golden retriever beweging

Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever nodig?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Golden Retriever een ras dat oorspronkelijk in de 19e eeuw werd ontwikkeld om wild voor jagers in de Schotse hooglanden op te jagen. Jagen in de Schotse Hooglanden, met zijn bergachtige landschap vol vijvers, meren en beken, is fysiek zeer zwaar werk. De honden moesten een energiek, stevig ras zijn met veel uithoudingsvermogen en een affiniteit met water. In dit artikel lees je hoeveel beweging Golden Retrievers nodig hebben.

Golden retrievers zijn grote honden die veel beweging nodig hebben. De hoeveelheid beweging die een Golden retriever nodig heeft, hangt af van de leeftijd en het energieniveau. Volwassen Golden retrievers hebben meer beweging nodig dan jonge pups. Als algemene regel geldt dat puppies minstens 30-45 minuten beweging onder toezicht per dag moeten krijgen. Deze tijd kan worden verdeeld tussen buitenspelen, training binnenshuis, spelletjes en andere activiteiten die de pup mentaal en fysiek stimuleren. Wandelingen vallen hier niet onder.  

Advertentie


Volwassen goldens moeten ten minste 60 minuten beweging per dag krijgen, maar dit kan worden opgesplitst in verschillende kortere speelsessies of wandelingen gedurende de dag. Als je een actieve hond hebt die graag buiten rondrent, kun je hem het beste zoveel mogelijk los laten lopen – zolang hij maar onder jouw toezicht is en in een gebied met minimaal verkeer of andere gevaren.

Heeft een Golden Retriever veel beweging nodig?

Golden Retrievers hebben een lichaam en geest gemaakt voor fysieke activiteit en als ze niet voldoende beweging krijgen, kan dit vervelende gevolgen hebben. De hond kan dan bijvoorbeeld op je meubels gaan kauwen, spullen slopen, of hyperactief gedrag vertonen. Als je Golden Retriever te weinig beweging krijgt, zal de opgekropte energie er op een andere manier uit moeten. Vaak resulteert dit dus in vervelend gedrag.

Een gebrek aan fysieke activiteit is slecht voor de gezondheid van de Golden Retriever. Golden Retrievers houden bijvoorbeeld van eten, en kunnen daarom snel te zwaar worden. Maar de hond alleen thuis zit, amper sport en af ​​en toe een wandeling maakt, zal een Golden Retriever nog sneller dik worden. Overgewicht kan tot een slechte gezondheid en gewichtsproblemen leiden.

Golden Retrievers zijn erg vatbaar voor obesitas. Overgewicht leidt tot verschillende problemen zoals hartaandoeningen, verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en schade aan hun heup- en ellebooggewrichten.

Lees Ook: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Advertentie


Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever nodig?

De hoeveelheid beweging die een Golden Retriever nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd, genetica en de algehele gezondheid en conditie van de hond. Gemiddeld heeft een Golden Retriever behoefte aan minstens een uur beweging. Wat je precies doet met je hond in en buiten dat uur, bepaalt echter of je hond genoeg fysieke en mentale stimulatie krijgt.

TIP: Vergeet niet dat Golden Retrievers intelligente werkhonden zijn. Ze doen het uitstekend als gezinshond, maar willen wel graag iets te doen hebben. Houd je hond bezig door hem te trainen, of door bijvoorbeeld een hondensport te gaan doen. Weet je niet wat je een hond allemaal aan kan leren? Begin dan met de originele oefeningen uit het boek ’50 Hondentrucjes’ van Sophie Collins.

Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever puppy nodig?

Een goede vuistregel voor de trainingsbehoeften van een Golden Retriever puppy is de ‘5 minuten-regel’. Deze regel stelt in feite dat een puppy niet meer dan 5 minuten beweging nodig heeft voor elke maand dat hij leeft. Een puppy van 3 maanden heeft dus slechts 15 minuten beweging per dag nodig, een 5 maanden oude hond heeft 25 minuten nodig.

Dit is natuurlijk slechts een richtlijn, maar het is voor Golden Retriever pups wel belangrijk dat je ze niet overvraagt. Veel apporteren, rennen, ruig spelen en springen is slecht voor de gewrichten van een pup. Lange wandelingen zijn ook niet aan te raden.

Puppy’s groeien snel en hun botten en gewrichten kunnen gemakkelijk beschadigd raken door te veel spelen. Probeer in de buurt te blijven van de 5-minutenregel en vraag geen lichamelijk intensieve oefeningen van je pup. Als je Labrador volgroeid is, kun je hier langzaam mee beginnen.

Als je langere wandelingen wil maken met je Golden Retriever pup, dan kun je hem meenemen in een speciale draagzak, zoals deze van 4 Lazy Legs.

Hoeveel beweging heeft een volwassen Golden Retriever nodig?

Over het algemeen, hebben Golden Retrievers genoeg aan een uur beweging per dag. De gezondheid of conditie van de hond kan ervoor zorgen dat je dit moet verhogen of verlagen. Golden Retrievers vinden het leuk om actief bezig te zijn met hun baasje, waardoor je de beweging meer waardevol kan maken als je je hond traint of met hem speelt tijdens de wandeling.

Probeer verschillende vormen van lichaamsbeweging aan te bieden, zoals wandelen, hardlopen en zwemmen. Los rennen en spelen kost een Golden Retriever natuurlijk meer energie dan een rustige ronde aan de lijn. Golden Retrievers zijn gek op apporteer-spelletjes en hondensporten zoals speuren, jagen en behendigheid.

Lees Ook: Kan een Golden Retriever in een Appartement Wonen?

Hoeveel moet een oudere Golden Retriever bewegen?

Sommige Golden Retrievers lijden aan artritis en andere gewrichtsproblemen naarmate ze ouder worden. Als dit bij jouw hond het geval is, neem dan contact op met de dierenarts en volg het advies van je dierenarts op. Bij sommige aandoeningen kan beweging de zaken erger maken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

De meeste Golden Retrievers worden wat rustiger zodra ze hun achtste verjaardag hebben bereikt, terwijl sommigen misschien nog steeds verrassend actief zijn op hun 12e jaar. Net als mensen zijn honden individuen en verouderen ze verschillend. Houd er rekening mee dat je niet te veel van de oudere hond vraagt.

Houd je Golden Retriever in de gaten en als hij pijn lijkt te hebben, veel sneller buiten adem raakt, of het veel langer duurt voor je hond om te herstellen van een wandeling, dan is het misschien beter om je Golden Retriever wat minder beweging te geven.

Hoe weet je of je Golden Retriever niet genoeg beweegt?

Als je een volwassen Golden Retriever hebt die bijna letterlijk tegen de muren stuitert, op al je bezittingen kauwt, vervelend gedrag vertoont en erg moeilijk te trainen is, dan is er een zeer grote kans dat de hond niet genoeg beweging krijgt.

Ook als de kilo’s opstapelen, ook al voer je je hond niet teveel, dan is de kans groot dat je niet voldoet aan de trainingsbehoeften van jouw Golden Retriever.

Als je Golden Retriever gedragsproblemen heeft en erg gespannen en onbeheersbaar lijkt, moet je hem eerst door een dierenarts laten controleren op gezondheidsproblemen. Als er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn die het gedrag kunnen veroorzaken, is de kans groot dat het probleem ligt bij een gebrek aan training en beweging.

Lees Ook: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven