De Nadelen van een Golden Retriever

De Golden retriever is één van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Zijn vrolijke uitstraling en lieve karakter laat het hart van menig hondenliefhebber sneller kloppen. Wanneer jij overweegt een hond aan te schaffen, is het echter belangrijk om zowel de voor- als de nadelen onder de loep te nemen. Ieder voordeel heeft immers zijn nadeel. Maar zijn er ook nadelen te vinden bij dit fantastische hondenras?

De Golden retriever kan in sommige periodes van het jaar veel verharen. Je zult als baasje dan dagelijks moeten stofzuigen om het huis aan kant te houden. Daarnaast is de Golden retriever een grote eter, en zal je dus aardig wat budget kwijt zijn aan hondenvoer. Ook is het goed om te weten dat dit hondenras geen echte waakhond is, en bovendien behoefte heeft aan veel aandacht.

Advertentie


Wanneer je overweegt een Golden retriever aan te schaffen maar eerst de voor- en nadelen op een rijtje wilt zetten, ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten over de mogelijke nadelen die jij als baasje van een Golden retriever zou kunnen ervaren. Hopelijk helpt dit jou om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Heeft het bezitten van een Golden retriever ook nadelen?

De Golden retriever is een vriendelijke en zachtaardige hond. Hij doet werkelijk waar geen vlieg kwaad. Zodoende is het ook een fantastische gezinshond. Maar nu vraag jij je wellicht af of deze hond ook nadelen met zich meebrengt. Onderstaand bespreken we mogelijke nadelen die jij als baasje van een Golden retriever kan ervaren.

Verharen

Golden retrievers kunnen behoorlijk verharen, vooral in bepaalde periodes van het jaar. Vaak gaat het hierbij om de twee grote seizoenswisselingen in het jaar, waarbij de vacht van de hond winter- of zomer klaar wordt gemaakt. Dit overmatig verharen kan voor veel baasjes een probleem vormen. Wanneer je bijvoorbeeld erg klein woont kan het haar van jouw trouwe viervoeter behoorlijk opstapelen. Indien jij het vervelend vindt om meerdere keren per dag plukken van de Golden retriever vacht op de grond of op het meubilair te vinden, is dit waarschijnlijk niet de hond voor jou.

Als baasje van een Golden retriever dien je dus bereid te zijn om dagelijks een stofzuiger door het huis te halen. In sommige gevallen misschien zelfs meerdere keren per dag. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede vachtverzorging, om zodoende het verharen te beperken.

Altijdhonger

De Golden retriever heeft een grote liefde voor eten. Het lijkt soms wel alsof dit hondenras simpelweg altijd honger heeft. Het is dan ook geen verrassing dat de Golden retriever een grote eter is. Het is immers ook een grote hond, die dus voldoende voeding nodig heeft om gezond te blijven. Pas echter op dat je jouw Golden retriever niet te veel verwend, hij of zij eet namelijk alles op wat hen wordt voorgeschoteld.

Advertentie


Het feit dat dit hondenras veel eet, heeft ook invloed op het financiële plaatje rondom het aanschaffen van een hond. De maandelijkse kosten voor het hondenvoer dien je immers wel te kunnen dragen voordat je besluit een Golden retriever aan te schaffen.

Behoefte aan veel beweging

Alhoewel de Golden retriever een gezellige gezinshond is, betreft het ook een hondenras dat graag actief is. Deze grote viervoeter heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Er zijn diverse activiteiten waar een Golden retriever enorm van geniet. Ze moeten heerlijk los van de lijn kunnen rennen en spelen. Een bezoekje aan het bos is dan ook één van de favoriete bezigheden. Ook van het apporteren met de bal zal de Golden retriever geen genoeg kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk om op te passen dat je jouw pup niet te veel belast in zijn groei. Beweging is belangrijk, maar wel met mate. Een volwassen Golden retriever kan uiteraard meer beweging aan.

Indien je bijvoorbeeld een drukke baan hebt, is het goed om je af te vragen of je tijd hebt om een Golden retriever de beweging te bieden die nodig is. Dagelijks lange wandelingen en het maken van regelmatige sportieve uitstapjes dient absoluut prioriteit te hebben. Jouw trouwe viervoeter verdient het immers om heerlijk los te kunnen rennen, en zodoende fysiek en mentaal gezond te blijven.

Lees meer: Hoeveel beweging heeft een Golden retriever nodig

Geen échte waakhond

De Golden retriever houdt enorm veel van zijn baasje en zal zijn gezin te allen tijde willen beschermen. Toch is dit hondenras niet per definitie een waakhond. Hier heeft de hond simpelweg een té zachtaardig karakter voor. Een agressieve of defensieve houding komt normaal gesproken in de verste verte niet voor in het woordenboek van de Golden retriever.

Alhoewel de hond waarschijnlijk wel alarm zal slaan wanneer er plots iemand voor de deur staat, zijn inbrekers in principe van harte welkom. De Golden retriever is immers vriendelijk tegen iedereen. Wanneer je echt op zoek bent naar een waakhond die mensen afschrikt, ben je bij de Golden retriever niet aan het juiste adres.

Hun liefde voor mensen is te groot om effectief op te kunnen treden tegen ongenodigde gasten. Wel kan de Golden retriever goed leren. Je zou hem dus bepaalde commando’s kunnen aanleren. Maar een échte waakhond? Nee, zo zouden wij de Golden retriever niet omschrijven.

Niet graag alleen

Je hoort mensen wel eens zeggen; Ik ben een echt mensen mens. Dit geldt ook voor de Golden retriever. De hond bloeit op wanneer deze in het gezelschap is van zijn baasje of gezinsleden. Heerlijk samen op de bank een filmpje kijken of lekker spelen in de tuin, de Golden retriever is altijd van de partij.

Indien je veel weg bent van huis, dien je dus goed na te denken over jouw keuze voor een Golden retriever. De hond kan prima een paar uurtjes alleen thuis zijn, maar een hele werkdag alleen zijn is niet bevorderlijk voor het mentale welzijn van de hond.

Wanneer je toch een keer een dagje weg bent, raden wij je aan om iemand langs te sturen bij jouw viervoeter. De buurvrouw of misschien een familielid, in ieder geval iemand die ervoor zorgt dat de hond niet al te eenzaam wordt. Op deze manier ben je er bovendien zeker van dat jouw hond voldoende vers water en voeding heeft, en ook geen gebrek heeft aan frisse lucht. De hond dient immers ook meerdere keren per dag uitgelaten te worden.

Lees Meer: Hoe lang kun je een Golden retriever alleen thuislaten

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven