Kortharige Golden Retrievers – Bestaan Ze?

De Golden retriever is een prachtige en lieve hond die wereldwijd enorm populair is. Zijn prachtige halflange vacht steelt dan ook de show in veel gezinnen. Het is een mooie hond om te zien, en ook over zijn karakter hebben wij enkel positieve dingen te melden. Recentelijk kregen wij echter een interessante vraag over de vacht van de Golden retriever. Namelijk; Bestaan er ook kortharige Golden retrievers?

Technisch gezien bestaan kortharige Golden retrievers niet. Wel is het zo dat de ene Golden retriever korter haar heeft dan de andere. Echter zal de vacht van een raszuivere Golden retriever nooit zo kort zijn als bijvoorbeeld dat van een Labrador. Wanneer je dus een echte kortharige Golden retriever tegenkomt, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een kruising.

Advertentie


Indien jij meer wenst te weten over de Golden retrievers die een kortharige vacht lijken te hebben, ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten. We komen erachter waarom sommige honden binnen dit ras een kortere vacht hebben, en welke andere hondenrassen of kruisingen kunnen lijken op een kortharige Golden retriever.

Bestaan kortharige Golden retrievers?

Sommige Golden retrievers kunnen een vacht hebben die korter is dan gemiddeld. De ene hond is immers de andere niet. Echter gaat het hierbij nog steeds om een hond met halflang haar. Een raszuivere Golden retriever met een kortharige vacht bestaat namelijk niet. Dit is een fysieke eigenschap die binnen dit hondenras simpelweg niet voorkomt.

De leeftijd van de Golden retriever kan ook gerelateerd zijn aan de vachtlengte. Als pup heeft deze hond nog een redelijk korte vacht. Hun vacht is vaak pas volledig gevuld na ongeveer 1,5 jaar. Wanneer je dus een jonge Golden retriever met een redelijk korte vacht tegenkomt, is de kans groot dat de vacht van deze hond nog langer zal worden.

Wanneer je van plan bent een Golden retriever pup aan te schaffen en je specifieke wensen hebt met betrekking tot de vacht, is het verstandig om naar de ouders van de hond te kijken. Vachtlengte is doorgaans namelijk erfelijk. Twee Golden retrievers met een langer dan gemiddelde vacht krijgen doorgaans geen pups met een kortere vacht.

Waarom hebben sommige Golden retrievers een korte vacht?

Zoals reeds kort benoemd, kan de vachtlengte per hond variëren. De ene raszuivere Golden retriever kan een hele lange vacht hebben, terwijl de ander juist een kortere vacht heeft. Wanneer je echter een zeer kortharige Golden retriever tegenkomt, gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een raszuivere hond. Wellicht betreft het een kruising of een ander hondenras dat erg op de Golden retriever lijkt.

Advertentie


Het zijn geen raszuivere Golden retrievers

We hadden reeds vastgesteld dat een raszuivere Golden retriever niet kortharig kan zijn. Wanneer je dus een kortharige variant tegenkomt, is de kans groot dat het gaat om een kruising en het dus geen raszuivere Golden retriever betreft.

Raszuivere Golden retrievers hebben allemaal een halflange vacht. Deze vachtlengte kan echter variëren. Aangezien de lengte van de vacht erfelijk is, kan de ene Golden retriever familie hele lange haren hebben terwijl een andere geslachtslijn juist een korter dan gemiddelde vacht heeft.

Indien je een raszuivere Golden retriever met een korte vacht wenst aan te schaffen, is het dus verstandig om een fokker te vinden die dek reuen en teefjes heeft met een kortere vacht. De kans is in dat geval namelijk groter dat de pups uiteindelijk ook een iets kortere vacht krijgen. Liever een volledig kortharige Golden retriever? Dan zal je moeten kiezen voor een kruising of een ander hondenras.

Het betreft een ander hondenras

Wanneer jij weleens een kortharige Golden retriever bent tegengekomen, is de kans groot dat het om een ander hondenras ging. Er zijn namelijk verschillende hondenrassen die qua uiterlijk gelijkenissen vertonen met de Golden retriever. Ook is het mogelijk dat je een kruising bent tegengekomen. Golden retriever kruisingen zijn namelijk ook redelijk populair.

De kruising met een Labrador is hiervan een goed voorbeeld. Deze honden kunnen namelijk een kortharige vacht hebben en verder toch veel uiterlijke kenmerken van de Golden retriever bezitten. Deze honden worden dan ook vaak aangezien voor kortharige Golden retrievers.

Welke andere rassen lijken op een kortharige Golden retriever?

De Labrador is een duidelijk voorbeeld van een hondenras dat lijkt op een kortharige Golden retriever. Echter bestaan er nog meer hondenrassen die op het eerste gezicht verward zouden kunnen worden met een kortharige Golden retriever.

Een bekend voorbeeld is de Duitse staande Korthaar. Deze hond toont zowel in karakter als uiterlijk gelijkenissen met de Golden retriever. De Duitse Korthaar is doorgaans bruin van kleur met witte vlekjes. Zijn vacht is kort en zodoende kan de hond worden aangezien voor een donkere kortharige Golden retriever. Wanneer je echter goed kijkt naar de tekening op de vacht van de hond, zul je al snel zien dat het toch een ander hondenras betreft.

Ook de kortharige Border Collies kunnen worden aangezien voor een Goldie. Echter zullen de kleuren van zijn vacht al snel verraden dat het niet om een Golden retriever gaat. Een kruising met de Border Collie komt bovendien ook vaak voor. Deze kruising lijkt logischerwijs nog meer op een kortharige Golden retriever.

Kun je een kortharige Golden retriever kopen?

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk geleerd dat een raszuivere kortharige Golden retriever niet bestaat. Wel kan jouw raszuivere viervoeter een kortere vacht hebben dan de gemiddelde Golden retriever. De vachtlengte wordt erfelijk doorgegeven van ouder op pup.

Sommige honden lijken qua uiterlijk een beetje op een kortharige Golden retriever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Labrador en de Duitse Korthaar. Ook een kruising tussen deze rassen en de Golden retriever kan resulteren in een kortharige hond. Indien jij dus op zoek bent naar een kortharige hond die qua uiterlijk lijkt op een Golden retriever, dan is dat zeker mogelijk. Echter dien je dan niet te zoeken naar raszuivere Golden retrievers. Dat wordt namelijk een lange en onsuccesvolle zoektocht..

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven