Kan een Golden Retriever Bruin Zijn?

De naam zegt het eigenlijk al, de Golden retriever heeft vaak een goudkleurige vacht. Echter kan deze vacht diverse tinten hebben. Zodoende bestaan er Golden retrievers in verschillende kleuren. Wanneer je overweegt deze hond aan te schaffen, ben je ongetwijfeld benieuwd welke verschillende kleuren er precies zijn. Zo zou jij je kunnen afvragen of een Golden retriever ook bruin van kleur kan zijn.

Alle raszuivere Golden retrievers zijn officieel goud van kleur. Echter kan deze gouden vacht verschillende tinten hebben. De donkergouden tint neigt enorm naar de kleur bruin. Zodoende noemt men deze ook wel de bruine Golden retriever. Ook de witte en rode tint zijn populair binnen dit hondenras.

Advertentie


Ben jij nieuwsgierig naar de bruine Golden retriever, en wil je meer over deze unieke hond te weten komen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel duiken we dieper in op de bruine tint van de Golden retriever vacht. Ook bekijken we andere mogelijke tinten en komen we tot slot iets meer te weten over de prijs van deze unieke hond. Dat wil jij absoluut niet missen!

Bestaan er Golden retrievers met een bruin van kleur?

Alhoewel de meeste honden van dit ras licht goudkleurig zijn, kun je ook zeker een Golden retriever bruin van kleur tegenkomen. Sommige mensen hebben echter de voorkeur om deze bruine kleur te benoemen als donkergoud. Dit is immers de correcte benaming. Echter komt dit in de praktijk op hetzelfde neer.

De bruine Golden retriever ziet er weliswaar bruin uit, maar is officieel inderdaad donkergoud van kleur. De raszuivere Golden retrievers komen namelijk uitsluitend voor in een gouden kleur, die weliswaar verschillende tinten kan hebben. Zo kom je bijvoorbeeld ook witte en rode vachten tegen, echter gaat het in dat geval om een lichtgouden tint en een rood gouden tint.

Officieel zijn alle Golden retrievers dus goud van kleur. Iemand die beweert een raszuivere bruine Golden retriever te verkopen, heeft het dus over een donkergouden hond. Ook kan het gaan om een kruising met een ander hondenras. In dat geval is een écht bruine kleur wel mogelijk.

Is de bruine kleur slechts een tint van de standaard Golden retriever vacht?

De donkere kleur van de bruine Golden retriever is inderdaad slechts een tint van de standaard gouden vachtkleur. Het gaat hierbij om de meest donkere tint die we kennen. Deze gouden tint is dermate donker dat de hond simpelweg bruin oogt. Het is dan ook een prima optie voor de bruine hondenliefhebber.

Advertentie


Alhoewel de Golden retriever kan variëren in kleur, hebben alle honden wel een soortgelijke vacht. Deze hond kenmerkt zich namelijk met een halflange gecombineerde vacht. Op deze manier kun jij een raszuivere Golden retriever bruin van kleur onderscheiden van een bruine kruising.

Zijn bruine Golden retrievers bijzonder zeldzaam?

Bruine Golden retrievers komen over het algemeen niet heel vaak voor. De meeste honden binnen dit ras hebben een standaard gouden vacht, die slechts een klein beetje variëren in tint. Zoals reeds benoemd is de bruine Golden retrievers officieel donkergoud. Wanneer je een donkergouden Golden retriever pup wenst te kopen, is het belangrijk om goed naar de ouders te kijken. Het is immers niet heel waarschijnlijk dat twee lichtgouden Golden retrievers donkere pups voortbrengen.

Je kunt hierover altijd navraag doen bij de fokker. Deze kan jou immers het beste informeren. Het is daarom belangrijk om enkel in zee te gaan met erkende Golden retriever fokkers. Zodoende weet je zeker dat je een raszuivere hond koopt.

Online worden immers ook honden verkocht als ‘echte’ bruine Golden retrievers, terwijl het in werkelijkheid gaat om een kruising met een ander bruinkleurig hondenras. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kruising met een bruine Herdershond of een donkere Labrador. Wees dus altijd goed op je hoede.

In welke andere tinten komt de Golden retriever voor?

Een Golden retriever bruin van kleur is prachtig om te zien. Echter komt deze hond ook nog in andere tinten voor. We hadden het eerder in dit artikel al kort even over de roodkleurige Golden retriever en de witte Golden retriever. Dit zijn twee andere tinten die redelijk bijzonder en zodoende ook geliefd zijn onder het grote publiek.

Echter zijn er ook nog altijd genoeg baasjes die op zoek zijn naar een traditionele Golden retriever met prachtig goudgele lokken. Uiteraard bevinden er zich veel tinten tussen de bovengenoemde uitersten. Zo zitten er bijvoorbeeld tussen de witte Golden retriever en de bruine variant wel tien verschillende tinten. Aan keuze dus geen gebrek!

Hoeveel kost een Golden retriever bruin van kleur?

De prijs van een bruine Golden retriever kan variëren. Er zijn diverse factoren die hier invloed op hebben. Zo kan een grote vraag naar donkergouden Golden retrievers de prijs opdrijven. Gemiddeld betaal je voor dit hondenras tussen de €750 en €2000. Het is dus wel duidelijk dat er veel prijsverschil bestaat.

Om te beginnen kan dit prijsverschil te maken hebben met de stamboom. Een pup met stamboom is immers een stuk duurder dan een pup zonder stamboom. Wanneer jij een Golden retriever pup met stamboom aanschaft, ben je al snel rond de €2000 kwijt. Echter kan het wel zo zijn dat deze pups minder gezondheidsproblemen zullen ervaren in de toekomst, en je zodoende dus bespaart op dierenarts kosten. Dit is echter geen garantie.

Voor een bruine Golden retriever pup zonder stamboom, zal je alsnog tussen de €750 en €1500 betalen. Indien dit buiten je budget ligt, kun je ervoor kiezen om een pup of volwassen hond te adopteren. Dit kost doorgaans een stuk minder.

Overige kosten

Naast de aanschafkosten van de Golden retriever, dien je ook rekening te houden met overige kosten. Zo dien je in het begin een hoop accessoires aan te schaffen zoals bijvoorbeeld een riem, voerbakken, een mand, speeltjes en noem het maar op. Dit tikt allemaal behoorlijk aan.

Vervolgens krijg je maandelijks te maken met kosten voor het hondenvoer. Ook medische kosten en eventuele verzekeringen maken onderdeel uit van het kostenplaatje. Wij adviseren daarom iedereen om eerst goed de kosten te berekenen, voordat je besluit een hond aan te schaffen. Je wilt jouw viervoeter immers wel de best mogelijke zorg aan kunnen bieden, is het niet?

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven