Golden Retriever Pup Prijs – wat kost een Golden Retriever?

Een Golden Retriever aanschaffen neemt natuurlijk de enige kosten met zich mee. Maar hoeveel kost een Golden Retriever nu precies? Dit is afhankelijk van een aantal factoren, voornamelijk de leeftijd van de hond. Ook zijn er een aantal andere kosten die je zal maken als je een hond aanschaft. In dit artikel lees je alles over de prijs van de Golden Retriever.

De prijs van een Golden Retriever pup met stamboom zal meestal rond de 1000 euro liggen. Er zijn echter fokkers die meer of minder voor een pup vragen. Pups van ouderdieren die zeer goed presteren op shows of bij hondensporten zullen waarschijnlijk wat meer kosten.

Advertentie


Golden Retriever pups zonder stamboom variëren in prijs van 400 tot ongeveer 900 euro. Veel pups zonder stamboom zijn afkomstig van handelaars in Oostblok landen. Broodfokkers in Nederland kopen deze in van de handelaren, om ze weer door te verkopen in Nederland.

Niet alleen de prijs van een Golden Retriever is belangrijk, het hebben van een hond kost ook veel geld. Hieronder kun je meer lezen over kosten die je zult hebben wanneer je een Golden Retriever aanschaft.

TIP: Bereid je goed voor op de komst van een nieuwe harige huisgenoot! De opvoeding van een pup verloopt alleen soepel als je je goed ingelezen hebt, en alle leden van het gezin meehelpen. Er is daarom geen betere manier om je voor te bereiden dan met het lezen van een goed boek over Golden Retrievers! Een voorbeeld van een goed boek die je zeker op weg zal helpen, is De Golden Retriever’ van Cindy Schwering‘.

Lees Ook: Wat heb je allemaal nodig voor een Golden Retriever puppy?

Welke kosten betaalt de fokker?

In het onderstaande overzicht staan de kosten vermeld die de fokker moet betalen. Ook staan er bij de vaccinaties een aantal kosten vermeld, die jij uiteindelijk zelf zou moeten gaan betalen. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de puppy of hond die je koopt. Honden moeten namelijk gevaccineerd worden op een bepaalde leeftijd. Ook het ontwormen zal regelmatig gedaan moeten worden. Hiervoor zul je uiteindelijk zelf ook een deel van moeten betalen.

Advertentie


Lees Ook: Waar kun je het beste een Golden Retriever puppy kopen?

Vaccinaties

Golden Retriever pups hebben een aantal vaccinaties nodig om beschermd te zijn tegen virale ziektes. Hieronder staan de bekendste inentingen die puppy’s krijgen en wanneer ze deze krijgen. Ook staan de prijzen vermeld bij iedere vaccinatie. Als je voor jouw puppy een hondenverzekering hebt afgesloten, kun je overigens een groot deel vergoed krijgen. De kosten van een hondenverzekering komen neer op € 10,- tot € 30,- per maand.

Vaccinaties bij puppy’s

6 weken vaccinatie

Puppy’s zijn erg gevoelig voor infecties van hondenziekte en parvo op jonge leeftijd. Als ze niet gevaccineerd worden, kunnen deze infecties fataal zijn. Hondenziekte is een virusinfectie, waarbij er ontstekingen kunnen optreden van de luchtwegen, longen, maag, darmen en neus. De ziekte is overigens ook zeer besmettelijk. Ook Parvo is zeer besmettelijk. Het is dus erg belangrijk dat de puppy wordt gevaccineerd.

Deze inenting van de puppy kost tussen de € 25,- en € 65,- afhankelijk van het tarief dat de dierenarts hanteert.

8-9 weken vaccinatie

Tussen 8 en 9 weken wordt de puppy meestal nogmaals gevaccineerd voor parvo. Ook krijgt de puppy een vaccinatie tegen de ziekte van Weil en eventueel kennelhoest (neusdruppel) wanneer er sprake is van een verhoogd risico.  De ziekte van Weil heet ook wel leptospirose en kan klachten veroorzaken aan de nieren, bloedvaten en lever van de hond. Tevens is deze ziekte overdraagbaar op mensen. Vandaar dat het heel belangrijk is om jouw puppy hiertegen in te laten enten. De kosten voor deze vaccinatie bedraagt tussen de € 40,- en € 60,-.

12 weken vaccinatie

Bij 12 weken krijgt jouw puppy nogmaals een vaccinatie tegen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en hondsdolheid. Ook zal er worden gevaccineerd tegen de besmettelijke leverziekte, oftewel HCC. Voor jonge honden is deze ziekte erg gevaarlijk. De totale kosten bedragen tussen de  € 30,- en € 65,-.

6 maanden vaccinatie

Ook bij 6 maanden wordt nogmaals een inenting gegeven aan de puppy tegen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte en kennelhoest (neusdruppel) bij een verhoogd risico.

Het herhalen van de vaccinatie heeft een aantal redenen. Het immuunsysteem is bij puppy’s namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Daarnaast kan de moedermelk vaccinaties hinderen en geven sommige vaccinaties bij eenmaal gebruik onvoldoende immuniteit. De eerste vaccinaties zorgen wel voor bescherming, maar geven nog geen volledige of langdurige immuniteit.

Lees Ook: Dit Zijn de Leukste Golden Retriever Namen en 100+ unieke namen

Vaccinaties bij volwassen Golden Retrievers

Ook volwassen honden krijgen bijna ieder jaar een vaccinatie tegen bovengenoemde ziektes. Meestal wordt dit gedaan in twee vormen, namelijk de grote en kleine cocktail.

Grote cocktail

De grote cocktail kost tussen de € 25,- en € 75,-.

Kleine cocktail

De kleine cocktail kost tussen de € 25,- en € 60,-.

Kennelhoest neusdruppel

Niet in alle gevallen is het belangrijk om je hond in te enten tegen kennelhoest, omdat het een relatief milde ziekte is die vanzelf weer overgaat. In sommige gevallen kan het leiden tot longontsteking bij puppy’s. Daarom is de mogelijkheid er wel om dit te doen. De kosten bedragen tussen de € 15,- en € 45,-.

Rabiës

Een inenting tegen hondsdolheid of rabiës is verplicht als je je hond meeneemt naar het buitenland. Het is erg belangrijk dat je je hond hiertegen inent want de ziekte is in alle gevallen dodelijk. Het bedrag voor de kosten van de vaccinatie verschilt tussen de € 10,- en € 40,- en geldt ongeveer 3 jaar.

Ontwormen

Puppy’s moeten ontwormd worden als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna wordt geadviseerd tot 6 maanden jouw hond maandelijks te ontwormen. Daarna kun je je hond het beste om de 3 maanden ontwormen. Als je hond volwassen is, is het genoeg om je hond 4 keer per jaar te ontwormen. De prijs is afhankelijk van het gewicht van je hond en het product dat je aanschaft. Het bedrag varieert meestal tussen € 3,50 per pil en hoger.

DNA-certificaat Golden Retriever

Als je besluit een puppy van een officiële fokker te kopen, moet je een DNA-certificering ontvangen die de afstamming van je hond zal bewijzen. Hierbij ontvang je ook het hondenpaspoort met alle belangrijke informatie en alle gegeven vaccinaties.

Elke hond in Nederland moet een registratiechip hebben. Puppy’s moeten volgens de wet gechipt worden voordat ze 7 weken oud zijn. Dit zou de fokker al voor jou gedaan moeten hebben. Je hoeft dan alleen nog maar de naam te laten registreren wanneer je een puppy koopt. Het laten chippen kost ongeveer tussen de € 35,- en € 50,-.

Lees Meer: Hoe lang kun je een Golden Retriever alleen thuislaten?

Kosten voor jou

De prijs van een Golden Retriever is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de vaccinaties die de hond moet krijgen. Er zijn een aantal andere zaken waar je ook rekening mee moet houden bij prijs van de Golden Retriever.

Hondenbelasting en -verzekering

Naast dat je misschien voor bepaalde vaccinaties zal moeten betalen, is het ook mogelijk dat je hond ziek wordt. Sommige behandelingen kunnen veel geld kosten, waardoor je kunt overwegen een hondenverzekering af te sluiten. Daarnaast zul je ook hondenbelasting moeten betalen. De kosten daarvan hangen af van jouw woonplaats, maar liggen meestal tussen de € 40,- en € 140,-. Als je meerdere honden hebt, betaal je meer.

Voer voor je Golden Retriever

Verder heeft je hond natuurlijk ook voedsel nodig. Voer voor een volwassen hond kost ongeveer tussen de € 400,- en € 600,- per jaar. Hondenvoer is over het algemeen vrij duur, omdat er meestal vlees in zit. In goede merken zit meer vlees, waardoor ze vaak nog duurder zijn.

Benodigdheden voor je Golden Retriever

Naast eten heeft jouw hond ook de volgende artikelen nodig:

  • Een halsband en riem of tuigje (prijs: tussen de € 35 en € 60,-);
  • Een mand of deken (prijs: € 50,-);
  • Speelgoed (prijs: afhankelijk van hoeveelheid);
  • Bench of hondenhok (prijs: tussen de € 60,- en € 300,-);
  • Borstel (prijs: €5,-);
  • Etensbak (prijs: € 10,-).

Verzorging van je Golden Retriever

Golden Retrievers hebben een prachtige, wat langere vacht. Deze moet goed geborsteld worden om matten in de ondervacht en de lange delen van de vacht te voorkomen. Zo ontstaan er vaak klitten bij de buik, bij de achterkant van de hond en bij de oren.

In principe hoeft een Golden Retriever niet verzorgd te worden bij een hondentrimmer, maar het kan je wel veel werk schelen. Een hondentrimmer kan in de lente en in de herfst helpen bij het verharen door de vacht uit te blazen. Een goede, grondige borstel, knip en wasbeurt is ook goed voor de vacht van je Golden Retriever. De gemiddelde kosten hiervan zijn ongeveer € 200,- per jaar.

Overige kosten

Het kan natuurlijk ook dat je ervoor kiest om je hond te castreren of steriliseren. Een castratie van een reu kost ongeveer tussen € 250,- en € 300,-. De sterilisatie of castratie van een teef kost tussen € 300,- en € 500,-

Prijs Golden Retriever met Stamboom

Nu je weet wat een Golden Retriever zoal kost in zijn leven, is het moment daar voor de prijs van de Golden Retriever zelf. Het is natuurlijk een verschil of je een Golden Retriever koopt met of zonder stamboom. Hieronder staan de prijzen vermeld van Golden Retrievers met stamboom. Ook staat het verschil van de puppy en de volwassen hond genoteerd.

Prijs Golden Retriever pup met stamboom

De aanschafprijs van een Golden Retriever pup met stamboom ligt tussen de € 1000,- en € 2000,-. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de puppy en de fokker. Je bent natuurlijk ook kosten kwijt voor de opvoeding van je puppy. Deze kosten liggen gemiddeld rond € 800,- per jaar.

Prijs volwassen Golden Retriever met stamboom

Het is erg lastig om de prijs van een volwassen Golden Retriever te schatten. Meestal wordt er door de verkoper een afweging gemaakt omtrent de leeftijd van de hond. Volwassen Golden Retrievers met stamboom worden vaak aangeboden via de Golden Retriever rasverenigingen.

Klik hier voor herplaatsers via de Golden Retriever Vereniging.

Prijs Golden Retriever zonder Stamboom

Het is daarnaast ook mogelijk om een Golden Retriever aan te schaffen zonder stamboom. De prijs van de hond zal dan ook een stuk lager komen te liggen. Hieronder lees je de prijs van de puppy’s en volwassen honden.

Wees bij het aanschaffen van een Golden Retriever zonder stamboom altijd extreem voorzichtig. Golden Retrievers behoren helaas niet tot de meest gezonde rassen, waardoor gezondheidstests erg belangrijk zijn.

Als je per ongeluk een pup van een hondenhandelaar aanschaft, zal je dat vaak meer geld gaan kosten dan een Golden met stamboom. Ze missen vaak entingen, ontworming, gezonde voeding en socialisatie.

Prijs Golden Retriever pup zonder stamboom

Een Golden Retriever pup zonder of met beperkte stamboom kost ongeveer tussen de € 400,- en € 900,-. De prijs verschilt enorm, en is eigenlijk nergens echt van afhankelijk. Veel hondenhandelaren vragen relatief veel voor een Golden Retriever pup zonder stamboom omdat mensen geloven dat een hogere prijs betekent dat ze een betere pup krijgen. Golden Retriever pups van verschillende hondenhandelaren worden op marktplaats bijvoorbeeld aangeboden voor 900 euro.

Prijs Golden Retriever volwassen hond zonder stamboom

Het is erg lastig om de prijs van een volwassen Golden Retriever te schatten. Meestal wordt er door de verkoper een afweging gemaakt omtrent de leeftijd van de hond. Je kunt een volwassen Golden Retriever ook vaak alleen uit je netwerk verkrijgen of uit een asiel.

Lees Meer: Kan een Golden Retriever in een Appartement Wonen?

Golden Retriever puppy op Marktplaats

Op Marktplaats worden regelmatig puppy’s, nestjes of honden aangeboden om te kopen. Het is echter belangrijk om eerst op onderzoek uit te gaan naar de aanbieder voordat je zomaar een hond koopt via Marktplaats. Het gaat namelijk wel eens goed mis. De fokker blijkt dan achteraf toch niet erg betrouwbaar te zijn. Het volgende artikel wordt aangeraden om te lezen: Een puppy kopen via Marktplaats– lees dit eerst. Hierin staat allerlei informatie over hoe je je kunt beschermen tegen oneerlijke verkopers en waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede hond in huis haalt.

Mocht je nu wel een hond willen kopen via Marktplaats, dan variëren de kosten erg. De meeste verkopers bieden een puppy aan voor meer dan € 1000,-. Ook zal je merken dat er veel concurrenten op Marktplaats zitten die zo goedkoop mogelijk een puppy willen aanschaffen.

Golden Retriever uit het asiel

Volwassen honden vind je nauwelijks terug op Marktplaats. Meestal worden deze volwassen Golden Retrievers bij een asiel afgegeven. Het beste kun je daarom informatie opzoeken hierover op een website van het asiel bij jou in de buurt. Dit is meestal ook de goedkoopste manier om een Golden Retriever aan te schaffen. Tegelijkertijd bied je de hond een mooie toekomst aan. Dit is daarom zeker iets om over na te denken. De prijs hiervan ligt gemiddeld rond de € 150,-. Daarnaast heeft een hond uit het asiel zijn vaccinaties gehad, en is deze meestal gecastreerd.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om een Golden Retriever aan te schaffen. Op basis van de leeftijd waarop je de hond koopt, wordt meestal de prijs geschat. De algemene regel is: des te jonger de hond, des te meer het kost.

Er zijn daarnaast nog meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan: wel of geen stamboom, vaccinaties, ontwormen, belasting, verzekering en voedsel.

Een hond aanschaffen doe je in ieder geval nooit zomaar. Dit zou een bewuste keuze moeten zijn. Jij moet ervoor kunnen zorgen dat de hond die je aanschaft alle liefde krijgt die hij of zij verdient.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven