Blaffen Golden Retrievers veel?

Blaffen is een van de grootste irritaties van hondeneigenaren. De vraag of Golden Retrievers veel blaffen, is dan ook een van de meest gestelde vragen die mensen stellen wanneer ze overwegen een Golden Retriever te nemen. Het is om vele redenen een belangrijke vraag, maar vooral omdat de meeste Golden Retrievers binnenshuis worden gehouden en onophoudelijk blaffen het leven van hun eigenaren erg ongemakkelijk kan maken. In dit artikel kun je alle antwoorden vinden op je vragen over blaffende Golden Retrievers.

Golden Retrievers blaffen meer dan de gemiddelde hond. Als de hond niet vanaf het begin is getraind, kan hij blaffen naar allerlei dingen, zoals andere honden, mensen, auto’s of onbekende geluiden. Het kan moeilijk zijn om dit gedrag te corrigeren als de hond eenmaal gewend is aan blaffen, daarom is het raadzaam om je hond te trainen om niet te blaffen vanaf een zeer vroeg stadium. Met een goede training kan het blaffen bij Golden retrievers tot een minimum worden beperkt of op een aanvaardbaar niveau worden gehouden.

Advertentie


De Golden Retriever staat niet bekend als een hondenras dat veel blaft. Net als de meeste andere honden, zal een Golden Retriever af en toe van zich laten horen, maar als je je hond goed opvoedt, zal het zelden tot grote problemen leiden.

TOP TIP

Aangezien Golden retrievers wel degelijk blaffen, is het een goed idee om jezelf voor te lichten over wat het blaffen veroorzaakt en hoe je het kunt stoppen. Het beste en meest uitgebreide boek voor hondeneigenaren met blaffende honden is “Blafgedrag van honden“. Het stelt je in staat om de oorzaken van het blaffen van je hond beter te begrijpen en te leren hoe je ermee om moet gaan.

Blaffen Golden Retrievers veel?

Blaffen is een vorm van communicatie voor honden, en het is onrealistisch om van je hond te verwachten dat hij nooit blaft. Er bestaan hondenrassen die nauwelijks of zelfs helemaal niet blaffen, maar de Golden Retriever hoort hier niet bij.

Een Golden Retriever blaft niet veel meer of minder dan de gemiddelde hond. Golden Retrievers behoren tot de vriendelijkste en meest vreedzame hondenrassen. Ze blaffen wel, maar met een goede training is hun geblaf minder dan bij de meeste andere hondenrassen.

Golden retriever-bezitters over blaffen

Dus hoe zit het? Blaffen ze veel, of is het maar een fabeltje? We vroegen een heleboel mensen met Golden Retrievers wat ze denken over het blafgedrag van hun honden, en dit is wat we ontdekten:

Advertentie


80% van de eigenaren van Golden Retrievers beweert dat hun honden de hele tijd tegen alles blaffen: de postbode, eekhoorns in de achtertuin, zelfs tegen andere honden die aan de lijn lopen.

10% van de eigenaren zegt dat hun honden soms blaffen, terwijl 9% zegt dat hun honden af en toe blaffen, maar niet te veel.

Golden Retrievers staan bekend als een rustig ras. Volgens onze studie is dit echter niet helemaal waar, want bijna 80% van de eigenaren van golden retrievers zegt dat hun honden de hele dag door blaffen. Verrassend genoeg beweert slechts 1% van de Golden retriever eigenaren dat hun honden helemaal niet blaffen.


Lees Meer

Slapen Golden Retrievers veel?

Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever nodig?


Waarom blaft een Golden Retriever?

Honden blaffen om veel verschillende redenen. Sommige hondenrassen blaffen sneller en makkelijker dan andere. Waakhonden bijvoorbeeld, zijn gefokt om hun huis en roedel te verdedigen, en laten daarom graag van zich horen. Hondjes van kleine rassen blaffen vaak omdat ze onzeker zijn. Enkele van de belangrijkste redenen waarom een ​​Golden Retriever veel blaft, zijn:

Opwinding

Golden Retrievers, vooral jeugdige puppy’s, spelen graag en zijn behoorlijk prikkelbaar. Ze kunnen de neiging hebben hun opwinding te tonen door te blaffen. Zo blaffen ze snel als je met ze speelt, en soms als ze een nieuwe hond ontmoeten.

Aandacht

Een van de belangrijkste redenen dat een Golden Retriever blaft, is om je aandacht te krijgen. Dit ras houdt van mensen en van spelen, een jonge Golden Retriever kan hier geen genoeg van krijgen. Golden Retrievers zijn ook heel intelligent, dus je leert ze heel snel per ongeluk aan te blaffen voor aandacht. Probeer je hond maar eens geen aandacht te geven als hij blaft. Het is heel belangrijk om blaffen bij pups en jonge honden te ontmoedigen.

Stress

Verveling, fysieke pijn of stress zijn enkele voorbeelden van situaties waarop een Golden Retriever kan reageren door te blaffen. Vaak zal de hond blaffen tot de vervelende situatie verbeterd is. Golden Retrievers zijn erg gehecht aan hun baasjes, waardoor je ze met beleid alleen moet leren zijn. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat je Golden Retriever veel stress ervaart als je hem alleen laat, en dit tonen ze vaak door te blaffen.

Agressie

Hoewel Golden Retrievers over het algemeen heel vredig zijn, kunnen ze af en toe tekenen van agressie vertonen, vooral wanneer ze zich bedreigd voelen en blaffen naar vreemden. Deze agressie komt tot uiting door middel van langzaam blaffen en grommen.

Elke Golden Retriever heeft een ander karakter. Hoewel de ene Golden Retriever veel lijkt te blaffen, is een andere Golden Retriever misschien helemaal stil, zelfs in dezelfde omgeving als de eerste. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op hoeveel een Golden Retriever zal blaffen, waarvan de opvoeding en training van de hond de belangrijkste zijn. Golden Retrievers die weinig of geen training krijgen en worden grootgebracht in een stressvolle omgeving, blaffen over het algemeen meer en vertonen meer agressie.

Manieren om blaffen vanaf het begin te beperken

Er zijn een aantal dingen die je vanaf het begin kunt doen met je Golden Retriever-puppy, die hem zal leren niet naar alles te blaffen.

Zorg ervoor dat de puppy zich in zoveel mogelijk verschillende situaties volledig op zijn gemak voelt. Een andere belangrijke tip is om het blaffen van de hond niet te belonen.

Socialisatie

Je puppy socialiseren is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Het houdt in dat de pup zo jong mogelijk gewend raakt aan zoveel mogelijk verschillende stimuli. Je pup leert zo hoe hij moet reageren op nieuwe dingen, en dat nieuwe situaties geen bedreiging vormen.

Beloon blaffen niet

Om te voorkomen dat je Golden Retriever pup zijn stem steeds laat horen, moet je ervoor zorgen dat je het gedrag niet aanmoedigt. Dit kan lastiger zijn dan het lijkt, omdat je je hond bijna automatisch aandacht geeft als hij blaft.

Begin vroeg met de socialisatie van je puppy om te voorkomen dat de Golden Retriever veel blaft naarmate hij ouder wordt. Het is belangrijk dat je pup al vroeg leert dat hij met blaffen je aandacht niet krijgt.

Als je een bench gebruikt tijdens de puppytraining, kun je bijvoorbeeld beter even wachten totdat je pup 30 seconden stil is geweest voordat je hem eruit haalt. Op deze manier beloon je de hond voor goed en rustig gedrag. Ga niet met je pup spelen als hij je bijvoorbeeld een speeltje brengt en daarbij naar je blaft voor aandacht.

De puppy zal vrij snel leren dat onophoudelijk geblaf de aandacht niet zal trekken. Het van jongs af aan versterken van het gedrag dat je wilt, zal de basis leggen voor een rustige hond die alleen blaft wanneer dat nodig is.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven