Als je een Golden Retriever puppy te vroeg bij zijn moeder weghaalt, kan tot veel problemen leiden. Eetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het te vroeg wegnemen van een puppy bij zijn moeder en nestgenoten leidt tot een grotere kans op gedrags- en persoonlijkheidsproblemen op latere leeftijd.
Het is het beste om een Golden Retriever op een leeftijd van minstens 8 weken bij zijn moeder weg te halen. De pup leert veel van zijn nestgenoten en moeder, waardoor je pup gedragsproblemen kan ontwikkelen als hij niet door dit leerproces gaat.
Enkele problemen die voor kunnen komen bij Golden Retriever pups die te vroeg bij hun moeder weggehaald worden zijn:
- Overreactiviteit
- Angst
- Bezitsagressie bij voedsel en speelgoed
- Zenuwachtig gedrag
- Verhoogde agressie, meer bijten
- Slechte focus
Lees ook: Wat heb je allemaal nodig voor een Golden Retriever puppy?
Wat is de beste leeftijd om een Golden Retriever-puppy mee naar huis te nemen?
Een Golden Retriever puppy moet bij zijn moeder en nestgenoten blijven tot hij minstens 8 weken oud. Op een leeftijd van 8 weken of ouder kun je hem of haar mee naar huis nemen. Dit is een leeftijd waarop ze al veel hebben geleerd van hun moeder en nestgenoten, maar nog steeds erg open staan voor een sterke band met anderen en voor nieuwe omgevingen en ervaringen.
Het lijkt misschien schattig en leuk om een jongere pup in huis te nemen, maar je doet jezelf en de pup er geen gunst mee. De meeste fokkers laten de pups rond een leeftijd van 9 weken het nest verlaten.
TIP: Ben je je aan het voorbereiden op de komst van je pup? Het opvoeden van een Golden Retriever pup is niet zo makkelijk als het lijkt, en zonder de nodige kennis, kun je makkelijk cruciale fouten maken. Lees je in over puppy’s en het trainen van pups met het boek ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny.
Wat leert een puppy in zijn nest?
Er zijn veel dingen die een puppy van zijn moeder en nestgenoten leert die van vitaal belang zijn voor hun vroege ontwikkeling en die je extreem veel tijd en moeite kunnen kosten als je pup ze niet op jonge leeftijd leert:
Bijtremming
Wanneer een puppy bijt en zijn moeder of nestgenoten pijn doet, zal hij worden gecorrigeerd door de moeder of zijn nestgenoten. Daarnaast kiest de moeder of een nestgenoot er vaak voor om te stoppen met spelen als het te ruig gaat, waardoor het spelen en plezier van de puppy wordt beëindigd. Gecombineerd met de ervaring van het bijten van nestgenoten, krijgt je pup continue feedback, waardoor hij leert hoe pijnlijk bijten soms kan zijn.
Op deze manier leert je pup heel snel voorzichtiger te zijn met zijn tanden, door niet met volle kracht in andere pups of hun moeder te bijten en signalen te herkennen van nestgenoten als deze het spelen niet meer plezierig vinden. Dit wordt ‘bijtremming’ genoemd en om voor de hand liggende redenen, is het zeer belangrijk dat elke hond dit leert!
Acceptatie van discipline
Als een puppy iets fout doet in het nest, geeft zijn moeder hem regelmatig de nodige correcties om hem in het gareel te houden. Pups leren zo dat hun acties gevolgen hebben en dat ze niet alle dingen op hun eigen manier kunnen doen.
Het missen van deze belangrijke interactie vergroot de kans op gedragsproblemen en een hond die geen begeleiding en bevelen van de eigenaar accepteert. De puppy wordt dan een hond die moeilijker te trainen is en minder goed te corrigeren door hun baasjes.
Lees ook: Hoe lang kun je een Golden Retriever alleen thuislaten?
Aanrakingen accepteren
Het is belangrijk dat de hond accepteert dat hij over zijn hele lichaam wordt aangeraakt, zodat jij en anderen hem kunnen verzorgen, aaien of inspecteren.
In het nest heeft een puppy de hele dag contact met zijn nestgenoten. Hierdoor raakt jouw puppy eraan gewend aangeraakt te worden en wordt hij er zeer tolerant voor.
Als je een puppy te vroeg verwijdert uit het nest, zal hij dit niet ervaren, wat soms kan resulteren in een hond die niet graag aangeraakt wordt en zelfs ‘aanrakingsagressief’ kan worden.
Socialisatie
Pups leren van hun nestgenoten en hun moeder hoe honden met elkaar ‘praten’, de lichaamstaal van honden en de subtiele fysieke signalen die honden afgeven om te laten zien hoe ze zich voelen. Ze leren over gepast spel en hoe ze veilig, beleeft en voorzichtig om kunnen gaan met anderen van hun soort.
Een puppy die te snel wordt weggehaald, zal veel hiervan missen en zal te weinig gesocialiseerd zijn voor andere honden. Dit kan heel gemakkelijk leiden tot een hond die bang is voor andere honden, niet weet hoe hij met andere honden moet omgaan en over het algemeen sociaal onhandig is.
Lees Meer: Waar kun je het beste een Golden Retriever puppy kopen?
Wat zijn de gevolgen als een pup te lang bij zijn moeder blijft?
Het is schadelijker om een puppy te vroeg bij de moeder weg te halen, dan hem te lang bij de moeder te laten. Het is wel belangrijk dat de pup in de tijd na de 8 weken goed gesocialiseerd wordt. Een puppy moet kennis maken met zoveel mogelijk bezienswaardigheden, geluiden, omgevingen, mensen en andere honden en dieren voordat ze 14 weken oud zijn.
In principe is het niet zo dat je hond automatisch bang zal zijn voor alles dat hij in deze periode niet gezien heeft, maar hij moet in deze tijd wel geleerd hebben hoe hij met nieuwe indrukken om moet gaan. Als je pup leert dat hij op zijn baasje kan vertrouwen bij situaties die hij niet eerder meegemaakt heeft, zal de nieuwe situatie geen problemen opleveren.
Honden die slecht gesocialiseerd worden in deze tijd, kunnen blijvend angstig gedrag vertonen. Het betekent niet dat je pup er niet van kan herstellen, maar het zal je wel veel meer moeite kosten dan wanneer de pup netjes op jonge leeftijd gesocialiseerd wordt.
Als je een pup uit het buitenland haalt, zal deze pas op een leeftijd van 15 weken oud pas naar je toe kunnen komen vanwege het wachten op de rabiës enting. Meestal zal de fokker dan de socialisatie op zich nemen.
Lees ook: Golden Retriever Prijs – wat kost een Golden Retriever?
De eerste 14 weken is ook het moment waarop een puppy zijn sterkste band met mensen en andere dieren zal aangaan. Voor de best mogelijke relatie en de sterkste band tussen jou en je puppy, is dit een moment waarop je wilt dat je puppy met zijn nieuwe gezin kennismaakt.
Golden Retrievers zijn echter zeer sociale honden, die zich snel aan hun nieuwe baasjes zullen hechten en zich snel aan kunnen passen. Als je pup langer bij de moeder blijft, is het dus wel belangrijk dat de fokker de socialisatie op zich neemt en de pup aan veel nieuwe dingen laat wennen.