voor gezinnen met kinderen?

Wat kan ik doen om het bijtgedrag van mijn Golden retriever te verminderen?

Gelukkig kun jij als baasje diverse stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter minder bijt. Onderstaand bespreken we enkele nuttige tips die ook jij kunt toepassen.

Zorg voor kauwspeeltjes of snacks

Het aanbieden van kauwspeelgoed en snacks kan zeer nuttig zijn. Op deze manier kan de hond zijn energie kwijt en bovendien zijn eigen kaakkracht ontdekken. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat de hond niet aan jouw pantoffels begint.

Verberg waardevolle spullen

Ook al heeft jouw Golden retriever pup genoeg speelgoed, spulletjes waar de hond niet aan mag komen zijn toch altijd net iets aantrekkelijker. Wij raden baasjes dan ook aan om hun waardevolle spullen op te bergen. Op deze manier voorkom je dat jouw pup begint aan die mooie sneakers waar jij 6 maanden voor hebt moeten sparen!

Lees Meer: Wat heb je allemaal nodig voor een Golden Retriever puppy?

Leer het bijtgedrag van een pup af

Er is goed nieuws; bijtgedrag kan worden afgeleerd. Het bijwonen van een cursus kan hierin een mooie eerste stap zijn. In de meeste hondentrainingen wordt immers uitgebreid aandacht besteedt aan dit onderwerp. Je zult leren om onwenselijk gedrag te bestraffen en wenselijk gedrag te belonen. De Golden retriever zal dit al snel door hebben. Het is immers een enorm intelligente hond die graag naar de geboden van zijn baasje handelt.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Wees alert

Wanneer jij het bijtgedrag van jouw hond wilt afleren, is het belangrijk om hier tijd en aandacht aan te besteden. Je dient te allen tijde alert te zijn. Het achteraf straffen of belonen werk bij pups simpelweg niet. Je dient daarom goed op te letten, en ervoor te zorgen dat je direct actie kunt ondernemen wanneer jouw pup onwenselijk bijtgedrag vertoond.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven