Heeft een Golden Retriever veel verzorging nodig?

Als je een Golden Retriever bezit, dan weet je hoeveel vreugde en geluk een hond je brengen, maar hoe geef je de gunst aan je hond terug? Ontdek in dit artikel hoe je voor een Golden Retriever moet zorgen om een gelukkige en gezonde hond te garanderen.

De golden retriever is een hondenras dat regelmatig verzorging nodig heeft, maar niet zo veel als sommige andere rassen. Het ras verhaart wel, maar de hoeveelheid verschilt van hond tot hond. Je kunt verharen proberen te beperken door je huisdier regelmatig te borstelen.

Advertentie


Golden Retriever vacht verzorgen

De Golden Retriever heeft een middellange dubbele vacht. De toplaag is dicht en waterafstotend en de ondervacht is dik. Golden Retrievers gaan, net als andere dieren met een dubbele vacht, door periodes van rui. Dit betekent dat de ondervacht bij koud weer dik wordt en bij warm weer haar verliest.

De typische Golden Retriever zal zijn vacht het hele jaar door verliezen, maar het verlies zal het zwaarst zijn in de late lente en de late herfst. In het voorjaar verliest je hond zijn zware winterjas om zich klaar te maken voor de warmere maanden. Er vormt zich een lichtere ondervacht en deze lichtere ondervacht maakt dan in de herfst plaats voor de dikkere ondervacht die nodig is om met lagere temperaturen om te gaan.

In sommige gevallen kan het haarverlies van jouw hond het gevolg zijn van een medische aandoening. Als de hond buitensporig veel haar verliest buiten het seizoen om, moet je contact opnemen met de dierenarts. De volgende medische aandoeningen kunnen leiden tot abnormaal haarverlies bij honden:

  • Endocriene stoornis (hypothyreoïdie, ziekte van Cushing)
  • Externe parasieten (vlooien, mijten)
  • Schimmelinfectie (ringworm)
  • Bacteriële infectie
  • Allergieën (voedsel, atopisch)

Lees Ook: Verharen Golden Retrievers veel?

Borstelen

Borstelen is een van de beste dingen die je voor je Golden Retriever kunt doen. Gebruik een zachte borstel voor puppy’s en schakel dan geleidelijk over naar een kam of borstel met harde haren voor de volwassen hond.

Advertentie


Je kunt ook een rubberen handschoenborstel gebruiken. Met deze handschoen masseer je je hond, terwijl je tegelijkertijd losse haren verwijdert. Veel honden die niet van een borstelbeurt houden, vinden dit wel fijn! Een borstelhandschoen en huisdierhaar-verwijdering set vind je hier.

Regelmatig borstelen kan helpen bij het verminderen van uitval omdat het losse haren verwijdert en plaats maakt voor nieuwe, gezonde haren. Borstelen helpt ook om dode huidcellen te verwijderen, waardoor de hoeveelheid huidschilfers die zich rond huis kan ophopen, wordt verminderd en het helpt de huidolie gelijkmatig over de haren van de hond te verdelen.

De dikke ondervacht van een Golden Retriever heeft ook verzorging nodig, en door de lange dekharen wordt deze laag regelmatig vergeten. Met de ondervacht kam van Twinq voorkom je dat de ondervacht in de knoop raakt en matten gaat vormen.

Lees Ook: Hoe verzorg je de vacht van een Golden Retriever?

Vacht schoonhouden

Honden met langharige vachten kunnen kleine bramen, twijgen en bladeren in hun vacht krijgen. Zorg ervoor dat je je Golden Retriever na elke wandeling controleert, want het is gemakkelijker om deze items te verwijderen voordat ze vast komen te zitten.

De gemiddelde Golden Retriever kan elke zes tot acht weken worden gewassen. Puppy’s moeten mogelijk vaker worden gewassen, niet vaker dan tweemaal per week. Vaker baden kan ook haarverlies verhelpen tijdens het hoogseizoen.

Zorg ervoor dat je shampoo gebruikt die speciaal is samengesteld voor honden, tenzij anders voorgeschreven door de dierenarts. De shampoo van Oxyfresh reinigt de vacht grondig, zonder de hulp van schadelijke chemische ingrediënten. Deze shampoo helpt ook goed tegen hondengeurtjes.

De Golden Retriever kan daarnaast profiteren van uitstapjes naar de trimsalon, vooral als je het moeilijk vindt om hem zelf te wassen. Trimmers kunnen ook nagels knippen, oren schoonmaken en de vacht knippen of verzorgen. Tijdens het verharen kan de hondentrimmer de ondervacht van je Golden Retriever ‘uitblazen’ met een waterblazer.

Laat de haren van jouw hond nooit korter worden dan een centimeter of twee, omdat het nodig is om haren te hebben om de huid van de hond te beschermen tegen de zon. Het is niet aan te raden je Golden Retriever te scheren, dit kan de vacht voor lange tijd lelijk maken. Het is beter om andere manieren te zoeken om je hond af te koelen bij warm weer.

Lees Ook: Hebben Golden Retrievers veel vachtverzorging nodig?

Nagels knippen

Elke 2 tot 3 maanden moet je de nagels van je Golden Retriever knippen. Als je jouw hond regelmatig laat wandelen, zal de harde stoep zijn nagels natuurlijk afvijlen. Je kunt ze thuis inkorten of een dierenarts het laten doen. Over het algemeen kun je jouw hond trainen om stil te zitten om de nagels te knippen.

Zorg ervoor dat je de juiste nageltrimmers voor honden gebruikt. Zet de poot van de hond op zijn plaats en knip dan snel de nagel af. Knip niet te dicht bij de basis van de nagel. Dit kan erg pijnlijk zijn en bloedingen veroorzaken. Zorg ervoor dat de nagel niet terugbuigt in de poot van de hond of te scherp is om onopzettelijke schade te veroorzaken.

Een elektrische nagelvijl, zoals deze nagelvijl van Pets Luxury Life, is een goede en veilige manier om de nagels van je Golden Retriever bij te werken. Het voorkomt dat je de nagels te kort knipt, en maakt het inkorten van de nagels bij veel honden veel makkelijker.

Oren schoonmaken

De oren van de Golden Retriever kunnen broedplaatsen voor bacteriën worden als ze niet regelmatig en goed worden schoongemaakt. Controleer de oren van de hond regelmatig op buitensporige of stinkende afscheiding.

Als je de oren wilt reinigen, gebruik dan een specifiek product dat hiervoor is ontworpen.Golden Retrievers houden graag van zwemmen, en de combinatie van nattigheid en hangende, harige oren brengt vaak problemen met zich mee. De vochtige warmte is een uitstekende plek voor bacteriën en schimmels die oorontstekingen kunnen veroorzaken. De Epi-Otic oorreiniger van Virbac is perfect voor Golden Retrievers, zeker als ze graag zwemmen, omdat het een vocht regulerend effect heeft.

Gebruik geen wattenstaafje om het oor van je hond schoon te maken. Het kan de gehoorgang van de hond ernstig beschadigen en zorgt er vaak alleen voor dat je oorsmeer verder het oor in drukt.

Tanden verzorgen

Tandvleesaandoeningen, losse tanden, gebarsten of gebroken tanden, wortelabcessen en een opeenhoping van tandsteen zijn allemaal problemen waar je op moet letten. Breng de hond 1 of 2 keer per jaar naar de dierenarts voor het reinigen van de tanden. Routinebezoeken aan de dierenarts kunnen ook helpen bij het bestrijden van vieze adem.

Dierenartsen suggereren dat je de tanden van de hond dagelijks of minstens meerdere keren per week poetst. Koop een speciale tandenborstel en tandpasta bij de dierenwinkel of dierenarts. Er zijn verschillende soorten tandpasta verkrijgbaar, waarvan er vele in smakelijke smaken verkrijgbaar zijn – b.v. lever, kip en pindakaas – waar je hond van zal genieten.

Breng de borstel voorzichtig in de mond van de hond. Gebruik je vingers om de lippen van je hond op te tillen om zijn tanden bloot te leggen. Werk de borstel in cirkels en ga van tand tot tand. Zijn achterste tanden zijn het moeilijkst te bereiken, dus bewaar ze voor het laatst. Zorg ervoor dat je beide kanten van elke tand poetst. Beloon je hond daarna met wat lekkers.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven