Zijn Golden Retrievers geschikt voor gezinnen met kinderen?

Golden Retrievers zijn lieve honden die over het algemeen heel geduldig zijn en een hoge bijtdrempel hebben. Dit maakt ze uitstekende familiehonden. Bovendien zijn ze niet verlegen of nerveus en zullen ze je graag met je kinderen spelen. In dit artikel lees je meer over hoe geschikt Golden Retrievers zijn voor gezinnen met kinderen.

Het temperament van een Golden Retriever

De Golden Retriever is een speelse, intelligente en gehoorzame hond. Bovendien is hij welgemanierd en staat hij altijd te popelen om samen met zijn baasje iets te doen. Golden Retrievers kunnen goed overweg met het kinderen en zijn zeer actief. Ze zijn van origine gefokt om wild terug te brengen zonder het kapot te maken, waardoor ze niet snel hard zullen bijten.

Advertentie


Golden Retrievers hechten zich flink aan de leden van het gezin, waardoor de hond je bij zal staan bij alle familie uitstapjes. Houd er rekening mee dat dit ras niet graag alleen gelaten wordt. Golden Retrievers zijn echter heel gehoorzaam, waardoor je ze meestal zonder problemen overal mee naartoe kunt nemen.

Zoals eerder vermeld, zijn Golden Retrievers niet de beste waakhonden – ze zullen iedereen begroeten die binnenkomt. Ze blaffen zelden, maar als ze dat doen, is dat niet op een beschermende manier. Toch betekent dit niet dat Golden Retrievers geen waakhonden kunnen zijn.

TIP: Voor gezinnen met kinderen, is het heel belangrijk dat de kinderen betrokken zijn bij de komst van de hond en begrijpen hoe ze met een hond om moeten gaan. Laat je kinderen bijvoorbeeld het boek ‘Mijn Hond en Ik‘ lezen, zodat ze goed voorbereid zijn als er een hond in huis komt.

Golden Retrievers met peuters en baby’s

Golden Retrievers gaan in principe goed samen met baby’s. Ze zijn goed met baby’s, omdat ze geduldig en beschermend zijn. Hun instinct om te beschermen is erg sterk en daarom zullen ze een mooie band ontwikkelen met een nieuwe baby in het gezin. Toch is het absoluut cruciaal dat je een baby nooit zonder toezicht achterlaat bij een Golden Retriever (of een andere hond). Het blijven dieren, die onvoorspelbare dingen kunnen doen.

Laten we de beste methoden verkennen om jouw Golden Retriever bij een pasgeboren baby te introduceren. Je kunt al deze methoden uitproberen om te zien welke het beste werkt.

Advertentie


Lees Ook: Golden Retriever Prijs – wat kost een Golden Retriever?

Introductie van de baby

Als je al een Golden Retriever hebt wanneer er een nieuwe baby arriveert, moet je jouw hond voorbereiden op zijn of haar komst. Misschien kun je het babymeubilair van tevoren in huis introduceren en jouw hond een kijkje laten nemen om de nieuwe objecten en geuren in zich op te laten nemen.

Laat je hond ook kennismaken met enkele geuren en geluiden die horen bij het krijgen van een baby in huis. Dit zal jouw Golden Retriever vanaf het begin helpen om een ​​hechte, beschermende band met de pasgeborene te creëren.

Voordat je je Golden Retriever aan je baby voorstelt, kun je hem als dat mogelijk is iets laten ruiken dat de geur van je baby heeft. Denk bijvoorbeeld aan een hemdje, een slabbetje of een deken. Op deze manier heeft de hond het gevoel dat hij de baby al ‘kent’ bij de eerste ontmoeting.

Golden Retrievers zijn grote honden die niet altijd beseffen hoe groot ze zijn. Dus hoewel ze waarschijnlijk niet opzettelijk een baby of kind pijn zullen doen, kunnen ze dat per ongeluk doen.

Gedrag om de Golden Retriever aan te leren voordat de baby arriveert

Zorg ervoor dat de hond weet in welke kamers hij mag komen en welke niet. Train de hond om niet te spelen met of te springen tegen de baby (of welke mens dan ook). Leer je hond netjes aan de lijn mee te lopen, en oefen alvast met de wandelwagen. Je wil niet dat je hond steeds aan je trekt terwijl je wandelt, en je kunt er nu niet meer achteraan rennen als hij besluit niet direct terug te komen. Probeer je Golden Retriever te trainen om wat tijd alleen door te brengen.

De komst van een baby zal ervoor zorgen dat je af en toe wat minder tijd met je Golden Retriever door zal kunnen brengen. Probeer je hond te betrekken bij dingen die je doet met de baby, maar leer hem ook om af en toe afstand te bewaren. Vergeet natuurlijk niet je Golden Retriever ook elke dag zijn eigen verdiende aandacht te geven. Dit houdt je hond tevreden, en zorgt ervoor dat hij geen vervelend gedrag ontwikkelt.

Lees Meer: Zijn Golden Retrievers makkelijk te trainen?

Een Golden Retriever opvoeden met kinderen

Het is duidelijk dat veel van dezelfde informatie uit de vorige sectie nog steeds van toepassing is op kleine kinderen. Het zal bijvoorbeeld nog steeds belangrijk zijn dat de Golden Retriever altijd onder toezicht staat rond de kinderen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren!

Het is altijd goed om een ​​liefdevolle band tussen hond en kind aan te moedigen. Een geweldige manier om dit te doen, is door het kind op te nemen in de verzorging en het dagelijkse leven van de hond. Bijvoorbeeld bij het verzorgen, voeden of spelen met de hond.

Dit zal de Golden Retriever ook helpen het kind te zien als een gezagsdrager, wat uiterst belangrijk is. Houd er echter rekening mee dat als je een Golden Retriever-puppy rond een peuter hebt, het waarschijnlijk is dat de puppy het kind als een andere puppy zal zien! Ga er niet vanuit dat een puppy voorzichtig zal zijn met baby’s en peuters. Dit is vaak een lastige combinatie die niet aan te raden is.

Kinderen leren om in de buurt van Golden Retrievers te zijn

Kinderen, vooral jonge kinderen, moeten de persoonlijke ruimte en rust van een hond respecteren. Zelfs de zachtste Golden Retrievers zullen er genoeg van krijgen als ze worden rondgetrokken, geplaagd of constant achtervolgd door een kind.

Het is daarom buitengewoon belangrijk om kinderen te leren zachtaardig en respectvol te zijn voor honden. Net zoals je niet zou tolereren dat het kind een ander kind lastigvalt, mag hij dit je hond ook niet aandoen.

Zorg ervoor dat je jouw kind leert om:

  • Niet aan de oren, vacht of staart van de hond te trekken (dit kan zeer pijnlijk zijn en de Golden Retriever kan uiteindelijk van zich af bijten).
  • Niet te knijpen of te slaan.
  • Zachtjes en op geschikte plaatsen te aaien.
  • Niet op de hond te klimmen
  • Niet in de buurt van voerbakken en slaapplaatsen te komen
  • Zachte stemmen te gebruiken zonder te gillen of te schreeuwen (sommige honden zijn hypergevoelig rond harde of scherpe geluiden).
  • Niet te rennen bij de Golden Retriever. Het kan de hond doen schrikken.

Als je kinderen niet aan deze eenvoudige ‘regels’ kunnen gehoorzamen, zijn ze misschien te jong om met de Golden Retriever te spelen. Het is beter om te wachten tot ze oud genoeg zijn om deze honden te respecteren.

Lees Meer: 6 dingen die kinderen nooit met honden moeten doen

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven