Golden Retriever Wit – Alles Wat je Moet Weten

Hij staat bekend als een zachtaardige allemansvriend; de Golden retriever. Dit hondenras is al jarenlang één van de meest populaire gezinshonden. Zijn vriendelijke karakter is bij vele geliefd. Het is bovendien een prachtige hond om te zien. Binnen dit hondenras kom je echter verschillende kleuren tegen. Wij kregen de vraag; Bestaan er ook witte Golden retrievers?

Raszuivere Golden retrievers kunnen niet wit zijn. Wel zijn er honden waarvan de vacht een dermate lichte tint heeft, dat deze op het oog bijna wit lijken. Een dergelijke lichte vacht is echter zeldzaam. De witte Golden retriever wordt vaak nog verward met de Labrador of de Pyreneese berghond.

Advertentie


Wil jij meer te weten komen over de Golden retriever wit van kleur? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel grondig door te nemen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over dit unieke witte hondenras. We bespreken de vacht van de Golden retriever in dieper detail, en ook duiken we kort in op zijn dubbelgangers. Dat wil jij niet missen!

Kan een Golden retriever wit zijn?

De naam zegt het eigenlijk al, de Golden retriever heeft doorgaans een goudkleurige vacht. Echter zijn er wel diverse tinten te vinden. De ene kleur goud is immers de andere niet. Van heel donkergoud tot juist extreem lichte tinten, het komt allemaal voor. De Golden retriever wit van kleur komt dus ook voor. Althans, de meeste kenners noemen dit liever een uitermate lichtgouden tint.

Golden retrievers dragen namelijk niet het gen voor een witte vacht. De vacht zal dus nooit écht wit zijn. Indien je op zoek bent naar een Golden retriever wit van kleur, zul je moeten kiezen voor een hond met een zeer lichtgouden tint die enigszins wit oogt. Of je besluit een ander soort hond aan te schaffen, dat kan natuurlijk ook.

Wat we wel vaak zien terugkomen onder de Golden retrievers, zijn witte plekken in de vacht. Dit is gebruikelijk binnen dit ras, en dus niets om je als baasje zorgen over te maken. Ongeacht wat sommige fokkers mensen proberen wijs te maken, vallen de lichte en de donkere Golden retrievers onder hetzelfde ras. Helaas doen er zich nog wel eens wilde verhalen de ronde over een uniek soort Golden retriever, die wit van kleur zou zijn en zich onderscheidt van de overige varianten. Dit soort verhalen worden triest genoeg nog vaak gebruikt om de prijs van de pups op te drijven. Wees dus op je hoede.

Is de witte kleur slechts een tint van de standaard Golden retriever vacht?

Alhoewel een lichtgouden Golden retriever vaak wit wordt genoemd, betreft het de lichtste tint van de standaard traditionele Golden retriever vacht. Een raszuivere hond van dit ras kan nooit een echte witte vacht hebben. Dit is genetisch simpelweg niet mogelijk.

Advertentie


Zoals reeds kort benoemd, kent de vacht van de Golden retriever diverse tinten. Sommige tinten zijn enorm licht en neigen zodoende naar de kleur wit, maar andere zijn juist enorm donker. Deze donkere tint neigt in veel gevallen naar een rode of oranje kleur. Je zou de meest donkere Golden retrievers zelfs bruin van kleur kunnen noemen.

Veel Golden retrievers hebben overigens een gemixte vacht. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bovenlichaam van de hond een donkere tint heeft, terwijl zijn poten juist enorm licht van kleur zijn.

Zijn witte Golden retrievers zeldzaam?

Aangezien écht witte Golden retrievers in principe dus niet bestaan, raden wij je af om het hele internet af te zoeken naar deze zeldzame hond. Helaas zijn er online veel malafide fokkers te vinden, die beweren een raszuivere Golden retriever te verkopen met een compleet witte vacht. Wees dus op je hoede, en besef dat een écht witte Golden retriever niet bestaat. Indien je toch graag een witte viervoeter wenst aan te schaffen, raden wij je aan om naar een ander hondenras te kijken. Er zijn immers voldoende prachtige honden die op de Golden retriever lijken. Over deze rassen vertellen wij je zo dadelijk graag wat meer.

Nu vraag jij je wellicht af of de Golden retrievers met de lichtste tint vaak voorkomen. In principe zal je bij diverse fokkers zonder problemen een lichte Golden retriever kunnen vinden. Wel is het goed om je te beseffen dat de vacht van de Golden retriever pups in sommige gevallen donkerder kan worden naarmate de hond ouder wordt.

Welke andere hondenrassen worden vaak aangezien als witte Golden retriever?

De witte Golden retriever wordt soms nog wel eens verward met andere hondenrassen die qua uiterlijk erg op elkaar lijken. Wanneer je echter op zoek gaat naar een witte hond, is het goed om de verschillen te kunnen zien. Daarom leggen we kort een vergrootglas op enkele hondenrassen die vaak worden verward met de Golden retriever.

Labrador

Ook de Labrador is een vriendelijke en vrolijke gezinshond. Deze wordt zonder twijfel het vaakst verward met de Golden retriever. Alhoewel de echte hondenkenner het verschil duidelijk zal zien, zijn er veel mensen die toch twee keer moeten kijken om vast te kunnen stellen met welk hondenras ze te maken hebben.

Naast de raszuivere Labrador, komen we ook vaak een kruising tussen de Labrador en de Golden retriever tegen. Deze worden logischerwijs nog vaker aangezien voor een Golden retriever. De lengte van de vacht zal waarschijnlijk de meest duidelijke aanwijzing zijn om het verschil tussen de twee honden te kunnen zien.

Pyreneese berghond

Een Golden retriever wit van kleur, wordt ook vaak verward met de Pyreneese berghond. Oorspronkelijk werd deze hond gefokt om de kudde te bewaken in de bergen van de Pyreneeën. Dit is waar hij dan ook zijn naam aan heeft verdiend. Deze donzige witte hond heeft een prachtig dikke vacht.

Qua uiterlijk bestaan er absoluut overeenkomsten tussen de Golden retriever en de Pyreneese berghond. Echter is deze hond in tegenstelling tot de Golden retriever een krachtige waakhond. Dit ras heeft van nature een serieus karakter met een grote mate van gedrevenheid.

Dat men deze hond verward met de Golden retriever is niet vreemd. De twee rassen zijn redelijk gelijk gebouwd, en hebben beide een vriendelijk en liefdevol karakter.

Bekijk het e-book

Heb je meer informatie nodig over Golden Retriever? Bekijk dan eens het Golden Retriever E-book. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gezonde Golden Retriever op te voeden.

Meer over mij

Ik ben Toon, een software engineer die graag tijd doorbrengt met zijn Golden retriever, Spot. We maken lange wandelingen, spelen samen en gaan samen overal naartoe. Spot is voor mij als een lid van de familie en onze gedeelde liefde voor de buitenlucht brengt ons nog dichter bij elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met Spot en we hebben een speciale band.

Informatie

Scroll naar boven