Wat is het verschil tussen een Amerikaanse, Engelse en Canadese Golden Retriever?

Het is je misschien opgevallen dat niet alle Golden Retrievers er hetzelfde uitzien. Sommigen hebben een donkere, koperkleurige vacht, andere zijn lichtgekleurd. Golden Retrievers kunnen worden onderverdeeld in drie afzonderlijke typen: Amerikaans, Engels of Canadees, hoewel de verschillen slechts klein zijn. Hieronder bekijken we de verschillende soorten die kunnen voorkomen bij Golden Retrievers.

Golden retrievers worden gefokt als werkhonden en als showhonden. Het verschil tussen de twee is het doel waarvoor ze zijn gefokt. Werk golden retrievers zijn gefokt om hun eigenaren te helpen met taken als jagen of hoeden, terwijl show golden retrievers zijn gefokt voor tentoonstellingen in shows en wedstrijden.

Advertentie


De golden retriever is een hondenras dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Hun intelligentie en trainbaarheid maken hen ideaal voor het werken bij de politie, opsporing en redding, en andere functies waar hun speurvaardigheden nuttig zijn. Er is echter ook een klasse van golden retrievers die speciaal worden gefokt voor de show.

Er zijn veel verschillen tussen werk en show golden retrievers, maar de meest voor de hand liggende is hun fysieke verschijning.

Drie verschillende soorten Golden Retrievers

Er zijn drie verschillende rassen van de Golden Retriever, namelijk de Canadese Golden Retriever, de Amerikaanse Golden Retriever en de Engelse Golden Retriever. De onderliggende verschillen tussen deze rassen zijn bijna te verwaarlozen en houden meestal verband met kleine veranderingen in uiterlijk. De verschillende rassen verschillen niet van elkaar in termen van persoonlijkheid, gezondheid, temperament en kwaliteit van leven.

Canadese Golden Retriever

Canadese Golden Retrievers zien er meestal heel anders uit dan hun Amerikaanse en Engelse tegenhangers, vooral omdat hun vacht korter en dunner is. Ze zijn meestal enkele centimeters groter dan de andere soorten Golden Retrievers en kunnen dunner en slanker lijken. Canadese Golden Retrievers kunnen ook een donkerdere gekleurde vacht hebben dan de Amerikaanse of Engelse soort.

Rasstandaarden voor de Canadese Golden Retriever worden uiteengezet door de Canadian Kennel Club (CKC). Dit type wordt ook eigenlijk alleen in Canada gefokt, voor zover we konden vinden zijn er geen fokkers in Nederland.

Advertentie


Gewicht en grootte Canadese Golden Retriever

Reuen zijn tussen de 58 en 61 cm hoog bij de schoft en teven tussen de 55 tot 57 cm. Het gewicht voor reuen ligt tussen 29-34 kg en voor teven tussen 27-32 kg. Het Canadese type is vaak iets groter dan de Engelse en Amerikaanse.

Fysieke kenmerken Canadese Golden Retriever

Volgens Golden Rescue zijn er drie belangrijke fysieke verschillen tussen een Canadese Golden en een Amerikaanse of Engelse Golden waardoor ze gemakkelijker van elkaar kunnen worden onderscheiden. Deze verschillen zijn:

Vacht van een Canadese Golden Retriever

Het haar op een Canadese Golden Retriever is meestal korter van lengte. Het is ook dunner dan zijn tegenhangers. De ‘manen’ rond de hals zijn wat minder lang, en ondanks de dunnere haren, kan de vachtdichtheid hoger zijn.

Engelse Golden Retriever

Engelse Golden Retrievers worden beschouwd als de oorspronkelijke soort van het ras. Hun kenmerkende lange, gevederde vachten zijn waar de meeste mensen aan denken als ze de woorden ‘Golden Retriever’ horen. Golden Retrievers van het Britse type komen veel voor in Europa en Australië. Dit is ook het type dat je voornamelijk in Nederland vindt.

Algemene kenmerken Engelse Golden Retriever

Engelse Golden Retrievers worden gekenmerkt door hun gespierde bouw, brede schedel, dikke nek en ronde, donkere ogen. Ze kunnen ook kortere benen en staarten hebben en een borst die iets dieper en breder is. Het verschil tussen de Britse en Amerikaanse soorten Golden Retrievers is klein. Ze hebben vergelijkbare maten en vachten. Hun temperament is ook ongeveer hetzelfde.

Gewicht en grootte Engelse Golden Retriever

De British Kennel Club (KC) stelt rasstandaarden vast voor Engelse Golden Retrievers. Volgens de norm moeten deze honden een hoogte hebben die varieert van 56 tot 61 cm bij de schoft voor reuen en 51 tot 56 cm voor teven.

Engelse Golden Retrievers zullen naar verwachting zwaarder zijn dan de andere types, maar de rasstandaard vermeldt geen acceptabel gewichtsbereik. De Britse normen worden in alle landen gebruikt, behalve Canada en de Verenigde Staten, die elk hun eigen normen hebben. Ze zijn iets kleiner dan de Canadese variëteit, maar niet veel.

Vacht van de Engelse Golden Retriever

Britse of Engelse Golden Retrievers hebben lange, gevederde crèmekleurige vachten die kenmerkend zijn voor het ras. De vachtkleur kan variëren van een zeer lichte crème tot een matige gouden kleur. De vacht is over het algemeen lichter van kleur dan bij de Amerikaanse typen. De vachtkleur kan voorkomen in elke tint goud of crème; rood of mahonie zijn niet toegestaan.

Oorspronkelijk was crème een onaanvaardbare kleur in de Britse standaard, maar de standaard werd in 1936 herzien om crème op te nemen. Ten tijde van deze herziening werd er als vergissing afgesproken crème als kleur uit te sluiten, aangezien de oorspronkelijke “gele” retrievers van de 19e eeuw eigenlijk lichter van kleur waren dan was toegestaan ​​volgens de normen die vóór 1936 werden gebruikt.

Fysieke eigenschappen van Engelse Golden Retriever

Volgens de Australian National Kennel Council zijn hier de drie belangrijkste fysieke eigenschappen van een Engelse Golden Retriever:

Bekijk voor een volledige beschrijving de website van The Kennel Club in de UK.

Hoofd en lichaam Engelse Golden Retriever

De schedel van een Britse Golden Retriever is meestal breder, er is een duidelijke stop aanwezig bij de neus. De neus is recht en iets korter dan de schedel. Het lichaam is vaak wat steviger dan bij de Amerikaanse Golden Retriever.

Vachtkleur

De vachtkleur is meestal lichter in vergelijking met de Amerikaanse of Canadese tegenhangers. Een lichte cremekleur komt vaker voor dan bij de andere types.

Ogen

Britse Golden Retrievers hebben een rondere oogvorm en een donkerdere oogkleur. Dit kan worden benadrukt in vergelijking met de Amerikaanse standaard voor Golden Retrievers.

TIP: Wil je meer weten over Golden Retrievers? Voordat je een pup in huis neemt, is het altijd goed om je eerst te verdiepen in het ras en de opvoeding van honden. Niks is fijner dan genieten van de voorpret en voorbereidingen met een goed boek op de bank. Lees bijvoorbeeld De Golden Retriever’ van Cindy Schwering.

Amerikaanse Golden Retriever

Amerikaanse Golden Retrievers stammen af van Britse Golden Retrievers. Ze werden via Canada in de Verenigde Staten geïmporteerd en de verschillen begonnen na jaren van selectief fokken zichtbaar te worden. De Amerikaanse Golden Retriever heeft een specifieke manier van lopen of draven. Volgens de American Kennel Club is hun gang: “… vrij, soepel, krachtig en goed gecoördineerd.”

Amerikaanse Golden Retrievers zijn zeldzaam in Nederland, de meeste fokkers hebben honden van het Engelse type.

Gewicht en grootte Amerikaanse Golden Retriever

Amerikaanse Golden Retrievers hebben dezelfde lange, vloeiende vachten als hun Britse tegenhangers, maar ze zijn vaak iets kleiner en minder gespierd dan zowel de Canadese, als de Engelse soort. De rasstandaard voor Amerikaanse Golden Retrievers is vastgesteld door de American Kennel Club (AKC). Volgens deze normen moeten reuen een schofthoogte van 58 en 61 cm bereiken bij de schoft en teven tussen de 55 en 57 cm. Het gewicht van 29 tot 34 kg.

Vacht van de Amerikaanse Golden Retriever

Amerikaanse Retrievers hebben meestal een vachtkleur die varieert van lichtgoud tot zeer donkergoud. Deze vacht is vaak donkerder in vergelijking met de Engelse variant. De vachtlengte en structuur is anders dan die van de Engelse Golden Retriever. Zo is de vacht wat minder golvend en dikker.

Bouw en ogen

Amerikaanse Golden Retrievers hebben een kleinere en dunnere kop en nek. Hun ogen zijn ook lichter gekleurd en hebben de neiging amandelvormig te zijn.

Fysieke eigenschappen van Amerikaanse Golden Retriever

Deze subcategorie heeft ook zeer specifieke fysieke vereisten waaraan moet worden voldaan voordat een hond officieel als een Amerikaanse Golden Retriever kan worden beschouwd. De specifieke afmetingen van de nationale normen voor American Goldens worden bepaald door de American Kennel Club. De vereisten voor de grootte en verhouding van het lichaam van de hond komen neer op het volgende:

Hoofd en schedel

Het hoofd moet soepel van de punt van de neus naar de achterkant van de schedel lopen. Niets mag super prominent zijn, vooral het voorhoofd of verzonken ogen. De nek moet sterk van karakter zijn en vloeiend overgaan in de schouders.

Lichaam

Het lichaam moet goed uitgebalanceerd zijn en zonder tonvormige ribben. De topline moet glad zijn en zelfs zonder hobbels of niet op zijn plaats gelegen gebieden. De voorhand van de hond is aan de gespierde kant, terwijl de achterhand het meest gespierde deel van de hond zou moeten zijn.

Karakter Amerikaanse Golden Retriever

Over het algemeen zijn er geen enorm grote karakter verschillen tussen Amerikaanse en Engelse Golden Retrievers. Amerikaanse Golden Retrievers zouden iets actiever en atletischer zijn, en Engelse wat rustiger. Beide typen zijn uitstekende, vriendelijke, intelligente gezinshonden.

Hoe nauwkeurig zijn deze typen?

De verschillen in de verschillende soorten Golden Retrievers die hierboven zijn vermeld, zijn zeer subtiel. En het is belangrijk om te onthouden dat er zelfs bij deze typen variatie is.

Alleen omdat het ‘Engelse type’ vaak wordt gezien als een lichter gekleurde, zwaardere hond, wil dat nog niet zeggen dat er geen lichtgewicht, donkergouden individuen zullen zijn.

De eigenschappen die dit ras tot een geweldige metgezel maken, worden vaak hoger gewaardeerd dan de vachtkleur en het fysieke uiterlijk.

Gedeelde kenmerken

Ondanks verschillen tussen hen, delen de drie soorten Golden Retrievers enkele kenmerken. Alle Goldens hebben vergelijkbare temperamenten. Het zijn vriendelijke, intelligente, aanhankelijke honden die graag tijd doorbrengen met hun gezin.

Dit ras doet het goed in vrijwel elk type gezin, zolang ze de kans krijgen om elke dag te oefenen en te rennen. Vanwege hun intelligentie hebben ze ook veel mentale stimulatie nodig.

Omdat alle verschillende ‘soorten’ Golden Retrievers afstammen van dezelfde oorsprong en bloedlijnen in Schotland, zijn ze helaas ook vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen. Volgens verschillende bronnen zou kanker wat minder voorkomen bij Engelse Golden Retrievers.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven