De prijs van castratie of sterilisatie van een Golden Retriever

Wat is beter, castratie of sterilisatie? Is er een groot verschil tussen de twee methoden? Als je een of meer honden bezit, zijn dit vragen die je jezelf zeker meer dan eens hebt gesteld. Hier leggen wij uit waarom men kiest voor het castreren en steriliseren van een hond en wat de kosten ervan zijn.

Het castreren van een reu is goedkoper dan de castratie van een teef. Gewoonlijk rekenen particuliere ziekenhuizen en klinieken tussen € 175 en € 270 voor de castratie van een reu, en € 250 en € 400 voor de sterilisatie van a teef, rekening houdend met natuurlijk het gewicht van de hond. Het gewicht van de hond beïnvloedt de hoeveelheid verdoving voor de procedure.

Advertentie


Redenen voor sterilisatie of castratie

Sterilisatie beschermt de teef tegen ziekten veroorzaakt door geslachtshormonen. Zo zorgt het verschijnen van cysten in de eierstokken, veroorzaakt door zware of langdurige secretie van hormonen, voor infecties in een gunstig baarmoederklimaat.

Deze infecties zijn ernstige ziekten die leiden tot nierfalen en buikinfecties als de baarmoeder scheurt. In deze gevallen is een operatie vereist die erg delicaat kan zijn. De melkklieren worden vaak getroffen door tumoren bij oudere niet-gesteriliseerde teefjes. Ondertussen elimineert sterilisatie het risico op ongewenste zwangerschappen.

Als je een reu hebt, kan castratie voorkomen dat de hond ontsnapt en vecht met andere reuen. Soms kan het ook dominante reuen wat kalmeren en ervoor zorgen dat je reu minder markeert. Vanuit medisch oogpunt vermindert castratie het risico op zaadbalkanker en goedaardige prostaat-hypertrofie.

Na sterilisatie veranderen de dieren hun metabolisme en neemt hun behoefte aan calorieën af. Een continue gewichtscontrole, aangepast voer en dagelijkse lichaamsbeweging zorgen ervoor dat jouw hondenvriend in vorm kan blijven.

TIP: Moet je Golden Retriever binnenkort gecastreerd of gesteriliseerd worden? Bereid je voor op de operatie door alvast de benodigde spullen in huis te halen. Lees dit artikel voor tips om je hond te helpen herstellen na een narcose. Overweeg ook een Comfy Cone in plaats van een standaard plastic kap om te voorkomen dat je hond aan de hechtingen likt. Deze is een stuk comfortabeler voor je hond waardoor hij zonder irritaties kan herstellen van de operatie.

Advertentie


Wat komt er kijken bij een sterilisatie- of castratieprocedure?

We weten dat het eindresultaat van sterilisatie of castratie bestaat uit het elimineren van de mogelijkheid dat een teefje zwanger raakt of een reu om te bevruchten. Dat is echter slechts het snelle en gemakkelijke overzicht van de procedure. Als je overweegt een of andere procedure bij jouw hond te laten uitvoeren, is het belangrijk dat je de details van de procedures kent.

Er bestaat soms wat verwarring over het verschil tussen een castratie en een sterilisatie. In de volksmond wordt met een castratie vaak het steriel maken van een reu bedoeld, en met sterilisatie het steriel maken van een teefje. Maar eigenlijk kunnen beide gecastreerd en gesteriliseerd worden.

Bij een castratie worden daadwerkelijk delen van het voorplantingssysteem verwijderd. Bij reuen gaat het dan om de zaadballen en bij teefjes om de eierstokken. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd, maar deze kan meestal blijven zitten.

In het geval van een sterilisatie worden de zaadleiders of eileiders afgebonden, waardoor het teefje of de reu zich niet meer voort kan planten. Omdat de meeste hondeneigenaren ook de voordelen van de gedragsverandering door een vermindering van geslachtshormonen willen, worden bij honden meestal de eierstokken en zaadballen verwijderd. Het gaat dus meestal om een castratie bij beide geslachten.

Bij een castratieoperatie worden bij de reu beide testikels verwijderd – een procedure die algemeen bekend staat als castratie. Deze procedure is delicaat en omvat zorgvuldig snijden door verschillende lagen vlees en het verbinden van de belangrijkste bloedvaten. Dat gezegd hebbende, wordt het meestal als een eenvoudige operatie beschouwd.

De sterilisatie van een teefje daarentegen is een grotere operatie met een hogere complexiteit. In wezen omvat de procedure het verwijderen van beide eierstokken. Tegenwoordig wordt het in veel klinieken ook gedaan met een kijkoperatie waardoor de ingreep minder heftig is voor het teefje.

Het is niet verrassend dat de castratieprocedure veel minder tijd in beslag neemt dan sterilisatie. Over het algemeen kan een reu in ongeveer vijf tot twintig minuten worden geneutraliseerd. De variatie in prijs wordt veroorzaakt door factoren zoals de leeftijd, grootte en de tijd die de operatie in beslag neemt. Het castreren van een teefje kan twintig tot negentig minuten in beslag nemen.

Lees Meer: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers?

Op welke leeftijd kan sterilisatie of castratie plaatsvinden?

Om complicaties te voorkomen, ligt de ideale leeftijd voor sterilisatie tussen 6 en 7 maanden voor kleine rassen en tussen 10 en 12 maanden voor grote rassen.

Technisch gesproken kunnen puppy’s vanaf acht weken worden gesteriliseerd of gecastreerd, zolang ze een gezond klinisch gewicht hebben. Sommige ongecontroleerde onderzoeken beweren echter dat er verband is met vroege sterilisatie en gewrichts- of kankerproblemen.

Als algemene regel bevelen de meeste dierenartsen sterilisatie en castratie aan als honden tussen 6 en 9 maanden oud zijn. Deze leeftijd is niet noodzakelijkerwijs afgeleid van wetenschappelijk onderzoek.

Lees Ook: Hoe lang leeft een Golden Retriever?

Hoeveel kost de castratie van een Golden Retriever?

Over het algemeen kun je verwachten dat je € 200 tot € 250 betaalt voor de castratie van een Golden Retriever reu. Er zijn enkele factoren die het algemene prijskaartje van de operatie hoger maken, zoals de dierenarts en de faciliteiten waar de procedure wordt afgehandeld.

Gemiddeld worden de volgende prijzen gehanteerd voor castratie bij een hond:

Gewicht van de hondLaagste prijs castratieHoogste prijs castratie
minder dan 10kg€ 77,50,-€ 210,-
10 tot 20kg€ 97,50,-€ 230,-
20 tot 30kg€ 117,50,-€ 250,-
30 tot 40kg€ 130,-€ 270,-
40 tot 50kg€ 140,-€ 290,-
50 tot 60kg€ 150,-€ 310,-
60kg en zwaarder€ 150,-€ 500,-

De castratie van een Golden Retriever teef is wat duurder, omdat het een wat complexere ingreep is die langer duurt. Houd rekening met een bedrag tussen € 350 en € 450 euro.

Gemiddeld worden de volgende prijzen gehanteerd voor sterilisatie bij een hond:

Gewicht van de hondLaagste prijs sterilisatieHoogste prijs sterilisatie
minder dan 10kg€ 179,-€ 350,-
10 tot 20kg€ 193,-€ 375,-
20 tot 30kg€ 215,-€ 400,-
30 tot 40kg€ 242,-€ 425,-
40 tot 50kg€ 265,-€ 450,-
50 tot 60kg€ 285,-€ 475,-
60kg en zwaarder€ 304,-€ 500,-

Deze kosten zijn gebaseerd op de prijzen bij verschillende dierenartspraktijken door heel Nederland. Deze tarieven geven enkel een indicatie van de daadwerkelijke kosten, daarom is het advies om vooraf altijd te informeren naar het tarief dat jouw dierenarts hanteert.

Fasen van castratie of sterilisatie

Hieronder volgen de stappen die jouw hond doorloopt tijdens de sterilisatie- of castratieprocedure, zoals uitgevoerd door gerenommeerde dierenklinieken:

Gezondheidscontroles vóór de operatie

Elke keer dat een hond wordt geopereerd, zal een dierenarts dezelfde dag een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dit examen kost doorgaans € 25 tot € 45, maar kan oplopen tot € 90.

Als je hond meer dan een jaar oud is, wordt het ten zeerste aanbevolen om vóór de operatie diagnostische tests uit te voeren. De meeste goedkope castratie centra doen dit vaak niet, maar de lokale dierenarts zal dit waarschijnlijk wel aanbevelen.

Voor een gezonde jonge volwassen hond wordt basisbloedonderzoek aanbevolen. Het gemiddelde kostenbereik voor deze tests is € 70 tot € 110. Dit omvat een CBC en een beperkt chemiepanel.

Voor oudere of minder gezonde honden wordt aanbevolen om een ​​volledig bloedonderzoek, een CBC en een urineonderzoek uit te voeren. Deze kosten bedragen ongeveer € 155 tot € 220.

Deze diagnostische tests zorgen ervoor dat de dierenarts zeker weet dat de nieren en de lever goed werken voordat de hond onder narcose gaat. Op basis van de resultaten zal jouw dierenarts aanpassen welke medicijnen en procedures worden gebruikt.

Voor bijna alle honden zijn de gezondheidsvoordelen van een castratie veel groter dan de risico’s van de operatie. Zelfs als je pre-chirurgisch bloedonderzoek niet kunt betalen, is het aan te raden de hond te laten castreren.

Anesthesie

De kosten van anesthesie zijn afhankelijk van het niveau van monitoring, de kwaliteit van de geleverde zorg en de hoeveelheid benodigde medicijnen. Grotere honden met overgewicht en teefjes hebben meer medicijnen nodig en meer tijd onder narcose.

De kosten van anesthesie kunnen variëren van € 25 voor een makkelijke kleine hond tot € 355 voor een moeilijke grote hond. De meeste honden vallen in een bereik van € 45 tot € 180.

De hartslag, ademhaling en bloeddruk moeten tijdens de operatie nauwlettend worden gecontroleerd. De meeste goedkope castratie klinieken hebben geen toegewijd personeelslid om de vitale functies tijdens de operatie te controleren.

Jouw lokale dierenarts heeft er echter ook niet per se een. Voordat je de sterilisatie of castratie van jouw hond plant, moet je vragen hoe ze tijdens de operatie de vitale functies zullen controleren.

Een dierenkliniek moet een getraind personeelslid hebben dat de vitale functies van de hond tijdens het castreren of castreren in de gaten houdt. Ze moeten bekend zijn met een bewakingsmachine die lijkt op wat je in ziekenhuizen ziet.

Chirurgie

De meeste tijd die nodig is om een ​​hond te steriliseren of castreren, is eigenlijk in voorbereiding en herstel. De werkelijke tijd dat jouw hond geopereerd wordt, ligt ergens tussen de 15 minuten en ongeveer een uur.

Dierenartsen vragen ongeveer € 355 per uur voor hun operatietijd. Meestal brengen ze geen kosten in rekening voor de werkelijke tijd van de castratie. Ze berekenen vooraf de gemiddelde tijd die nodig is om honden te castreren in verschillende gewichtsklassen. Op deze manier kunnen de kosten vooraf worden gepresenteerd.

Medicijnen

Na de sterilisatie of castratie krijg je meestal pijnstillers mee voor je hond. Dit is voor het comfort en de veiligheid van de hond. De meeste dierenziekenhuizen gebruiken geen antibiotica voor routinematige procedures zoals sterilisatie en castratie.

Ontstekingsremmende pijnstillers kosten minder dan € 25 voor honden. Sommige klinieken geven er de voorkeur aan om een ​​langwerkend injecteerbaar antibioticum te gebruiken dat bij grotere honden snel erg duur kan worden, meer dan € 90.

Vraag de dierenarts wat hun plan is voor pijnstillers en antibiotica. Kijk of ze indien nodig meer betaalbare opties hebben.

Dekt mijn verzekering de kosten?

Een andere belangrijke vraag is of de huisdierenverzekering al dan niet de sterilisatie of castratie van jouw hond dekt. In de meest strikte zin dekken de meeste uitgebreide dierenverzekeringsmaatschappijen geen castratie of sterilisatie, tenzij er een risico is voor het leven en de algehele gezondheid van de patiënt. Soms dekt een aanvullende verzekering de kosten wel.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven