Mannelijke versus vrouwelijke Golden Retriever

Golden Retriever reu versus teef: wat zijn de verschillen?

Het gedrag van een hond hangt af van hoe hij wordt opgevoed en getraind als puppy. Sommige honden zijn aanhankelijker of agressiever dan andere vanwege de omgeving waarin ze zijn opgegroeid. De beslissing om een reutje of een teefje in huis te nemen hangt volledig af van de voorkeur van de toekomstige eigenaar.


TIP: wil je alles weten over Golden Retrievers? Je kunt je het beste voorbereiden op de komst van je nieuwe huisgenoot met behulp van een goed boek die je rustig op de bank door kunt lezen! Een van de nieuwste en beste boeken over Golden Retrievers is het boek ‘De Golden Retriever’ van Cindy Schwering.

AdvertentieDit betekent echter niet dat er totaal geen verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke Golden Retrievers. Ze zijn er namelijk wel, het zijn er echter niet veel. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen beide honden.

Fysieke verschillen tussen Golden Retriever reuen en teven

Allereerst zullen we hier een kijkje nemen in de fysieke verschillen tussen Golden Retriever reuen en teven. De verschillen zijn niet altijd even goed op te merken, maar dit betekent niet dat ze er niet zijn. Hieronder zie je de meest voorkomende verschillen.

Schofthoogte en gewicht van Golden Retriever reuen en teven

Hoewel mannelijke en vrouwelijke Golden Retrievers er bijna hetzelfde uitzien, kun je een subtiel verschil zien in hun lichamen op basis van hoogte en gewicht.

Een mannelijke Golden Retriever moet idealiter tussen de 29 en 35 kilogram wegen. Daarnaast zijn Golden Retrievers meestal tussen de 58 tot 61 cm hoog.

Een Golden Golden Retriever teef zou idealiter tussen de 24 en 30 kg moeten wegen en 54 tot 58 cm hoog moeten zijn. Golden Retriever teefjes zijn daarom vaak iets kleiner en lichter dan Golden Retriever reuen.

Advertentie


Uiterlijk van Golden Retriever reuen en teven

Golden Retriever reuen hebben meestal bredere hoofden, een wat langere vacht en een meer gespierd lijf dan Golden Retriever teven. Mannelijke Golden Retrievers hebben daarnaast vaak een langere vacht rond de nek, vergelijkbaar met mannelijke Leeuwen.

Het hoofd en de neus van een Golden Retriever teef is vaak veel smaller en de vacht zal iets korter blijven dan bij de mannelijke tegenhangers.

Loopsheid bij Golden Retriever teef

Een Golden Retriever teef wordt 2 keer per jaar loops, wat zowel voor de hond als het baasje vaak een ietwat vervelende periode is.

Een teefje is daarentegen wel makkelijk om uit te laten dan een mannelijke Golden Retriever. Deze wil immers overal zijn poot opheffen, niet alleen om te plassen, maar evengoed om overal zijn geur achter te laten.

Niet-gecastreerde reuen zijn ook doorgaans vatbaarder voor het rijden op anderen en zullen vaker dan teefjes proberen weg te lopen van huis om te proberen een partner te vinden.

Zindelijkheid en gehoorzaamheid bij reuen en teven

Golden Retriever reuen rijpen fysiek sneller dan vrouwtjes op het gebied van zindelijkheid. Golden Retriever reuen kunnen vaak wat langer wachten tussen toiletpauzes dan teven. Op latere leeftijd zal je waarschijnlijk weinig merken van dit verschil.

Golden Retriever teefjes zouden het weer beter doen in gehoorzaamheidstraining. Intacte reuen kunnen soms sneller afgeleid zijn door geuren van teefjes.

Aandoeningen bij Golden Retriever reuen en teven

Naast de voor de hand liggende biologische verschillen, kunnen mannelijke en vrouwelijke honden soms ook last hebben van verschillende gezondheidsproblemen. Het gaat dan met name om geslachtsaandoeningen die alleen bij reuen of bij teven voorkomen.

Zo kunnen teven baarmoederontsteking, melkkliertumoren en melkklierontstekingen ontwikkelen. Ook een schijndracht komt natuurlijk alleen bij teefjes voor. Reuen daarentegen, kunnen onder andere last krijgen van prostaatproblemen en een voorhuid-ontsteking.

Wat betreft andere aandoeningen ligt dit meestal niet aan het geslacht, maar aan de hond zelf. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er toch verschillen zijn op te merken. Het is alleen onwaarschijnlijk dat je dit van tevoren kan weten op basis van het geslacht.

Karakterverschillen bij Golden Retriever reuen en teven

Naast fysieke verschillen zijn er, net als bij mensen, ook karakterverschillen tussen Golden Retriever reuen en teven. Ook dit ligt in principe aan andere zaken, zoals de opvoeding van de hond. Over het algemeen gelden er wel een paar verschillen die veelal optreden. Hieronder lees je de meest bekende.

Aanhankelijkheid bij reuen en teven

De verschillen in temperament tussen mannelijke en vrouwelijke Golden Retrievers zijn beperkt, maar wel aanwezig. Golden Retriever reuen zouden wat aanhankelijker zijn naar hun baasjes. Dit gedrag wordt vertoond door de bezorgdheid van een hond voor de stemmingen en gevoelens van zijn eigenaar.

Vrouwelijke Golden Retrievers aanbidden hun baasjes niet in dezelde mate als reuen dat doen, maar ze zijn nog steeds toegewijd en liefdevol. Ze zullen geaaid willen worden, maar dan hun onafhankelijkheid tonen en weglopen als ze er genoeg van hebben.

Het kan best dat je dit misschien niet had verwacht. Golden Retriever teefjes zullen zich ietwat meer opstellen als een echte diva. Golden Retriever reuen zijn daarentegen gevoeliger voor het humeur van de eigenaar. Elke hond is echter anders, waardoor je ook heel goed een teef in huis kan hebben die aanhankelijker en gevoeliger is dan je reu.

Speelsheid bij Golden Retriever reuen en teven

Over het algemeen hebben zowel reuen als teven een kalm en vriendelijk karakter en beide worden niet als hyperactief beschouwd.

Vrouwelijke honden rijpen over het algemeen mentaal wel sneller dan mannen. Eigenlijk is dit hetzelfde bij mensen. Mannetjes hebben dus een langere puppyfase.

Terwijl Golden Retrievers hun volledige grootte bereiken op 1-jarige leeftijd en hun volwassen gewicht op 2-jarige leeftijd, wordt hun mentale volwassenheid pas bereikt op de leeftijd van 3 jaar. Golden Retrievers zijn traag in het ouder worden in vergelijking met andere rassen en ze vertonen de speelse persoonlijkheid van een puppy soms nog in hun oudere jaren.

Tips bij het kiezen tussen een Golden Retriever reu en teef

Mocht je het een lastige keuze vinden om tussen een Golden Retriever reu en teef te kiezen, lees dan eens de volgende tips!

Kies het juiste ras

Bij het kiezen van een type hond, kun je je het beste concentreren op het ras in plaats van op het geslacht. Praten met gerenommeerde fokkers geeft je een duidelijk beeld hoe de geslachten verschillen, niet alleen in het ras als geheel, maar ook in bepaalde foklijnen.

De verschillen tussen teven en reuen zijn niet zo groot dat ze echt leidend moeten zijn voor je keuze. Er is een uitzondering als je al een reu of een teef in huis hebt. Reuen en teven maken minder snel ruzie met elkaar, dus het is dan beter om voor een teef te kiezen als je een reu hebt, en andersom.

Vaak blijkt bij het kiezen van de pup bij de fokker welke pup het beste bij je past, en dit kan een reu of een teef zijn. Ook binnen het ras kan het karakter van de hond verschillen, en het is het belangrijkst dat de pup of volwassen hond goed bij jou past.

Eigenschappen van Golden Retriever teefjes en reuen

Over het algemeen zijn vrouwelijke honden relatief kleiner en warmer van karakter. Er zijn echter enkele reuen die net zo aanhankelijk zijn als teefjes. Veel hondentrainers en fokkers bevelen een teefje aan bij gezinnen met kleine kinderen. Sommigen zijn van mening dat er bij vrouwelijke honden een soort moederinstinct bestaat, een eigenschap die hen zacht van karakter maakt en ideaal voor een huishouden met kinderen.

Het is erg lastig om hier een accuraat beeld van te geven, aangezien iedere hond zijn eigen persoonlijkheid heeft. Hierboven heb je bijvoorbeeld gelezen dat Golden Retriever reuen vaker een gevoelig karakter hebben en Golden Retriever teven soms als een diva worden beschouwd. Het ras of geslacht wil daar eigenlijk dus vrij weinig over zeggen.

Problemen bij Golden Retriever teefjes

Laat vrouwelijke problemen zoals loopsheid je er niet van weerhouden om een teefje te nemen. Als je bang bent dat ze door je hele huis zal bloeden als het zover is, overweeg dan om haar te laten steriliseren.

Sommige mensen adviseren dit sowieso, omdat het een aantal gezondheidsproblemen kan voorkomen. Er zijn echter ook veel mensen die hier helemaal niets vanaf moeten weten. Eenmaal gesteriliseerd, kun je er zeker van zijn dat ze geen enkele druppel zal bloeden. Je teefje zal ook geen last meer kunnen hebben van een schijndracht of baarmoederontsteking.

Reuen daarentegen, kunnen soms wat dominant gedrag naar andere honden en zelfs mensen vertonen als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd worden. Ook kunnen ze sneller afgeleid zijn door geuren van teefjes. Met een goede training kun je dit gedrag echter prima controleren.

Territorium verdedigen bij reuen en teven

Reuen kunnen erg territoriaal zijn over hun eigendom, inclusief al zijn ‘spullen’ in huis, zijn badkamer of zelfs een ander hondje. Hij kan erg agressief worden als hij denkt dat zijn eigendom wordt overgenomen door een andere hond of mens en is daarom bereid te vechten om het te verdedigen.

Over het algemeen zijn Golden Retrievers zeer sociaal naar andere mensen en ze zijn gehoorzaam. Geen enkele hond gedraagt zich voorbeeldelijk zonder training, maar je kunt een Golden Retriever goed leren stil te zijn als dat moet, en bezoekers zonder gedoe te ontvangen.

Urineren bij reuen

Reuen en teven vertonen beide territoriaal urineren. Ze verspreiden als het ware informatie voor andere honden door op bepaalde plekken een paar druppels urine achter te laten.

Bij reuen kan dit gedrag echter wat meer aanwezig zijn dan bij teven. Sommige reuen tillen hun poot op tegen alles en iedereen, wat voor frustraties kan zorgen. Grote rassen zoals Golden Retrievers zullen dit gedrag meestal niet binnenshuis vertonen, maar het komt wel voor.

Teven nemen eerder een zithouding aan tijdens het plassen. Ze markeren wel, maar kiezen hun plekjes met precisie en laten minder vaak urine achter dan reuen. Een teef zal in huis ook zelden markeren.

Tweede hond

Als je al een reu of een teef hebt, dan is een hond van het andere geslacht over het algemeen de beste keuze. Honden van hetzelfde geslacht vechten vaker dan honden van het andere geslacht. Dit is ook zeker iets om over na te denken!

Castreren of steriliseren

Vrouwelijke Golden Retrievers die worden gesteriliseerd en mannelijke Golden Retrievers die worden gecastreerd hebben vaak niet de genderspecifieke problemen die verband houden met hun geslacht, zoals loops worden of markeren. In dit opzicht is er dan ook bijna geen enkel verschil meer te merken tussen de twee geslachten. Los van een aantal fysieke kenmerken dan.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven