Labrador golden retriever

Wat is het verschil tussen een Labrador en Golden Retriever?

In veel opzichten lijken de Labrador en de Golden Retriever op elkaar. Toch zijn het twee verschillende hondenrassen die op sommige gebieden totaal geen gelijkenis hebben. Vraag jij je af wat nu het verschil is tussen beide honden? Lees dan dit artikel voor alle informatie!


TIP: wil je meer weten over Golden Retrievers of Labrador Retrievers? Bekijk dan eens de boeken van Cindy Schwering. Deze schrijver heeft twee uitstekende boeken geschreven over Labradors en Golden Retrievers, waardoor je je op de beste manier kunt voorbereiden op de aanschaf van een hond van deze rassen!

AdvertentieAfkomst

Allereerst kijken we naar de afkomst van beide hondenrassen. Hieruit wordt namelijk al duidelijk dat ze niet altijd evenveel op elkaar lijken. De Golden Retriever heeft misschien veel weg van een Labrador als je kijkt naar het karakter en het uiterlijk, maar hun afkomst verschilt behoorlijk.

Afkomst van de Labrador

De Labrador is een hondenras dat oorspronkelijk uit Canada komt. De oorsprong gaat terug tot de zestiende eeuw uit het Canadese grondgebied van Newfoundland en Labrador, wat hun naam verklaart.

De Labrador stamt af van de St. John’s waterhond. De geschiedenis van deze voorvader van de Labrador blijft onbekend, maar experts geloven dat ze voortkomen uit een samensmelting van Engelse, Portugese en Ierse werkende rassen.

Afkomst van de Golden Retriever

De Golden Retriever is een hondenras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. De kruising tussen de beste waterhonden en Retrieversoorten leidde tot de Golden Retriever rond 1850. De Golden Retriever werd gecreëerd om te jagen. Door de jaren heen is dit ras opgesplitst in drie types: Engels, Amerikaans en Canadees.

Grootte en gewicht

Het verschil in grootte kan voor sommige hondeneigenaren doorslaggevend zijn als ze een hondenras kiezen. Hieronder lees je de verschillen in grootte en gewicht van de Labrador en de Golden Retriever. Over het algemeen zijn Golden Retrievers iets slanker en groter dan Labradors, maar het verschil is niet heel groot.

Advertentie


Grootte en gewicht van de Labrador

De Labrador is een middelgroot ras. De hond weegt tussen de 27 en 40 kg en meet tussen de 53 tot 62 cm bij de schoft, met teefjes die kleiner en lichter zijn.

Grootte en gewicht van de Golden Retriever

De Golden Retriever is iets groter en slanker dan de Labrador, hoewel de lengte van zijn vacht een optische illusie creëert waardoor hij er anders uitziet. Golden Retrievers meten tussen de 55 en 61 cm tot de schoft en wegen tussen de 27 en 37 kg, waarbij teefjes kleiner en lichter zijn dan mannetjes.  

Kleuren

Er zijn kleine verschillen als het gaat om de vachtkleur van beide honden. De blonde Labradors en Golden Retrievers verschillen weinig in kleur, maar Labradors bestaan ook in de kleuren bruin en zwart, terwijl Golden Retrievers, zoals de naam al doet vermoeden, altijd blond zijn.

Kleuren van de Labrador

De Labrador heeft drie hoofdvachtkleuren: zwart, geel of bruin. De gele kleur zorgt voor de grootste variatie, variërend van zeer bleke romige tinten die bijna wit tot roodachtige tinten.

Kleuren van de Golden Retriever

De officiële rasnaam van de Golden Retriever spreekt eigenlijk voor zich. Maar de kleuring kan nog steeds variëren van bijna wit tot een donker goudrode tint.

Vacht

Een groot verschil als het gaat om het uiterlijk van de Labrador en de Golden Retriever zit in hun vacht. De vacht van de Labrador is kort en recht, terwijl de vacht van de Golden Retriever langer en golvend is.

Vacht van de Labrador

De vacht van een Labrador is kort, recht, ruw, compact en glanzend, waardoor hij flink verschilt van de vacht van de Golden Retriever, waarvan de zachtheid en lengte verschillend zijn. Dit is een van de grootste verschillen tussen de twee soorten Retrievers in één oogopslag.

Vacht van de Golden Retriever

De vacht van Golden Retriever is waterafstotend met een dikke, golvende buitenlaag en een zachte, isolerende onderlaag. Golden Retriever-haren zijn langer en vaak bleker.

Karakter

Beide retrieverrassen zijn intelligent genoeg om te worden gebruikt als geleidehonden, explosieven- of drugshonden en zoek- en reddingshonden. Labradors en Golden Retrievers zijn buitengewone werk- en dienstrassen. Beiden zijn daarnaast normaal gesproken geweldig met kinderen, door hun aanhankelijke, sociale, extraverte en enthousiaste karakter.

Karakter van de Labrador

De Labrador heeft een zeer dapper, handelbaar en sociaal temperament. Deze hond heeft een zeer gebalanceerd karakter. De intelligentie van de Labrador is daarnaast uitstekend. De hond staat op de zevende plaats in de ranglijst van Stanley Coren, die 131 verschillende rassen vergelijkt. Over het algemeen is de Labrador een uitstekend ras om als huisdier te hebben.

De Labrador wordt beschouwd als een hondenras met hoge energie, wat vooral duidelijk zal zijn tijdens de puppy- en jongvolwassen hondenjaren. Hoewel deze energie meestal wordt gebruikt als uitbundigheid en enthousiasme voor activiteit, spel, werk en alles wat te kauwen is, kan het een probleem worden als je niet genoeg tijd hebt om met je Labrador door te brengen.

Labradors kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar ze hebben eerst toezicht nodig om hier zeker van te zijn. Verder kunnen ze niet tolereren dat ze heel lang alleen gelaten worden.

Karakter van de Golden Retriever

De Golden Retriever is ook een zeer intelligente hond. Hij heeft een vriendelijk en vertrouwd karakter. Dit vriendelijke karakter betekent dat een Golden Retriever, net als de Labrador, niet kan worden beschouwd als een effectieve waakhond. De volgzaamheid en het rustige karakter maken de hond echter tot een buitengewoon familiehuisdier.

De Golden Retriever staat op de vierde plaats op de intelligentieschaal van Stanley Coren. Deze hond is intelligent genoeg om belangrijk werk te doen: Golden Retrievers zijn uitstekende assistentie-, service- en therapiehonden. Ze zijn gemakkelijk te trainen, leren snel en verlangen naar lof en genegenheid. Ze zijn vaak geduldig en attent, wat de training een plezier maakt.

De Golden Retriever heeft een gemiddeld energieniveau, wat betekent dat dit een hond is die in een gemiddeld gezin goed meekomt. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn een must, maar tussen deze activiteiten door, zal de Golden Retriever graag genieten van een rustgevend dutje.

Goldens kunnen ook goed overweg met andere honden en katten, waardoor ze een goede keuze zijn voor huishoudens met meerdere huisdieren.

Gezondheid

Deze twee hondenrassen hebben elk bepaalde bekende rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Gezondheid van de Labrador

Kanker

Lymfoom (lymfosarcoom) komt vaker voor bij de Labrador dan bij de meeste andere hondenrassen. Labradors kunnen ook kanker in de lever, de longen, de milt, en hun botten ontwikkelen. De prevalentie van kanker bij Labradors is echter veel lager dan bij Golden Retrievers.

Gewrichtsaandoeningen

Heup- en elleboogdysplasie zijn beide erfelijke aandoeningen die misvorming van grote gewrichten veroorzaken, wat leidt tot kreupelheid en pijn. Overvoeding tijdens de levensfase van de puppy kan problemen veroorzaken met het kraakbeen en de botaanhechting naarmate jonge honden opgroeien. Hetzelfde geldt voor ongereguleerde beweging.

Exercise induced Collapse (EIC)

Deze erfelijke aandoening treft voornamelijk jongvolwassen Labradors wanneer ze te opgewonden raken tijdens periodes van intense activiteit of lichaamsbeweging.

Oogproblemen

Labradors zijn ook vatbaar voor PRA (Progressieve Retina Atrofie) en moeten ervoor worden getest voordat je er een nestje mee kan fokken. Ze kunnen ook staar krijgen, hetzij als gevolg van PRA of via een overgeërfd gen. Glaucoom is een ander probleem dat relatief vaak voorkomt bij Labradors. Het is een zeer pijnlijke, progressieve oogaandoening die resulteert in blindheid.

Gezondheid van de Golden Retriever

De Golden Retriever heeft helaas meer gezondheidsproblemen dan de Labrador. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers.

Kanker

Hemangiosarcoom, lymfoom, mastceltumoren en osteosarcoom zijn de vier meest dodelijke kankersoorten die Golden Retrievers treffen. Uit één onderzoek bleek zelfs dat maar liefst 38% van de Golden Retrievers aan kanker zal overlijden.

Omdat er geen gezondheidstest is om je te laten weten of jouw hond kanker zou kunnen ontwikkelen, is dit een grote overweging voor de meeste potentiële Golden Retriever-bezitters.

Hartziekte

Golden Retrievers kunnen een ernstige aandoening erven die subvalvulaire aortastenose wordt genoemd, een aangeboren afwijking die de bloedafvoer uit het hart beïnvloedt.

Allergieën

Golden Retrievers zijn vatbaarder voor allergieën dan veel andere hondenrassen en lijden vooral aan huidallergieën zoals infecties, seborroe en huiduitslag.

Heup- en elleboogdysplasie

Beiden zijn erfelijke aandoeningen die misvorming van grote gewrichten veroorzaken, wat leidt tot kreupelheid of pijn. Een vroege sterilisatie verdubbelt het risico op heupdysplasie bij Golden Retrievers. Om deze reden en het risico op kanker is het belangrijk dat je jouw Golden pas na een leeftijd van 12 maanden castreert.

Oogproblemen

Een Golden Retriever kan last krijgen van een progressieve degeneratie van het netvlies van het oog die blindheid kan veroorzaken.

Ook kan de hond last krijgen van pigmentaire uveitis. Deze erfelijke oogaandoening komt bijna exclusief voor bij Golden Retrievers en veroorzaakt een ontsteking in de uvea, waar de bloedvaten van het oog zich bevinden. Ook deze aandoening kan tot blindheid leiden.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven